× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Μαζικές αφίξεις παρά το συννεφιασμένο τοπίο της Πρωτομαγιάς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/5/2026

«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αυξημένη κίνηση αλλά και υπό συννεφιασμένο και βροχερό καιρό υποδέχεται σήμερα, Παρασκευή 1η Μαΐου, η Μυτιλήνη εκατοντάδες επισκέπτες από τα απέναντι παράλια, σηματοδοτώντας μια δυναμική επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μετά τις πρόσφατες αναταράξεις στο λιμάνι.

Από νωρίς το πρωί, τα πρώτα πλοία από Αϊβαλί και Δικελί κατέφθασαν μεταφέροντας περίπου 700 άτομα, ενώ συνολικά για σήμερα οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 1.500 επισκέπτες. Η κίνηση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες, καθώς προγραμματίζονται επιπλέον δρομολόγια, ενισχύοντας την αισιοδοξία για ένα ιδιαίτερα ισχυρό τριήμερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος οι 2.500 αφίξεις – αισιοδοξία παρά τον καιρό»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σημείωσε ότι η ροή των επισκεπτών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με επιπλέον πλοία να αναμένονται εντός της ημέρας. Όπως ανέφερε, «είμαστε στο μέσο των αφίξεων, περιμένουμε άλλα 3 με 4 πλοία αυτή τη στιγμή», εκτιμώντας ότι ο συνολικός αριθμός θα φτάσει περίπου τους 2.500 επισκέπτες μέσα στο διήμερο.
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπογράμμισε ότι η διαδικασία εισόδου εξελίσσεται ομαλά, με τους ελέγχους να πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, είτε μέσω βίζας είτε μέσω των σχετικών διευκολύνσεων. «Όλα βαίνουν καλώς, προχωράμε κανονικά», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί η ομαλή ροή μέχρι το μεσημέρι.

Ισχυρή ζήτηση από την τουρκική αγορά
Από την πλευρά του, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Σταύρος Ρεπάνης επιβεβαίωσε τη δυναμική της τουριστικής κίνησης, τονίζοντας ότι «υπάρχει πάρα πολύ κίνηση» και ότι συνολικά για το διήμερο οι αφίξεις ενδέχεται να προσεγγίσουν τις 2.500 με 3.000 επισκέπτες.
«Η τουριστική κίνηση πάει καλά από την πλευρά της Τουρκίας. Θέλουν πολύ να έρθουν στο νησί, τους αρέσει πάρα πολύ», σημείωσε, αποδίδοντας την αυξημένη ζήτηση και στη συντονισμένη προσπάθεια των τουριστικών πρακτόρων και των ξενοδόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργανωμένα tours σε όλο το νησί
Η ξεναγός Ελένη Κρητικού περιέγραψε το πρόγραμμα των επισκεπτών, το οποίο περιλαμβάνει οργανωμένες περιηγήσεις σε βασικούς προορισμούς του νησιού, όπως η πόλη της Μυτιλήνης, η Αγιάσος, η Πέτρα Λέσβου και ο Μόλυβος.
«Ο καιρός δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά θα ξεκινήσουμε κανονικά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα group εντάσσουν υποχρεωτικά την πόλη στο πρόγραμμά τους, συνδυάζοντας πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία, τόσο χριστιανικά όσο και μουσουλμανικά.

Πληρότητες και διασπορά επισκεπτών
Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς –σε συνδυασμό με το Κουρμπάν Μπαϊράμ– δημιουργεί ισχυρή κινητικότητα, με τις αφίξεις Παρασκευής και Σαββάτου να υπολογίζονται συνολικά στις 3.000.
Όπως τόνισε, τα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και των τουριστικών περιοχών εμφανίζουν υψηλές πληρότητες, ενώ σημαντικός αριθμός επισκεπτών κατευθύνεται προς τη βόρεια Λέσβο, με διανυκτερεύσεις σε Πέτρα και Μόλυβο. Παράλληλα, οργανώνονται εκδρομές σε περιοχές όπως ο Μανταμάδος Λέσβου και το Πλωμάρι Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανεκκίνηση μετά την κρίση του λιμανιού
Η αυξημένη κίνηση έρχεται μετά την περίοδο έντονης αναστάτωσης, λόγω του αποκλεισμού του λιμανιού τις προηγούμενες ημέρες, που είχε «παγώσει» τις αφίξεις και επηρεάσει την τοπική αγορά. Η αποκατάσταση των δρομολογίων από την περασμένη Τετάρτη σηματοδότησε την επαναφορά της κανονικότητας, με τις αφίξεις να ξεπερνούν ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο τους 1.500 επισκέπτες.

Η Πρωτομαγιά λειτουργεί ως κρίσιμο τεστ για τη φετινή σεζόν, με τη ζήτηση να εμφανίζεται εκ νέου ισχυρή. Οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι, εφόσον δεν υπάρξουν νέα εμπόδια, η χρονιά μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα ή και καλύτερα από τα περσινά.

Το βλέμμα στο τέλος Μαΐου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ήδη η επόμενη μεγάλη περίοδος, το Μπαϊράμι στα τέλη Μαΐου, κατά την οποία αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της τουρκικής αγοράς για τη Λέσβο.
Η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στη Μυτιλήνη, παρά τη βροχή και τη συννεφιά, είναι σαφής: η τουριστική ροή επιστρέφει με ταχείς ρυθμούς και δίνει εκ νέου «ζωή» στην τοπική οικονομία, σε μια συγκυρία που θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη της φετινής σεζόν.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η μη έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος δρομολογίων για τους επόμενους μήνες
Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία

Αναμένεται μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας
Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε η τιμή του Brent

Η αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου η αιτία της μικρής υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου
Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε η τιμή του Brent
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου

Κινητοποίηση των αλιέων μέσης αλιείας έξω από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Μιλούν για ασφυκτικό λειτουργικό κόστος
«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγουν οι πληρωμές σε νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Ξεκινούν οι διαδικασίες εκταμίευσης για δύο αγροτικά προγράμματα
Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγουν οι πληρωμές σε νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Φουρτούνα οργής από τους ψαράδες της Λέσβου

Ο Παναγιώτης Νανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου μιλά στο «Ν» για τα έξοδα που εξανεμίζουν το μεροκάματο και καλεί στην κινητοποίηση της Κυριακής 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Φουρτούνα οργής από τους ψαράδες της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η οικονομική ασφυξία, ο δάκος και η συγκομιδή της ελιάς

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μίλησε για την προετοιμασία της συγκομιδής, τους κινδύνους για την ποιότητα του λαδιού και την ανάγκη συνεργασίας των παραγωγών στον ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί και την εκπομπή «Οικονομία της υπαίθρου»
Η οικονομική ασφυξία, ο δάκος και η συγκομιδή της ελιάς
ΑΓΟΡΑ

Δύο γυναίκες, ένα νησί και ένα καφέ γεμάτο ζωή!

Από την Αθήνα και τη Σμύρνη στη Λέσβο, δύο διαφορετικές διαδρομές έγιναν ένα κοινό ξεκίνημα με καφέ, παρέα και αγάπη για τη ζωή στο νησί
Δύο γυναίκες, ένα νησί και ένα καφέ γεμάτο ζωή!
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ ζητά να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές εκτός συνόρων
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τους κανόνες απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών

Αιγίλοπας, Σιτώ και Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία συνυπογράφουν ευρωπαϊκή επιστολή με αίτημα να διατηρηθούν οι εγγυήσεις ασφάλειας για το περιβάλλον και τη διατροφή
Ανησυχία για τους κανόνες απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Προσγειώθηκε» η τιμή του φρέσκου ελαιολάδου της Αθηνολιάς

Ξεκίνημα της νέας σεζόν 2026 – 2027 με 1,90 ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι
«Προσγειώθηκε» η τιμή του φρέσκου ελαιολάδου της Αθηνολιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα δικαστήρια η αγωνία για το μέλλον της λεσβιακής κτηνοτροφίας

Νέα μηνυτήρια αναφορά για τον αφθώδη πυρετό -Εκπρόσωποι της «Ηλιαχτίδας» Μανταμάδου και της Πρωτοβουλίας Ερεσού ζητούν διερεύνηση ευθυνών και μεταφορά της υπόθεσης στη Βουλή
Στα δικαστήρια η αγωνία για το μέλλον της λεσβιακής κτηνοτροφίας