× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εδώ Λήμνος: φράγμα Κάσπακα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 18/9/2021

Εδώ Λήμνος: φράγμα Κάσπακα

Είχα να πάω στην Λήμνο κάμποσο καιρό. Μια ο κορωνοϊός, μια άλλου είδους μπλεξίματα με κράτησαν μακριά της κοντά τέσσερα χρόνια.
Όταν, πριν από καμιά δεκαπενταριά μέρες πήρα απόφαση ότι δεν πάει άλλο, είχα κάποιους ενδοιασμούς και επιφυλάξεις για το σε τι κατάσταση θα την έβρισκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα νησί ξεκομμένο από τον κορμό της στεριανής Ελλάδας, μονίμως εκτός του "άμεσου και επείγοντος" ενδιαφέροντος της πολιτείας, και τόσα χρόνια συνεχούς κρίσης -μνημόνια, κορωνοϊός και δε συμμαζεύεται- φοβόμουνα ότι τα σημάδια στο κορμί της θα ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Ευτυχώς έκανα λάθος. Η Λήμνος, όμορφη όπως πάντα και ζωντανή όσο λίγα μέρη της χώρας μας, κόντρα στις αρνητικές συγκυρίες και στην κρατική αδιαφορία, παλεύει και καταφέρνει, όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να ζει. Και ίσως το πιο σημαντικό, να κρατά κοντά της τα παιδιά της.

Όμως, όλα έχουν τα όριά τους και τα όρια της αντοχής της, αν μείνει έτσι χωρίς βοήθεια και στήριξη, κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα μπορούν να κρατήσουν. όπως επίσης είναι φανερό ότι τα αντίστοιχα όρια της κρατικής- πολιτειακής αδιαφορίας έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος. Όπως τα περισσότερα νησιά, έτσι και στη Λήμνο το νερό ήταν πάντα είδος εν ανεπαρκεία.

Τα τελευταία όμως είκοσι- τριάντα χρόνια ύστερα από συνεχείς προσπάθειες, κυρίως, των πάλαι ποτέ κοινοτήτων, τόσο με την αξιοποίηση φυσικών πηγών -καταρράκτες Κάσπακα- όσο και με την εύρεση και αξιοποίηση υπόγειων υδάτων, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας σε μεγάλο βαθμό.

Η συστηματοποίηση όμως του πρωτογενούς τομέα -γεωργία, κτηνοτροφία- όσο και η αύξηση των επισκεπτών του νησιού δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες, που έγιναν και γίνονται ολοένα δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1991, ύστερα από προσπάθειες και πιέσεις της τότε κοινότητας Κάσπακα, επειδή έβλεπαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Αγ. Γιάννη, της πανέμορφης παραλίας του χωριού, εκπονήθηκε μια μελέτη για την κατασκευή φράγματος που θα έλυνε το πρόβλημα τόσο της υδροδότησης του Κάσπακα και του Αγ. Γιάννη, όσο και της άρδευσης μεγάλου μέρους του κάμπου του χωριού.

Οι μελέτες όμως, εκπονούνται για να υλοποιηθούν και όχι να μένουν στα χαρτιά...

Το 2017, εικοσιέξι χρόνια μετά την εκπόνηση της μελέτης, ύστερα από πιέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και των κατοίκων του Κάσπακα, οι "πολιτεία" δήλωσε ότι δεν βρίσκει τρόπο να επικαιροποιήσει την μελέτη, ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή του φράγματος, γιατί, λέει, άλλαξε η νομοθεσία.
Φέτος δε τον Απρίλιο, τριάντα χρόνια μετά την εκπόνηση της μελέτης, ο περιφερειάρχης δήλωσε ,ευθαρσώς και ανερυθρίαστα, ότι πρώτη φορά ακούει πως υπάρχει θέμα και μελέτη για κατασκευή φράγματος στον Κάσπακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνω εδώ πως όλα αυτά τα χρόνια, σε κάθε συνέλευση των κατοίκων του Κάσπακα, το θέμα του φράγματος, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα, έμπαινε συνέχεια σε συζήτηση και βέβαια στα αιτήματα της λαϊκής συνέλευσης που παραδίνονταν σε όλους τους αρμόδιους.

Παρόλα αυτά η μελέτη είναι καταχωνιασμένη σε κάποια συρτάρια της περιφέρειας, ο δε περιφερειάρχης ακούει για την ύπαρξή της εφέτος για πρώτη φορά...

Θα' θελα να' ξερα αν το φράγμα δεν αφορούσε τον Κάσπακα, αλλά ήταν για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα, ας πούμε, του Ελληνικού Χρυσού, ξέρετε αυτουνού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ή της Cosco που λυμαίνεται το λιμάνι του Πειραιά, ή της Fraport που στρογγυλοκάθισε πάνω στ' αεροδρόμια της χώρας ή κι εγώ δεν ξέρω ποιου άλλου ενδιαφερόμενου του ιδίου φυράματος, δεν θα έβρισκαν τρόπο να επικαιροποιήσουν τη μελέτη και να κάνουν το φράγμα;

Ας αφήσουν λοιπόν, αυτές τις αηδίες που αραδιάζουν ως δικαιολογίες και προφάσεις, για να μην κάνουν το φράγμα, και ας προχωρήσουν στην υλοποίησή του γιατί ο τουρισμός που στηρίζει οικονομικά την περιοχή αλλά και ολόκληρη την Λήμνο, όσο και όλοι αυτοί που παλεύουν να μείνουν στο νησί και να ζήσουν χρειάζονται ΝΕΡΟ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας