× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αλλάξαμε το σύστημα υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο»

Η καταγόμενη από τη Λέσβο Σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού Μαρία Βαμβουρέλλη μιλά στο «Ν» για το τι έγινε στο χώρο της υγεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 28/6/2019

«Αλλάξαμε το σύστημα υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο»

Η 39χρονη σήμερα Μαρία Βαμβουρέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη με καταγωγή όμως από το Μανταμάδο και την Αγιάσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Εργάστηκε ως Νοσηλεύτρια αρχικά στον ιδιωτικό και έπειτα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από όπου και παραιτήθηκε το 2015 για να αναλάβει σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με ευθύνη την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό. Από αυτήν την κρίσιμη θέση η Μαρία Βαμβουρέλλη συνέβαλε ουσιαστικά, στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στο σύστημα δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο. Στο περιθώριο των προεκλογικών της υποχρεώσεων ως υποψήφιας βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Β3 – νότιος τομέας της Αθήνας, τη βρήκαμε και συζητήσαμε μαζί της για το νησί και το τι έγινε σε θέματα υγείας σε αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ποια ήταν λοιπόν η κατάσταση στο χώρο της υγείας το 2015;
«Νομίζω ότι θυμόσαστε κι εσείς και οι συμπατριώτες μας. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η εικόνα ήταν συγκεκριμένη. 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστοι, ένα εκατομμύριο άνεργοι, συνεχείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, υγεία και παιδεία υπό διάλυση. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στη Λέσβο. Στο νησί, υπήρχαν περίπου 2.500 συμπατριώτες μας, που ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο νοσοκομείο. Το Βοστάνειο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ήταν ακραία υποστελεχωμένα. Το ΙΚΑ στη Μυτιλήνη είχε κλείσει».

«Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια…»
Και σχεδόν πέντε χρόνια μετά, τι ερχόσαστε να πείτε στους πολίτες της Λέσβου;
«Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια υπόσχεση. Να κρατήσει την κοινωνία όρθια .Και την υπόσχεση του αυτήν την κράτησε. Εφάρμοσε ένα πρόγραμμα και έκανε παρεμβάσεις με κοινωνική μεροληψία, προσπαθώντας να προστατέψει καταρχήν τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάμε λοιπόν να δούμε τι κάνατε…
«Καταρχήν βάλαμε ένα τέλος, στο ντροπιαστικό καθεστώς αποκλεισμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας με το Νόμο 4368 του 2016, πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό σημαίνει ότι και κάθε Μυτιληνιός μπόρεσε και μπορεί να προσέλθει στο Νοσοκομείο και να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις που δικαιούται ανεξάρτητα από το αν έχει μισθό, εργασία, ασφάλεια. Καταργήσαμε το «πεντάνευρο», το εισιτήριο που πλήρωνε ο πολίτης στα εξωτερικά ιατρεία και μόνο για να πει «καλημέρα» που λέει ο λόγος…».

Ευχαριστημένη λοιπόν;
«Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα γενικότερα θεσμικά μπορούμε να πούμε βλέποντας τους πολίτες στα μάτια πως η κατάσταση στο καταρρέον ως σύστημα δημόσιας υγείας Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει σταθεροποιηθεί. Μια μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο νοσοκομείο που καλύπτει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών. Κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης με προσωπικό του Νοσοκομείου αλλά και όλων των δομών υγείας του νησιού. Με ιδιαίτερη ευαισθησία μάλιστα για το νησί μας που βίωσε την προσφυγική κρίση αλλά την ίδια ώρα μας έκανε υπερήφανους για την αλληλεγγύη που επέδειξε».

Απολογισμός προσλήψεων. Να δούμε λοιπόν τι κάνατε;
«Να αρχίσουμε από το πιο πρόσφατο για να μην ξεχνάμε και το γνωστό σκάνδαλο στον τομέα αυτό επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Ολοκληρώσαμε λοιπόν τη δημιουργία μονάδας παραγωγής οξυγόνου που θα εξοικονομήσει πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως. Ένα έργο που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Ένα έργο σημαντικότατο ,ειδικά για τις νησιωτικές περιοχες όπου μέχρι τώρα έπρεπε να γίνεται πολύ σωστός προγραμματισμός για έγκαιρο ανεφοδιασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε θέματα προσωπικού;
«Ύστερα από τουλάχιστον έξι χρόνια που είχαν παγώσει οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το νοσοκομείο ενισχύθηκε με μόνιμους γιατρούς και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ αξιοποιήθηκαν όλες οι διαδικασιες προσλήψεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες (με πρόσληψη επικουρικών γιατρών, λοιπού επικουρικού προσωπικού, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων στην υγεία). Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά την προκήρυξη δυο μονίμων θέσεων νευροχειρουργικής, όπου συστήσαμε μάλιστα τη μία από τις θέσεις γιατί δεν προβλέπονταν στον οργανισμό.
Συνολικά για το νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 2015-2019 έχουν προσληφθεί 21 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ, 23 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, ενώ συνολικά οι προσλήψεις που έγιναν σε μόνιμους και συμβασιούχους ήταν 122 άτομα.(μόνο για το νοσοκομείο).Τα νούμερα επιβεβαιώνουν την πολιτική μας για στήριξη με ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας μια πολιτική που θα συνεχίσει μετά και την επαναφορά του κανόνα 1 προς 1 που πετύχαμε. Μια πολιτική που θα σταματήσει αν στις 7 Ιούλη αν κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία μιλάει 1 προς 5. Πρακτικές που μας επαναφέρουν στις περιόδους μνημονίου. Αντίστοιχη ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε σε όλα τα ΚΥ του νησιού».

Σε θέματα υποδομών τι κάνατε ;
«Δρομολογήθηκε και είναι σε εξέλιξη η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, άλλο ένα αίτημα χρόνων. Δρομολογήθηκε η προμήθεια δυο νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Ακόμα και ο κακόπιστος επισκέπτης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σήμερα αντιλαμβάνεται τι έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά για εμάς σημαντικό είναι το τι νιώθει και πώς πλέον αντιμετωπίζεται ο ασθενής που φτάνει στο Νοσοκομείο. Εκεί κρινόμαστε κάθε μέρα.»

Και εκτός νοσοκομείου.
Σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας όμως είναι και το εκτός Νοσοκομείου;
«Σωστά. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου πλέον είναι πραγματικότητα και αναμένεται η μετακόμιση στο νέο κτίριο. Λειτουργούσε σαν Περιφερειακό ιατρείο, υπογράφηκε ΚΥΑ ώστε να περιγράφεται ο νέος οργανισμός, έγινε η απαραίτητη ανακατασκευή του χώρου.ένα αίτημα χρόνων που έγινε πράξη, ένα έργο δαπάνης περίπου 60.000 ευρώ.
Στο Μανταμάδο δρομολογήθηκε η κατασκευή Κέντρου Υγείας εκτιμώμενης δαπάνης 900.000 ευρώ. Οι απαιτούμενες μελέτες έχουν υποβλληθεί από τη 2η ΥΠΕ στη διευθυνση τεχνικών υπηρεσιών του ΥΥ,ενώ τον Ιούνιο πήραμε και την έγκριση από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού πράγμα που ήταν και το πιο δύσκολο.
Αλλάξαμε την εικόνα με ανακαινίσεις χρωματισμούς - αποκαταστάσεις βλαβών στα Κέντρα Υγείας Πλωμαρίου, Καλλονής, Πολυχνίτου, Μυτιλήνης, έργα με προϋπολογισμούς ύψους τουλάχιστον 170.000 ευρώ.
Τέλος δρομολογήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η γεωτεχνική έρευνα και η μελέτη βελτίωσης του Κέντρου Υγείας της Άντισσας. Που εδώ και χρόνια είναι σε κακή κατάσταση. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο καθώς εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης, τους κατοίκους της Δυτικής Λέσβου.
Τέλος πραγματοποιήσαμε προμήθειες ιατροτεχνολογιού εξοπλισμού σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στόχος μας σαν ΥΥ, το επόμενο διάστημα να σκύψουμε πάνω στο ζήτημα της απκατάστασης.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη δομή στα Δάφια τι γίνεται;
«Στη Λέσβο υπάρχει μια υποδειγματική δομή, το ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης). Ένα τεράστιο κτίριο στα Δάφια Καλλονής, που όμως είναι παρατημένο, λειτουργούσε χωρίς κανένα σχέδιο ενώ θα μπορούσε να καλύψει τον πληθυσμό των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο της Μυτιλήνης. Έχει προσωπικό, που εργάζεται υποδειγματικά. Ήδη ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας του με προσληψη προσωπικού μέσω ενός προγράμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω ΟΑΕΔ, στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσης για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο. Με την ευκαιρία να σημειώσω πως σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμού Φυσικοθεραπείας στα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Μυτιλήνης.»

Λεφτά υπήρχαν;
Δε μπορώ παρά να ρωτήσω. Πού βρήκατε χρήματα για όλα αυτά;
«Δεν είχαμε. Καναμε μια πολιτική επιλογή να αξιοποιήσουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την κοινωνική ασφάλιση (ΕΟΠΥΥ), Κάναμε ορθή αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είχαμε στη διάθεσή μας. (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ). Κάναμε κοινωνική αναδιανομή για να στηρίξουμε συνολικά τις δομές του συστήματος υγείας
Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια, με εντιμότητα και έχοντας «πίστη» ως αριστεροί στη βασική μας αρχή: ότι η υγειά είναι κοινωνικό αγαθό.Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πολιτικό σχέδιο που έχει στόχο να μειώσει και να εξαλείψει τις ανισότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας».

Και τι έχετε να πείτε εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου;
«Το δίλημμα που μπαίνει στις 7 Ιούλη είναι αν θα συνεχίσει αυτή η πολιτική της της καθολικής κάλυψης όλων των πολιτών, η προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, η προσπάθεια που ξεκινήσαμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα ή αν θα επιστρέψουμε σε πρακτικές και σε ένα πολιτικό σύστημα που κανείς δε θέλει να ξεχάσει, και που ολοφάνερα κλείνει το μάτι στις ιδιωτικές εταιρείες,διευρύνει τις ανισότητες, οδηγεί στον αποκλεισμό από το δικαίωμα στην υγεία. Τη μεθεπόμενη Κυριακή κυριολεκτικά αναλογιζόμενοι το τι έγινε στο χώρο της υγείας στη Λέσβο αποφασίζουμε για τη ζωή μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας