× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσφυγικό και νησιά σε νέα εποχή, με νέες δομές

Αποστολή του «Ν» στη Σάμο: ο πρωθυπουργός, ο υπ. Μετανάστευσης- Πώς ένα «ΚYT Μόριας» μετατρέπεται σε κλειστή ελεγχόμενη δομή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/10/2021

Προσφυγικό και νησιά σε νέα εποχή, με νέες δομές
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Επί δύο 24ωρα, το συνεργείο του «Ν» στη Σάμο καταγράφει την αλλαγή που επιχειρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και η κυβέρνηση της ΝΔ στο προσφυγικό, αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με το παράδειγμα της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής. Με live μεταδόσεις, φωτογραφίες και βίντεο στη σελίδα μας μεταδώσαμε τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προσφυγικό αλλάζει όψη και χαρακτήρα, αρχής γενομένης με την εικόνα των νέων δομών όπου θα διαμένουν οι αιτούντες άσυλο. Κλειστές και ελεγχόμενες, αλλά και προσωρινές, επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης.

Η διαφορά βγάζει μάτι. Πρώτη στάση του «Ν» από το λιμάνι της Σάμου ήταν η νέα δομή στη θέση Ζερβού, όπου σήμερα διαμένουν μόλις 260 αιτούντες άσυλο, στο νότιο μέρος της. Μια αχανής έκταση, γεμάτη από σύγχρονα κοντέινερ, εκτός του αστικού ιστού, χτισμένα όλα μόλις σε 10 μήνες, με μεγάλους δρόμους ανάμεσά τους για τα έκτακτα περιστατικά όπως βιώσαμε στο ΚΥΤ Μόριας για την εύκολη πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα άσπρα. Από τη μία συρματοπλέγματα και δρόμοι και από την άλλη αναρίθμητα, σε σειρά κοντέινερ, όπου εντός τους σχηματίζονται μακρόστενοι διάδρομοι, ειδικά διαμορφωμένες κουκέτες, σύγχρονες τουαλέτες, ένας μεγάλος χώρος εστίασης και τεράστιες αποστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι σε αυτή τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή (ΚΕΔ και όχι ΚΥΤ πια) θα αναπτυχθούν μόνιμες κοινότητες, συνωστισμένες. Ο χώρος, πράγματι αποπνέει την αίσθηση του προσωρινού, με το υπουργείο όμως δείχνοντας στους δημοσιογράφους τις εγκαταστάσεις να αποδεικνύει ότι οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες. Συνθήκες στρατοπέδου μεν, όμως με αποστάσεις, και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Επόμενη στάση το παλιό ΚΥΤ Σάμου στο Βαθύ. Για όσους και όσες γνωρίσαμε το ΚΥΤ Μόριας, οι εικόνες είναι γνώριμες. Θυμίζουμε ότι πρόσφατη φωτιά έπληξε και το παλιό ΚΥΤ με τους διαμένοντες να μεταφέρονται στη νέα ΚΕΔ που είχε ήδη χτιστεί. Στο γνώριμο για εμάς παλιό ΚΥΤ της Σάμου είδαμε παραπήγματα, απομεινάρια στοιβαγμένων κοινοτήτων, ρούχα, σλίπινγκ μπαγκ, ιδιόχειρες κατασκευές και ένα τσούρμο από καλοταϊσμένες γάτες που φρόντιζαν μέχρι πρότινος οι «ένοικοί» του.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το δικό μας ΚΥΤ στη Μόρια, όπου ο καλός φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης ανέλαβε να συγκεντρώσει χρήματα για τα κατοικίδια που έμειναν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2020, εδώ στο παλιό ΚΥΤ Σάμου, το υπουργείο και ο οικείος Δήμος θα αναλάβουν δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα συντρίμμια του παλιού ΚΥΤ παραχώρησε σήμερα ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδίδοντας στον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον χώρο. Ο δεύτερος, ο κ. Στάντζος από τη μία επεσήμανε ότι καλώς κλείνει το παλιό ΚΥΤ από την άλλη επεσήμανε ότι θα ήθελε η νέα ΚΕΔ να έχει μικρότερη χωρητικότητα. Οι φιλοδοξίες όμως για το παλιό ΚΥΤ της Σάμου είναι μεγάλες, όπως κατασκευή σχολείου,  ενώ ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου έφτασε με ατζέντα αιτημάτων για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και νέου δημαρχείου.

Αυτό που διαλαλεί δύο μέρες στους δημοσιογράφους, αλλά και σε άλλες αποστολές ΜΜΕ που φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Μετανάστευσης στη Σάμο, ο Νότης Μηταράκης είναι ότι «ανακτούμε τον έλεγχο των νησιών μας». Εγγυάται τον περιορισμό αφίξεων, την ίδια ώρα που προσφέρει αντισταθμιστικά έργα (σ.σ. σε όποιους τα ζητήσουν βέβαια) και δείχνει τη νέα ΚΕΔ στη Σάμο, ως το καταλληλότερο παράδειγμα για τις δομές που επεσήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουν το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο.

Ένα «νοικοκύρεμα» που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία με μεγάλες, πολυτελείς, αλλά «κλειστές και ελεγχόμενες» δομές που ευελπιστεί ότι οι τοπικές κοινωνίες θα ασπαστούν.

Παρών στην τελετή παράδοσης του χώρου του παλιού ΚΥΤ στη Σάμο και της ξενάγησης στη νέα δομή και ο αντιπρόεδρος της βουλής, και βουλευτής Λέσβου, Χ. Αθανασίου επιδεικτικά στο πλάι του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ανέφερε ονομαστικά, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αθανασίου εκπροσωπεί τη Λέσβο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη με θέμα «Πώς πορευόμαστε στον σύγχρονο κόσμο»
Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη

Το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας αναδεικνύει τον ρόλο της γαλλικής γλώσσας ως γέφυρας πολιτισμού, γνώσης και ευρωπαϊκής συνείδησης
Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλευρό της Σαμάρ και του Ohana στην Ερεσό

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρεμβαίνει για τα γεγονότα στην Ερεσό, καταγγέλλει στοχοποίηση και δηλώνει έμπρακτη συμπαράσταση
Στο πλευρό της Σαμάρ και του Ohana στην Ερεσό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη

Από τα 29 αποτελέσματα εξετάσεων που γνωστοποιήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, τα 28 ήταν αρνητικά
Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη
ΥΓΕΙΑ

Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη

Η παράταξη συνδέει την τραγική υπόθεση με τη συζήτηση για την ιδιωτική υγεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την προστασία των ασθενών
Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου

Περισσότερος χρόνος για ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις για έργα δημόσιου χαρακτήρα – Στις 15:00 λήγει η νέα προθεσμία
Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, το Οικοτροφείο Α3 Λέσβου στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη μνήμη, την αξιοπρέπεια και τη ζωή που συνεχίζεται πέρα από τη διάγνωση
Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα

Διαδραστική ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΗΧΟΣ» την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα

Με σακούλες και διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν δράση για καθαρότερους δημόσιους χώρους
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα