× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δήμαρχε, μπορείτε να απαντήσετε στα παιδιά;

Γράφει ο: ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2022

Δήμαρχε, μπορείτε να απαντήσετε στα παιδιά;

Γεννήθηκε πριν την πανδημία, τότε που η δημοτική αρχή κατέστρεφε - κυριολεκτικά και μεταφορικά - την παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Δεν πρόλαβε να κάνει τσουλήθρα απέναντι από το σπίτι, γιατί καλά-καλά δεν περπατούσε όταν ξηλώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι σήμερα έχει μάθει να κοιμάται νωρίς, να τρώει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, να περπατάει σταθερά, να ακούει τους μεγάλους, αλλά και να μιλάει όμορφα, έστω κι αν ακατάπαυστα. Έμαθε να παίζει, να τραγουδάει, να χορεύει, να ζωγραφίζει και να αθλείται. Μαθαίνει να αγαπάει, να σέβεται και να κάνει φιλίες. Απολαμβάνει τη φύση, πηγαίνει στον μπαχτσέ και κυνηγάει τα πρόβατα. 

Κατάφερε να κρατήσει το χαμόγελο στα χείλη, αλλά οι πολυπόθητες κούνιες παραμένουν κυνήγι θησαυρού στο μυαλό ενός μικρού παιδιού που μεγαλώνει στο χωριό. Η παιδική χαρά αποτελεί ορόσημο των χρόνων της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς. Παρόλα αυτά μια ακόμα Άνοιξη φεύγει και μαζί με αυτήν κάθε ελπίδα ότι θα προλάβει να βιώσει τη χαρά της κούνιας όπως όλοι εμείς.

 Ξέρετε τι εννοώ, να βρεθεί με τα παιδιά του χωριού και να κάνει πολλά από αυτά που πρέπει κι ακόμα περισσότερα από αυτά που δεν πρέπει - να στριφογυρνούν όλοι μαζί στο «γύρω-γύρω όλοι», να παίζουν κυνηγητό ανάποδα στις τσουλήθρες, να συναγωνίζονται ποιος πάει ψηλότερα στις κούνιες και να ανεβοκατεβαίνουν πάνω-κάτω όλη μέρα στην τραμπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι κούνιες δεν αποτελούν ένα ασήμαντο θέμα που μπορεί η δημοτική αρχή να το παραμελεί. Αντιθέτως, εισάγουν τα παιδιά στην κοινωνία διαμορφώνοντας σχέσεις και προσωπικότητες, ενισχύουν το παιχνίδι, τα γέλια και την αλληλεπίδραση, εκθέτουν μικρούς και μεγάλους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και ενδυναμώνουν την ψυχική υγεία.

 Κι ας μου λύσει κάποιος την απορία. Όταν ένα νήπιο ρωτάει «γιατί ο Δήμαρχος τρία χρόνια δεν έχει βάλει κούνιες», τι πρέπει να απαντήσει ο γονέας και τι ελπίδες έχει η πολιτική σκηνή για λίγη αξιοπρέπεια;

Να το πω και λαϊκά… Κούνιες, ρε φίλε, τι ζητάμε δηλαδή;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός