× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοιτώντας την Ανατολή

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 27/1/2022

Κοιτώντας την Ανατολή
' χρόνος ανάγνωσης

Πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Χαράματα, στέκομαι πίσω απ’ τα τζαμλίκια του παραθύρου. Χαράζει η μέρα, ο ήλιος έρχεται ροδόχρους από την Ανατολή. Μόλις έχει ξεμυτίσει απ’ τις απέναντι βουνοκορφές, απ’ τη γη της Αιολίας. Γενάρης μήνας, νιώθω να με καίει, όχι στο πρόσωπο, στο σώμα• αλλά τον άυλο εσώκοσμό μου. Μα όχι, δεν είναι ο ήλιος αυτός που μεταβάλλει την αίσθηση… είναι ο χρόνος που έρχεται στον νου, στη σκέψη. Το ’22 και τα εκατό χρόνια που το χωρίζουν. Το 1922 της αχλής του χρόνου, της Ιστορίας, το 2022 της ρέουσας πραγματικότητας.


Η θάλασσα, ο αχός των κυμάτων έρχεται ως την αυλή. Τα κύματα, ως φλοίσβος και ως φουρτουνιασμένος όγκος νερού, ταξιδεύουν, αλλά γίνονται και το κινητήριο μέσο μεταφοράς. Εδώ παρακάτω, εκατό μέτρα σε ευθεία, γλείφει το θαλασσινό νερό την ακτή. Στη μέση η μικρή αμμουδιά της Επάνω Σκάλας, αριστερά και δεξιά τα μπαζωμένα βράχια. Από τη μια πλευρά έγιναν δρόμος κι απ’ την άλλη επέκταση του Κάτω Κάστρου. Ολούθε, ακόμα και κάτω από την επιφάνεια του χώματος, μάλλον περισσότερο σ’ αυτό, αποτυπώνεται η Ιστορία της περιοχής και του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τι θα είδε κι αυτός ο ήλιος τόσους αιώνες, τόσες χιλιάδες χρόνια, που ανατέλλει σ’ αυτή την κουκίδα γης! Σαν αντανάκλαση μας τα επιστρέφει, μέσα από τις σελίδων των ιστορικών, των ποιητών και των λογοτεχνών του νησιού, αλλά και των φίλων του. Δω πέρα κατοίκησαν οι αρχαίοι Μυτιληναίοι, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Γατελούζοι, οι Οθωμανοί κι οι ελεύθεροι κάτοικοί του, μετά το 1912. Νάσου, το ’22, να βγάζει το κύμα πλεούμενα κάθε είδους• ψαρόβαρκες, τρεχαντήρια, κουρίτες, κι ότι βρισκότανε στην απέναντι ακτή. Φτάνει να μπορούσε να πλεύσει, να δεχτεί ανθρώπους και να ανοιχτεί στο πέλαγος.

Πίσω λεπίδι, φωτιά, καταστροφή• μπροστά το άγνωστο αύριο. Αλλά κι η γνωστή γη του νησιού. Γιατί οι άνθρωποι, κείνα τα χρόνια, ζούσαν και στις δυο μεριές του Αιγαίου• στη Μικρά Ασία και στη Λέσβο και στα άλλα νησιά. Δεν νογούνταν χωρισμός της γης, της θάλασσας και σύνορα. Έτσι ήταν από την αρχαιότητα. Ερχόταν και φεύγαν οι ξένοι στρατοί, οι ναυτικοί, οι εμπόροι, οι πραματευτάδες. Οι μεροκαματιάρηδες πηγαινοέρχονταν, κατά που ’χε μεροκάματο για να αναθρέψουν τις φαμιλιές τους.

Κι έφθασε το ’22 κι οι απέναντι ήρταν για τελευταία φορά στο νησί και γίναν πρόσφυγες, Μικρασιάτες. Εκατό χρόνους τώρα γράφετε η ιστορία, ανασκαλεύουμε μνήμες, κοιτάμε φωτογραφίες προγόνων, πιάνουμε κειμήλια παππούδων και γιαγιάδων. Κι ο κόμπος στον λαιμό, ο ίδιος κόμπος πάντα, σ’ όσους θυμούνται, μνημονεύουν την πατρογονική γης. Και ψιθυρίζουν τη φράση της κυρα – Διδώς «ανάθεμα στους αίτιους!».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ