Συνέργειες και αναπτυξιακά εργαλεία για τη Λέσβο
Γράφει ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2019

Η ανάκαμψη της Λέσβου από την οικονομική και προσφυγική κρίση απαιτεί ένα νέο μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού (ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, γόνιμα εδάφη, μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή κλπ) καθώς και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται, έστω άναρχα και αποσπασματικά.
Ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας,η μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής,ο ήπιος και ποιοτικός τουρισμός και η επένδυση στη γνώση και τον πολιτισμό μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες.
Μια νέα βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και δίκαιη αναπτυξιακή διαδικασία είναι εφικτή στο βαθμό που θα υλοποιηθούν πολιτικέςγια την ενίσχυση της συνεταιριστικής οικονομίας, τη στήριξη καινοτόμων ιδεών νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τηνκατασκευή των απαραίτητων υποδομών, ιδιαίτερα των οδικών αξόνων, τον ανασχεδιασμόκαι ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του πανεπιστήμιου στις λειτουργίες του νησιού.
Για να προχωρήσουν όλα αυτά χρειάζεται οι θεσμικοί φορείς να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους, από τα Επιμελητήρια και την Ένωση Συνεταιρισμών μέχρι την Περιφέρεια και τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Να συνεργαστούν μεταξύ τους για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων και την προβολή του νησιού προς τα έξω αλλά και να αναζητήσουν συνέργειες με φορείς εκτός νησιού προκειμένου να επιτευχθούν οι συλλογικοί στόχοι.
Κρίσιμο κρίκομπορεί να αποτελέσει η Περιφέρεια Αττικής, που λόγω του μεγέθους και του πληθυσμού της επιτελεί πρακτικά το ρόλο μιας μικρής κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε 2.900.000 ευρώ στην Περιφέρεια Βορειανατολικού Αιγαίου αμέσως μετά το σεισμό της Βρίσας το 2017. Μία προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο Περιφερειώνμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αναβάθμιση του νησιού μας.
Ως καταλύτες για την ανάπτυξη τέτοιων συνεργειώνπρέπει να λειτουργήσουν οι τοπικοί μας Σύλλογοι στην Αθήνα, που είναι αρκετά οργανωμένοι και με μακρόχρονη παράδοση, κρατώντας ζωντανούς τους δεσμούς των απανταχού Λεσβίων με το νησί μας. Η Λεσβιακή κοινότητα στην Αττική είναι πολυπληθής και δραστήρια καιοφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή προς όφελος του νησιού μας σε συνέργειες για την προβολή και ανάδειξη των τουριστικών προορισμών, της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και των προϊόντων μας. Και επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή η ΟΛΣΑ (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής) να αποκτήσει το δικό της σπίτι βρίσκοντας πόρους για την ολοκλήρωση του ημιτελούς κτηρίου στις παρυφές του Λυκαβηττού.
Οι προοπτικές είναι καλές αρκεί να υπάρχει όραμα και πολιτική βούληση. Όσοι και όσες είμαστε μακριά, τη μισή μας έγνοιαέχουμε στο νησί και τα χωριά μας. Κι είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε όσο μπορούμε, ο καθένας από το μετερίζι του, να αποκτήσει το νησί μας τη θέση που του αξίζει. Γιατί για εμάς η Λέσβος είναι κάτι πολύ περισσότερο από τόπος καταγωγής, είναι το μέρος με τα καλύτερα βιώματά μας.
Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ)
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αττικής με τη Δύναμη Ζωής και τη Ρένα Δούρου