× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παραγωγικά συμπλέγματα και η «νέα ανάπτυξη» της Λέσβου

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/8/2019

Παραγωγικά συμπλέγματα και η «νέα ανάπτυξη» της Λέσβου

Ενα οποιοδήποτε σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη «νέα ανάπτυξη»της Λέσβου θα πρέπει να παίρνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας κοινωνίας και οικονομίας. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση του είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταφορά πόρων «από το κέντρο στην περιφέρεια».
Η πλήρης αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων του νησιού, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό απαξιώνονται.
Η στήριξη στις δυνατότητες που σήμερα προσφέρει ο τόπος μας η συνεχής φροντίδα για την συντήρησή τους, την προστασία, την αναπαραγωγή αλλά και τη διεύρυνσή τους.
Η δημοκρατική συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος από την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι για τους πολλούς.
Με βάση τα παραπάνω κεντρικός στόχος ενός σχεδίου για την «νέα ανάπτυξη» του νησιού, θα πρέπει να είναι η εμπέδωση ενός συναισθήματος ασφάλειας , που θα πηγάζει από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αίσθηση ότι κρατάμε τη μοίρα στα χέρια μας, την αυτάρκεια, την απρόσκοπτη επικοινωνία με τα άλλα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα κλπ, με αποτέλεσμα πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού

Τοπικά παραγωγικά συμπλέγματα
Όταν μιλάμε για «παραγωγικά συμπλέγματα» εννοούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινάει από τον σχεδιασμό, περνάει μέσα από την παραγωγή και την οργάνωσή της και καταλήγει στην διάθεση και ανταλλαγή του προϊόντος. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα ενισχυθεί κάθε επιμέρους φάση, έτσι ώστε αυτή να γίνεται, όσο αυτό είναι δυνατό, «τοπικά» μέσα από την δημιουργία αντίστοιχων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ενα παράδειγμα: Σήμερα η Λέσβος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην βιομηχανία ούζου στην Ελλάδα. Όμως είναι σε όλους μας γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό στο νησί υπάρχουν κυρίως οι μονάδες παραγωγής, ενώ όλο το άλλο υποστηρικτικό σύστημα (που ξεκινάει από την όποια έρευνα για την παραγωγή νέων προϊόντων, περνάει στον σχεδιασμό της συσκευασίας, τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ενεργειών μάρκετινγκ και προώθησης, οι πρώτες ύλες, η παραγωγή των υλικών συσκευασίας κλπ) γίνονται εκτός νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση «παραγωγικό σύμπλεγμα της τοπικής βιομηχανίας ούζου» θα έχουμε εάν (και εφόσον) καταφέρουμε, δίπλα στις υφιστάμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ούζου, να αναπτυχθούν μια σειρά από μονάδες, οι οποίες θα προσφέρουν υποστηρικτικές σε αυτές υπηρεσίες, προϊόντα ή πρώτες ύλες

Κατά τη γνώμη μας, η παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού ή «νέα ανάπτυξη», μπορεί να στηρίζεται σε τρία βασικά παραγωγικά συμπλέγματα και συγκεκριμένα:

Το αγροτοδιατροφικό παραγωγικό σύμπλεγμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τουριστικό, πολιτιστικό παραγωγικό σύμπλεγμα, που πρέπει να συνδυάζεται και με την ποιότητα ζωής (πολιτισμό, υγεία, εκπαίδευση, αθλητισμό κλπ.

Το ενεργειακό παραγωγικό σύμπλεγμα

Επιλέγουμε και προτείνουμε αυτά τα «παραγωγικά συμπλέγματα» και όχι άλλα, για τους παρακάτω λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) Αξιοποιούν υφιστάμενες δυνατότητες που παρέχει ο τόπος: Οι «πρώτες ύλες και τα υλικά» για την ανάπτυξη των παραπάνω παραγωγικών συμπλεγμάτων υπάρχουν σε αφθονία στο νησί.

β) Επιπλέον αξιοποιούν πόρους που ενώ βρίσκονται σε αφθονία, εν΄ τούτοις σήμερα δεν αξιοποιούνται. Αυτή είναι η περίπτωση της αξιοποίησης του πλούσιου ενεργειακού αποθέματος της Λέσβου, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει εφικτή:

Η ικανοποίηση στο μέγιστο βαθμό των ενεργειακών αναγκών του νησιού

Η μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών

Η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων δραστηριοτήτων

γ) Εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία της «μοναδικότητας» που δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην εξωτερική αγορά.

δ) Είναι συμβατά με τις υφιστάμενες εμπειρίες, γνώσεις και δυνατότητες του κόσμου της εργασίας στο νησί. Μπορούν σε αυτές τις δραστηριότητες να εμπλακούν άμεσα οι κάτοικοι του νησιού χωρίς να υπάρχει ανάγκη για σημαντικές επιπλέον επενδύσεις προκειμένου ο αυτός ο κόσμος να αποκτήσει νέες δεξιότητες.

Προϋποθέσεις επιτυχίας των παραγωγικών συμπλεγμάτων και ο «νέος κοινοτισμός»
Για να είναι αποτελεσματικά τα «παραγωγικά συμπλέγματα» εκτός από τις συνέργειες που αναπτύσσονται εντός του καθενός ξεχωριστά είναι αναγκαία και η ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ τους. Έτσι βλέπουμε και θέλουμε την συνεργασία αυτών των τριών «παραγωγικών συμπλεγμάτων», δηλαδή το ένα να τροφοδοτεί το άλλο, με το «ενεργειακό παραγωγικό σύμπλεγμα» να τροφοδοτεί τα δύο πρώτα.

Σε αυτά τα πλαίσια βλέπουμε και τον τομέα των συγκοινωνιών (ακτοπλοΐα και εναέριες μεταφορές) που αφενός μεν θα στηρίζουν την δικτύωση μεταξύ των νησιών (άρα και την δημιουργία αντίστοιχων «νησιωτικών παραγωγικών συμπλεγμάτων») αλλά και την στήριξη της «εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγικών κυκλωμάτων» (στη σχέση τους με τον ηπειρωτικό χώρο) ΚΑΙ την ποιότητα ζωής των κατοίκων (με την έννοια της εξασφάλισης του βασικού δικαιώματος της μετακίνησης)

Για να μπορέσουν αυτά τα «παραγωγικά συμπλέγματα» αφενός μεν να αναπτυχθούν, αφετέρου δε να τα αποτελέσματά τους να είναι προς «όφελος των πολλών», βασική προϋπόθεση για εμάς, είναι η ενεργητική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, σε όλες τις φάσεις του κάθε συμπλέγματος και με πολλούς τρόπους, δηλαδή:

Συμμετοχή στον σχεδιασμό, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης

Συμμετοχή στην παραγωγή, μέσα από την δημιουργία ατομικών και συλλογικών οικονομικών δραστηριοτήτων

Συμμετοχή στην διάθεση του προϊόντος και την ανταλλαγή, μέσα από την ανάπτυξη και νέων μορφών δικτύων διάθεσης

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να διαχέονται σε όλους και σε όλες, ανάλογα με τη συνεισφορά του κάθε ενός και πρέπει να έχουν σαν στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων μας, μέσω της «επένδυσης» των κερδών σε τομείς χρήσιμους για την τοπική κοινωνία.

Από αυτή την άποψη, μιλάμε ΚΑΙ για την «αναζωογόνηση του κοινοτισμού», που είναι μια κατάσταση οικεία στη Λέσβο, μιας και έχουμε πάμπολλα παραδείγματα για το πώς παλαιότερα, οι συλλογικές μορφές δραστηριοτήτων οδηγούσαν στην υλοποίηση έργων χρήσιμων για τις τοπικές κοινωνίες.

Αρα, από αυτή την άποψη, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας του προτεινόμενου σχεδίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ