× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

O Πάπας στη Μυτιλήνη

Συνεχής ενημέρωση από την ιστορική επίσκεψη του ηγέτη της καθολικής Εκκλησίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2021

O Πάπας στη Μυτιλήνη

12.35 Ο Πάπας Φραγκίσκος φτάνει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12.00 Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ανταλάσσει δώρα με τα παιδιά των προσφύγων και αποχωρεί συγκινημένος από το ΚΥΤ του /Καρά Τεπέ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

11.40 Ιδιαίτερα συγκινημένος ανεβαίνει στο βήμα ο πάπας Φραγκίσκος. Στην ομιλία του κάνει σαφείς αναφορές στο δράμα της μετανάστευσης σημειώνοντας πως όποιος φοβάται τους πρόσφυγες, δεν έχει δει τα μάτια τους και τα μάτια των παιδιών τους. «Αδελφοί ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνήσει. Να αφυπνήσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας  για όλα όσα κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

11.30 Τον Πάπα χαιρέτησε και ένας Βρετανός πολίτης εκπρόσωπος των εθελοντών  ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τη δύναμη και την ελπίδα που έβλεπαν οι εθελοντές και η καθολική κοινότητα στα μάτια των προσφύγων, έπαιρναν και οι ίδιοι δύναμη να συνεχίσουν τη προσφορά τους. 

11.27 Στον χαιρετισμό του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ αφού καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας σημείωσε μεταξύ άλλων: « Ο λόγος σας παρηγορεί τους κατατρεγμένους και ενισχύει τους καλούς Σαμαρείτες αυτού του νησιού και του κάθε τόπου που τους δέχεται. Στην Λέσβο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες συνάντησαν χριστιανούς – Ορθοδόξους και Καθολικούς – πρόθυμους να τους συμπαρασταθούν στη δυστυχία τους. Η Κάριτας Ελλάς, η φιλανθρωπική οργάνωση της Εκκλησίας μας, από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης έσκυψε με ιδιαίτερη φροντίδα στις ανάγκες των προσφύγων και προσπάθησε να ακούσει το παρελθόν τους, να τους βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση και να τους στηρίξει στα βήματά τους στο μέλλον. Ακόμη και τώρα που κάποιοι έχουν φύγει από αυτόν τον χώρο η Κάριτας Ελλάς τους συνοδεύει στην ομαλή ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία ή στην μετάβασή τους σε άλλη χώρα».

11.25 Εκ μέρους των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ ο  30χρονος Κριστιάν Μουγιάκα, από το Κονγκό  ιδιαίτερα συγκινημένος περιγράφει τη δραματική ιστορία του και αναφέρει. «Το μόνο που θέλω είναι ειρήνη, ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια και μόρφωση για τα παιδιά μου»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

11.22 «Στο χαιρετισμό του προς τον Πάπα Φραγκίσκο  το μέλος της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας της Λέσβου Len Meachim, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του, στη Λέσβο 5 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τους πρόσφυγες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, όπως της Λέσβου, που έχουν σηκώσει αυτό το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής εισροής. Το 2016 είχατε επαινέσει τους κατοίκους της Λέσβου για την ανθρωπιά τους και το άνοιγμα της καρδιάς τους στους πρόσφυγες που κατέληξαν στις ακτές του νησιού μας. Μας τιμά αυτή η αναγνώριση και σας ευχαριστούμε.

11.20 Ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των κατοίκων της Λέσβου στο μεταναστευτικό προσφυγικό και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι του νησιού μας στους κατετρεγμένους της γης, έκανε στην ομιλία - χαιρετισμό της προς τον Πάπα Φραγκίσκο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, στη διάρκεια της τελετής υποδοχής στον Καρά Τεπέ. 

11.20 Ο υποδιοικητής του Καρά Τεπέ  στο χαιρετισμό του αναφέρεται στην προσφορά των Λεσβίων στο μεταναστευτικό και στην ανάγκη η Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία. 

11.12 Η χορωδία των προσφύγων υποδέχεται τον Πάπα με τον ύμνο  « Avec toi je n’ai plus peur » Μ' εσένα δεν φοβάμαι πια. Εκεί βρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Εκτυλίσσονται συγκινητικές στιγμές.

Ώρα 10.52 Τον Πάπα καλωσορίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ζητοκραυγάζοντας. Ο ίδιος χαιρετά τα μικρά παιδιά με ιδιαίτερη συγκίνηση και αγάπη. 

Μέσα στον χώρο της εκδήλωσης βρίσκονται ήδη ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης, ο  Βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς.

Ώρα 10.48 Έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Τον υποδέχεται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ώρα 10.37 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φτάνει στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Χαιρετάει τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο χώρο της υποδοχής

Ώρα 10.06 Μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο. 

Τον Πάπα υποδέχονται αυτή την ώρα  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κκ Ιάκωβος και ο Καθολικός Επίσκοπος. 

Ώρα 9.50 Έφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελάροπούλου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για την υποδοχή του Πάπα. Μαζί της ο είναι και ο αρμόδιος επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας Μαργαρίτης Σχοινάς.  Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχεται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης.

Ώρα 9.00 Πριν από λίγο έφτασε στο αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης  πτήση με τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν ειδησεογραφικά την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου. Την ίδια ώρα η Μυτιλήνη έχει μετατραπεί σε φρούριο εν' όψει της επίσκεψης με εκατοντάδες αστυνομικούς σε όλο το μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο έως τον Καρά Τεπέ και τους γύρω δρόμους.

Στον Καρά Τεπέ ήδη βρίσκονται οργανώσεις μεταξύ αυτών και η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο οι οποίες ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον πάπα

Εργασίες καθαρισμού της σκηνής λίγη ώρα πριν την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου

Παρακολουθείστε το βίντεο του «Ν» από τον Καρά Τεπέ λίγο πριν την άφιξη του πάπα Φραγκίσκου και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στον Καρά Τεπέ. Μαζί του και ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στον Καρά Τεπέ εξάλλου, βρίσκονται από νωρίς ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουνρούς και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. 

Σε ετοιμότητα και τα συνεργεία των Μέσων Ενημέρωσης για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου 

Σε ετοιμότητα η πόλη της Μυτιλήνης και οι Αρχές του τόπου  προκειμένου να υποδεχθούν σήμερα (Κυριακή 5 Δεκεμβρίου) για δεύτερη φορά στην ιστορία του νησιού  τον  προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος  αναμένεται να φτάσει του στο αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης  της Μυτιλήνης στις 10 το πρωί. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου