× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιες ειδήσεις μάς απασχόλησαν το 2021

Μια χρονιά πολύ διαφορετική από το 2020- Τι σημάδεψε τη Λέσβο, τι διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε περισσότερο, στην ετήσια ανασκόπηση του «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/12/2021

Ποιες ειδήσεις μάς απασχόλησαν το 2021
φωτογραφίες Παναγιώτης Μπαλάσκας

Αν το 2020 στην ετήσια ανασκόπηση είχαμε να διαλέξουμε άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο από τις μάχες στην Καράβα, τα ΜΑΤ και τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις, την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας και το νέο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ που χρόνισε… το 2021 οι ειδήσεις ήταν πολύ διαφορετικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Μπαλάσκας ένωσε τις στιγμές του 2021 σε ένα βίντεο:

Ας σημειωθεί, ότι το 2021 στη Λέσβο, δεν σφραγίστηκε από το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, όπως τις προηγούμενες χρονιές, με την έννοια ότι οι όποιες εξελίξεις, είχαν πολύ μικρότερη αναγνωσιμότητα σε σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό ίσως να κωδικοποιεί αυτό που λέγαμε από την αποστολή μας στη Σάμο, ότι τα νησιά με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές περνούν σε νέα φάση. Εκεί πήραμε και αποκλειστική συνέντευξη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν κλείσει το 2021, επισκέφτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος για δεύτερη φορά τη Λέσβο, έπειτα από το 2015, στέλνοντας ανθρωπιστικό μήνυμα στην Ευρώπη, ενώ τον υποδέχτηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με μελανό σημείο που σχολιάστηκε έντονα την απουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις πρώτες πολυδιαβασμένες ειδήσεις του 2021 ήταν ότι… αντιεξουσιαστές «χάκαραν» τα κάλαντα και ξαφνικά τα ηχεία στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης αντί για κάλαντα των Φώτων άρχισαν να εκπέμπουν αντιεξουσιαστικά συνθήματα! Εξίσου πολυαναγνωσμένο και χωρίς απαντήσεις έως σήμερα είναι το θέμα που ανέδειξε αποκλειστικά το «Ν» και αφορά στην κακόβουλη επίθεση των λογαριασμών email του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα πιο διαβασμένα ρεπορτάζ και πολύ…προβεβλημένα βίντεο αφορούσαν τη συνέντευξη που πήραμε από τη Μιμή Ντενίση για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», και την έλευση της νικήτριας του Master Chef, Μαργαρίτα από την Καλλονή. Κι ίσως αυτές οι δύο γυναίκες που συμβόλισαν «καλές ειδήσεις» για το νησί μας να είναι και σημάδι των καιρών ότι το κοινό ζητά περισσότερη ξενοιασιά και ευχάριστα νέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις καλές ειδήσεις ήταν και τα βραβεία στο Eressian Hamam Spa, η κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Πλωμάρι, οι διακρίσεις ντόπιων ελαιολάδων, αλλά και άλλων προϊόντων του νησιού μας σε διαγωνισμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Λέσβο διεξήχθη και ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA  στο Μουσείο Bιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή διάσημων γευσιγνωστών από όλο τον κόσμο.

Στις καλές ειδήσεις δεν μπορεί παρά να συμπεριληφθεί και η μεγάλη επιτυχία του Παναγιώτη Μπιτάδου στο Τρίαθλο και η κατάκτηση της θέσης του Πρωταθλητή Ελλάδας… Αναμένουμε για το ποδήλατό του

Το καλοκαίρι, εξάλλου, επισκέφτηκε τη Λέσβο, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ν». Αποκλειστική συνέντευξη για τη Λέσβο παραχώρησε και ο Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής που απασχόλησαν την πανελλαδική επικαιρότητα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Από τις επισκέψεις που συζητήθηκαν ήταν και αυτή της Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, η οποία φύτεψε αιωνόβια ελιά στην Αγία Παρασκευή ως Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Διαβάστηκαν πολύ επίσης οι συνεντεύξεις των επιτυχόντων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι πρώτοι των πρώτων σε βαθμολογία, σε ποιες σχολές πέρασαν οι αριστούχοι της Λέσβου, τα όνειρά τους και οι επιπλέον δυσκολίες που συνάντησαν εξαιτίας των λοκντάουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η τηλεκπαίδευση τους ταλαιπώρησε πολύ, ενώ κάποιο το είδαν ως ευκαιρία για να γλιτώσουν χρόνο μετακινήσεων σε χρόνο για διάβασμα.

Στην «κανονικότητά» τους επέστρεψαν οι αναγνώστες επιλέγοντας φανατικά να διαβάζουν για τα αγροτικά νέα, τις επιδοτήσεις, τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των αγροτών με τις τιμές που έχει κατρακυλήσει το λάδι, γιατί άλλοτε «αγόραζες σπίτι από το λάδι».

Το κίνημα #metoo και η ολοένα μαζικότερη απόδοση ευθυνών και η χρήση του όρου της γυναικοκτονίας, μας θύμισε τις «δικές μας Καρολάιν» και πώς είχαν παρουσιαστεί οι δολοφόνοι τους. Στο φόντο του νέου νόμου για τα εργασιακά, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία αναδύθηκε και η ιστορία της Καλλιόπης και της Δέσποινας, εργαζομένων στον Δήμο Μυτιλήνης που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και η μία από τις δύο βρέθηκε «ένοχη» σε πειθαρχικό, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Τα υψηλά σε αναγνωσιμότητα θέματα αφορούν φυσικά… την πανδημία, τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των νεκρών που θρηνήσαμε από τον Covid.  Σκληρό στιγμιότυπο του 2021 ήταν η αναστολή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών όταν προχώρησαν και σε κατάληψη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Διαμαρτυρία όμως έγινε και από τους κατοίκους στο Βουναράκι ενάντια στις κεραίες. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και από την άρον άρον μετακίνηση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στην Παναγιούδα.

Η υγεία όμως είχε και καλές ειδήσεις, εκτός πανδημίας όπως την πολυαναμενόμενη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από τις «δύσκολες» ειδήσεις με μεγάλη αναγνωσιμότητα ήταν η μαρτυρία του διευθυντή του Γυμνασίου Ιππείου για τον αποκλεισμό προσφυγόπουλων από το σχολείο. Στις άσχημες ειδήσεις ήταν και ο θάνατος του διεμφυλικού Δημήτρη από τη Συκαμνιά για τον οποίο είχε φτιάξει ένα όμορφο αφιέρωμα η σκηνοθέτρια, Τζέλη Χατζηδημητρίου.

Τέλος, όλες οι ειδήσεις που αφορούσαν σε έκκληση για οικονομική βοήθεια σε συμπολίτες μας έτυχαν μεγάλης απήχησης, αλλά και αποτελεσματικότητας γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος της Λέσβου ανώνυμα προσέφερε από το υστέρημά του είτε για επανασύνδεση ρεύματος σε νοικοκυριό, είτε για ιατρικά έξοδα είτε για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Και το 2021 κλείνει με την ευχάριστη ανακάλυψη του... Τζουράσικ Πάρκ, στην ευρύτερη περιοχή της Θερμής στην ανατολική πλευρά του νησιού, και όχι στη γνωστή δυτική «απολιθωμένη», τα νέα ευρήματα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως ηλικίας δυο εκατομμυρίων ετών, δείχνουν μια ποικιλία πανίδας αποτελούμενη από μεγάλα θηλαστικά, όπως άλογα, βοοειδή, ελάφια, αντιλόπες αλλά και σαρκοφάγα ζώα αλλά και πολλά μικροθηλαστικά, κυρίως λαγόμορφα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός