× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανοιχτή επιστολή προς Περιφερειάρχη, Δημάρχους και παρατάξεις

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2022

Ανοιχτή επιστολή προς Περιφερειάρχη, Δημάρχους και παρατάξεις
Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους και τις δημοτικές παρατάξεις Χίου, Μυτιλήνης, Ικαρίας και όλους τους παραγωγικούς φορείς των νησιών 
Αγαπητοί, με την επιστολή αυτή θέλω να σας επισημάνω την αναγκαιότητα της άμεσης και συχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ικαρίας με τη Χίο και κατά επέκταση με την Μυτιλήνη.
Η Ικαρία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη Χίο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, οι ιστορικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και ανθρωπολογικοί δεσμοί των δύο νησιών είναι τέτοιοι που ουσιαστικά αποτελούν συγγενικά νησιά κ συνέχεια κ συμπλήρωμα το ένα του άλλου .
Οι κάτοικοι της Ικαρίας, ιδίως της βόρειας ήταν ανέκαθεν εξαρτημένοι από την αγορά κ τις υπηρεσίες της πόλης Χίου, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι κ σήμερα η Χίος είναι η πιο κοντινή τους πόλη, ώστε να εξυπηρετούνται σε θέματα καθημερινότητας, υγείας κ.α.
Το κοντινότερο στη Χίο λιμάνι δεν είναι άλλο από το λιμάνι του Ευδήλου, παρόλα αυτά όμως κ παρ' όλους τους δεσμούς των δύο νησιών κ τις ανάγκες των ανθρώπων τους αλλά κ του τουρισμού υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δρομολόγιο που κατεβαίνει κάθε Κυριακή από Μυτιλήνη, Χίο προς Εύδηλο κ κάνει 8 κ 6 ώρες αντίστοιχα να φτάσει, αφού πηγαίνει μέσω δύο λιμανιών της Σάμου κ κατόπιν από Φούρνους. Το γεγονός αυτό καθιστά απαγορευτική την επαφή της Ικαρίας με τη Χίο κ κάτι επέκταση με τη Μυτιλήνη, όσο και αν πει κανείς ότι υφίσταται κ άλλο ένα παρόμοιο δρομολόγιο την εβδομάδα το οποίο πιάνει το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. 
Γεγονός είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαιότητα άμεσης σύνδεσης της Ικαρίας με τα δύο μεγάλα νησιά της Περιφέρειας. 
Η κοινωνία της Ικαρίας είναι απολύτως συνειδητοποιημένη για αυτή την αναγκαιότητα και αποτελεί ένα μεγάλο κ πάγιο αίτημα του νησιού η άμεση σύνδεση του με τη Χίο, ώστε να μπορούν οι Καριωτες σε μιάμιση ώρα να φτάνουν στην πόλη της Χίου κ σε τρεις ώρες στην Μυτιλήνη, να επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στο σπίτι τους αφού έχουν κάνει τα απαραίτητα τους στην αγορά, στα θέματα υγείας κλπ ή να μπορούν να μένουν δυο μέρες στη Χίο ή τη Μυτιληνη και να επιστρέφουν κατόπιν δίχως να χρειάζεται να μείνουν μια εβδομάδα και να ταλαιπωρούνται με ταξίδια 6ωρα, όπως συμβαίνει τώρα. 
Οι δε Χίος και Λέσβος έχουν μόνο να κερδίσουν με μια άμεση σύνδεση τους με την Ικαρία. Είναι μια φθηνή, εφικτή κ απλή αναπτυξιακή κίνηση, που τονώνει την οικονομία, τον τουρισμό, παρέχει δε ποιότητα ζωής στους κατοίκους όλων των νησιών. 
Αγαπητοί, αυτή τη στιγμή το πάγιο αίτημα άμεσης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ευδήλου με τη Χίο και κατά επέκταση με τη Λέσβο είναι θεωρώ απολύτως ώριμο και εύκολα υλοποιήσιμο. 
Μια λύση που προτείνω προσωπικά, καλώντας και εσάς να την αξιολογήσετε αλλά και να δώσετε τις δικές σας σκέψεις και προτάσεις είναι η εξής:
Το υπάρχον δρομολόγιο του Νησος Ρόδος Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη να μετατραπεί με πολύ μικρή έως μηδαμινη επιβάρυνση σε χρόνο και σε κόστος αλλά με υπερπολλαπλασια οφέλη για όλα τα νησιά σε Πειραιάς- Εύδηλος- Χίος- Μυτιλήνη, με επιστροφή, για δύο φορές την εβδομάδα.
Έχοντας ήδη συζητήσει με αρμόδιους αιρετούς αλλά και με παραγωγικούς φορείς κ φορείς του τουρισμού σε όλα τα νησιά έχω καταλήξει ότι αυτή η σύνδεση είναι εφικτή και ώριμη στις κοινωνίες, αποτελεί δε αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη κ την ευημερία όλων των εμπλεκομενων νησιών. Τα μη εμπλεκόμενα νησιά της Περιφέρειας μας, όπως η Σάμος κ οι Φούρνοι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά, αφού δεν θα έχουν καμία μείωση των υπαρχόντων δρομολογίων τους, απεναντίας θα μπορέσουν να αποκομίσουν οφέλη έχοντας ανταποκρίσεις με την νεα άμεση σύνδεση που προτείνεται.
Είμαι της γνώμης ότι το αναγκαίο αυτό αίτημα της άμεσης σύνδεσης της Ικαριας με τη Χιο κ κατ επέκταση με τη Μυτιληνη, είτε με τον τρόπο που προτείνω πιο πάνω είτε με κάποια άλλη επιλογή, πρέπει να τεθεί άμεσα από την Περιφέρεια και τους Δήμους των νησιών στο αρμόδιο υπουργείο και στην εταιρία που εξυπηρετεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 29/6/2022

Το καυστικό σχόλιο της Ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμβλώσεις και.... Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ενθύμηση και μνημοσύνη

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο δρόμος είναι κλειστός»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 24/6/2022

Το καυστικό σχόλιο της Ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ένα Αϊβαλιώτικο πανηγύρι στη Μυτιλήνη

Από την Παναγιά της Φανερωμένη του Αϊβαλιού στη Μυτιληνιά Παναγιά την Προβιάδαινα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Και γιατί παρακαλώ κύριε (ή κυρία) θέλετε να μας σώσετε;

Επειδή οι υποψήφιοι κάθε λογής πάνε κι έρχονται, ας πούμε από τα τώρα κάποια πράγματα. Μη λέτε πως δεν τα είπαμε....
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σήμερα λιοστάσι ή λιοτρόπι

21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού-Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ανοησία της ημέρας!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευθύνες δεν υπάρχουν;

Γράφει ο: ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ώρα για καφέ!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σχολεία μέχρι τις 6 το απόγευμα; Όχι, ευχαριστώ!

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ*