× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απαλλαγή από τα τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για πληγέντες κτηνοτρόφους

Η ανακοίνωση Νίκου Σπανού και η ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον των κοινωνικών δομών σε Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 30/4/2026

Απαλλαγή από τα τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για πληγέντες κτηνοτρόφους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την απαλλαγή από τα τροφεία και τις νέες εγγραφές για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, τόσο στη Δυτική Λέσβο όσο και στον Δήμο Μυτιλήνης, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Νίκος Σπανός, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης.Όπως ανέφερε, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης βρέθηκε το μέλλον των κοινωνικών δομών του Δήμου και ειδικότερα των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Νίκο Σπανό, με αφορμή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά τη στελέχωση των δομών.

Η ίδια εξέφρασε έντονη ανησυχία ότι το προτεινόμενο πλαίσιο οδηγεί σε πλήρη ανταποδοτικότητα μέσω voucher, συνδέοντας τη χρηματοδότηση με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών. Όπως υποστήριξε, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να επιφέρει υποβάθμιση των υπηρεσιών, αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους και ανακύκλωση της ανεργίας, ενώ έθεσε και το ζήτημα της μακροχρόνιας εργασιακής ομηρίας προσωπικού που εργάζεται επί χρόνια με συμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα στους παιδικούς σταθμούς και τα αιτήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των δημοτικών δομών, με παιδιά να μένουν εκτός και εργαζόμενους να υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους για να διατηρηθεί η λειτουργία των σταθμών. Η κ. Τσιριγώτη επικαλέστηκε και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ανέδειξαν το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου και μονιμοποίηση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της σε συμβολική διαμαρτυρία εργαζομένων, που κρατούσαν αριθμούς οι οποίοι αντιστοιχούσαν στα χρόνια εργασίας τους με συμβάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνοντας τα 14 ή και 15 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Μυτιλήνης, τις ειδικότητες, τις μορφές απασχόλησης και τη σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη διασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης και της καθολικής πρόσβασης των παιδιών στις δομές.

Στήριξη στη μονιμοποίηση και ανησυχία για το μέλλον

Απαντώντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός, τόνισε ότι τόσο ο Δήμος όσο και ο Σύνδεσμος έχουν ταχθεί υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν τη βασική στήριξη των παιδικών σταθμών. Όπως ανέφερε, έχει ήδη ληφθεί ομόφωνη απόφαση για στήριξη των κινητοποιήσεων, ακόμη και με καθολικό κλείσιμο των δομών ώστε να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει δυσκολίες προώθησης, ενώ μετέφερε και τις επιφυλάξεις φορέων για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος voucher και τους κινδύνους καθυστερήσεων και υποβάθμισης των υπηρεσιών.

Αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό

Ο κ. Σπανός παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία για τα έτη 2025 και 2026, δείχνοντας αύξηση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, το 2025 ο Σύνδεσμος διέθετε 40 μόνιμους εργαζόμενους και 43 με συμβάσεις, ενώ το 2026 οι μόνιμοι ανέρχονται σε 39 και οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ σε 61. Οι ειδικότητες περιλαμβάνουν παιδαγωγούς, βοηθούς, μάγειρες και προσωπικό καθαριότητας, με σημαντική ενίσχυση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν προσληφθεί 41 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, ενώ αναγνώρισε ότι το καθεστώς διαρκών ανανεώσεων συμβάσεων δημιουργεί ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

Προειδοποίηση για μείωση πόρων στις κοινωνικές δομές

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των κοινωνικών δομών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και τα κέντρα κοινότητας. Ο κ. Σπανός προειδοποίησε ότι από τα επόμενα χρόνια προβλέπεται σταδιακή μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε, ήδη σχεδιάζονται αλλαγές με ενσωμάτωση δομών και μεταβολή της χρηματοδότησης, με το 60% να καλύπτεται από εθνικούς πόρους, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι υπάρχει πρόθεση συντονισμένων ενεργειών με την ΚΕΔΕ και τα Δημοτικά Συμβούλια για τη διεκδίκηση της μονιμοποίησης των εργαζομένων. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού ζητά τη συνέχιση της απασχόλησης των ωφελούμενων. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη Δημοτική Αρχή να στηρίξει τους 12 εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση
Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο

Τα συστήματα προσκόπων Παγκρατίου, Ακροπόλεως, Χαλανδρίου και Χίου φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Visit Agiasos, ενώ ακολουθεί αποστολή από την Αλεξανδρούπολη
Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο
ΕΛΛΑΔΑ

Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για την Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, ενίσχυση των μικρών κοινοτήτων και ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών
Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα

Βέλγοι εθελοντές περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού, γνωρίζοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του
Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα
ΧΩΡΙΑ

Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία
Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως θέλει να διαμορφώσει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του
Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής

Αντικαταστάθηκαν 200 μέτρα του κεντρικού δικτύου που υδροδοτεί Παναγιούδα, Πάμφιλα, Θερμή, Μιστεγνά και Μπαλτζίκι. Αναγκαία η συνολική αναβάθμιση του αγωγού της δεκαετίας του ’80
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Η πρώτη εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το Μουσείο στο Σίγρι. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και τη συντήρηση ενός γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της κυβέρνησης
Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον Συνεταιρισμό Αντισσας στο Σίγρι

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, από τις 12:30 έως τις 2 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον Συνεταιρισμό Αντισσας στο Σίγρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο

Ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου εν όψει του 15Αύγουστου
Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο