× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν χωράμε στον ΟΑΕΔ!»

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών κατά την ενημέρωση του Δήμου Μυτιλήνης για τη μεταστέγαση του «Μουσικού»- «Είναι προσωρινή λύση» επισημαίνει ο Η. Κουντουρέλλης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/8/2021

«Δεν χωράμε στον ΟΑΕΔ!»
' χρόνος ανάγνωσης

«Δεν χωράμε εδώ μέσα» επαναλάμβαναν με στόμφο εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης που έφτασαν διαμαρτυρόμενοι στην Παναγιούδα σήμερα το πρωί, κατά την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη στο κτήριο του ΟΑΕΔ- όπου και ξεκινά επίσημα αύριο, Τρίτη η μετεγκατάσταση του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπαιδευτικοί, αλλά και ο διευθυντής του σχολείου αμφισβητούσαν τα λεγόμενα του κ. Κουντουρέλλη και έδειχναν στους δημοσιογράφους τις αίθουσες του κτηρίου επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να χωρέσουν θρανία και μαθητές, αλλά και τα μουσικά όργανα. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου τόνιζε ότι ο διαθέσιμος χώρος μπορεί να ανακατανεμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του σχολείου, καθώς και ότι η έδρα στην Παναγιούδα βολεύει το 58% των μαθητών του «Μουσικού» που προέρχονται από Μόλυβο, Γέρα και Μανταμάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η ενεργητική και η παθητική πυρόσβεση, ότι πιο παλιά το κτήριο είχε κοιτώνες και στη συνέχεια στέγαζε το περιφερειακό ινστιτούτο επιμόρφωση βόρειου Αιγαίου, παράρτημα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ακόμα παραχωρείται από τη 1 έως τις 2 το μεσημέρι αίθουσα σίτισης, ενώ παραχωρείται και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πάντως ο κ. Κουντουρέλλης υπογράμμισε ότι η λύση του ΟΑΕΔ είναι προσωρινή και ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασιστεί η αγορά οικοπέδου με την προσθήκη της απαλλοτρίωσης, όπως επίσης και ότι θα υπάρχει η διέξοδος το Μουσικό να στεγαστεί στο πρώην ΚΥΤ Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα το πρωί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε τα ερωτήματά του προς τον Δήμο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με αφορμή την σημερινή πρόσκληση του Δήμου Μυτιλήνης (22-8-2021/μέσω ηλεκτρονικών αναρτήσεων) σε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του κτηριακού συγκροτήματος Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στην Παναγιούδα, την Δευτέρα 23-8-21 και ώρα 11:30 «προκειμένου οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου, καθώς και πολίτες του Δήμου μας να αποκομίσουν αντικειμενική εικόνα», αποφασίσαμε, αρχικά, να εκφράσουμε την έκπληξη και την απορία μας, σχετικά με τον λόγο και τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης και να αναρωτηθούμε αν θα γίνει και κάποια αντίστοιχη ενημερωτική επίσκεψη και στις εγκαταστάσεις που ήδη χρησιμοποιούμε στην Χρυσομαλλούσα (για να δείξετε και τις αίθουσες που ο Δήμος έκρινε ακατάλληλες στην Χρυσομαλλούσα, και να εξηγήσετε πως έκρινε κατάλληλες αυτές στον ΟΑΕΔ), αλλά και στο σχολικό κτήριο που καταλαμβάνουν τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας (και να δείξετε όλες τις αίθουσες του εκεί κτηρίου), ώστε να αποκομίσουν όλοι αντικειμενική εικόνα, όπως αναφέρετε. Παραβλέποντας, τη φαιδρότητα της συγκεκριμένης πρόσκλησης, θα θέλαμε να θέσουμε και από την πλευρά μας, κάποια-επίσης- διευκρινιστικά ερωτήματα.

Καθ΄όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει πολλές και συγκεκριμένες επερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της μεταστέγασης του ΜΣΜ στον συγκεκριμένο χώρο, προς όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ εξίσου έντονα έχουν εκφραστεί και οι ενστάσεις της σχολικής κοινότητας του ΜΣΜ, επί του ζητήματος. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν λάβαμε ποτέ απαντήσεις ή και εκείνες που λάβαμε ήταν, ανακριβείς, αόριστες ή συγκεχυμένες. Θέλοντας να διευκολύνουμε τη διαδικασία αλλά και να λυθούν οι όποιες απορίες υπάρχουν σχετικά με την επάρκεια και την καταλληλότητα του κτηρίου που παραχωρείται, ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα.

  1. Ποιο κτιριολογικό πρόγραμμα ελήφθη υπόψη στην σύνταξη του πορίσματος καταλληλότητας για τον ΟΑΕΔ; (το κτηριολογικό πρόγραμμα αποτελεί το απαραίτητο, επίσημο έγγραφο που θέτει τις προδιαγραφές ενός κτηρίου για να λειτουργήσει ως σχολικό κτήριο, είτε σε προσωρινή, είτε σε μόνιμη βάση, ακόμη και σε παραχώρηση)
  2. Είναι ασφαλείς οι κεντρικοί διάδρομοι του κτηρίου (1,60μ πλάτος στο ισόγειο και 1,80μ πλάτος στον πρώτο όροφο, χωρίς παράθυρα) για να τους διασχίζουν καθημερινά 150 περίπου άνθρωποι; Το πόρισμα καταλληλότητας μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι, στην νομοθεσία όμως ορίζονται ξεκάθαρα άλλες διαστάσεις.
  3. Είναι επαρκή τα 563,90τμ ωφέλιμου χώρου του κτηρίου του ΟΑΕΔ, αφού έχουν αφαιρεθεί τα τμ των τουαλετών (όπως αυτά αποτυπώνονται σε δελτίο τύπου του Δήμου Μυτιλήνης στις 8-4-2021) για τη λειτουργία του ΜΣΜ; Σημειώνεται ότι στο κτήριο στο οποίο στεγάζεται αυτή τη στιγμή το ΜΣΜ χρησιμοποιούνται περίπου 900τμ ωφέλιμου χώρου (τα οποία, προφανώς, δεν επαρκούν), ενώ το κτηριολογικό πρόγραμμα για το ΜΣΜ προέβλεπε, τουλάχιστον 2,700τμ. (Όλα τα στοιχεία σχετικά για τους χώρους που χρησιμοποιούνται από το ΜΣΜ στο σχολικό συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας είναι επίσημα αναρτημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myschool του ΥΠΑΙΘ).
  4. Υπάρχουν επαρκείς, σε αριθμό, χώροι διδασκαλίας για μαθήματα γενικής παιδείας, κατευθύνσεων, ατομικών μαθημάτων, μουσικών συνόλων, τμημάτων ένταξης; (π.χ. στο χώρο του ΟΑΕΔ έχουν προβλεφθεί 7 αίθουσες ατομικών μαθημάτων ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 24, όσο και τα άτομα των μεγαλύτερων τμημάτων, καθώς όπως ορίζει και το όνομά τους αυτά τα μαθήματα είναι Ατομικά. Πως θα κάνουν 24 άτομα, ατομικά μαθήματα ταυτόχρονα σε 7 αίθουσες-ντουζιέρες?)
  5. Υπάρχουν διαθέσιμες και άμεσα λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, εργαστηρίου πληροφορικής, εργαστηρίου φυσικών επιστημών, τα οποία υπάρχουν στο κτήριο της Χρυσομαλλούσας στο οποίο στεγάζεται προς το παρόν το ΜΣΜ, που είναι φυσικά ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ;
  6. Έχουν εγκριθεί οι μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας;  Οι απαιτούμενες έξοδοι κινδύνου, τα αναγκαία ανοίγματα, οι διάδρομοι διαφυγής έχουν ληφθεί υπόψη; Έχει αλλάξει η χρήση του Τμήματος Ι; Έχει ενημερωθεί ο φάκελος της οικοδομικής  άδειας;
  7. Έχουν τηρηθεί οι όροι του χρησιδανείου (απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο από τον ΟΑΕΔ) οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ηχομονώσεις, ειδικό χώρο εισόδου-εξόδου, πρόσβαση ΑΜΕΑ, αλλαγή χρήσης από οικοτροφείο σε διδακτήριο; Υπάρχει  επίσημη βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ τήρησης όλων των όρων του χρησιδανείου, η οποία είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για την συνέχιση των διαδικασιών παραλαβής και χρήσης του Tμήματος Ι από το Δήμο;
  8. 8.            Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου διενήργησε την διοικητική παραλαβή του Tμήματος Ι του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο;
  9. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου διενήργησαν έλεγχο καταλληλότητας των διαμορφωμένων αιθουσών σύμφωνα με τον οδηγό μελετών για διδακτήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης; Όπως ακριβώς έκαναν και στο τμήμα του συγκροτήματος της Χρυσομαλλούσας;

Έπειτα από την πρόσφατη και άμεσα εκτελεστέα εντολή μεταστέγασης του ΜΣΜ στο προσφερόμενο κτήριο του ΟΑΕΔ, η κοινή γνώμη θεωρεί πως όλες οι παραπάνω παράμετροι και διαδικασίες, έχουν ληφθεί υπόψη ή έχουν ολοκληρωθεί. Είναι όντως έτσι;

Θα μπορεί το ΜΣΜ να λειτουργήσει στις 13 Σεπτεμβρίου, επαρκώς και ασφαλώς, στον χώρο που επιλέξατε να μεταστεγαστεί, παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις της σχολικής κοινότητας;

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο Συνήγορος του Πολίτη τοποθετήθηκαν με πορίσματα τους, τόσο στο θέμα της υφιστάμενης κατάστασης στο σχολικό συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας, όσο και για το ζήτημα της μεταστέγασης του ΜΣΜ στο κτήριο του ΟΑΕΔ. Περιμένουμε και την δική σας, έγγραφη και τεκμηριωμένη, απάντηση στα ερωτήματα μας.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη