× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έγκλημα και τιμωρία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 4/9/2021

Έγκλημα και τιμωρία

Τίτλος ρεπορτάζ ''Στο Νησί '', την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων: "489 λιγότεροι φοιτητές στη Μυτιλήνη" και στη συνέχεια διαβάζω πως προγραμματίζονταν να περάσουν 1135 νέοι φοιτητές στις σχολές με έδρα την Μυτιλήνη και πέρασαν μόλις 646, ήτοι 489 λιγότεροι. Αιτία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που καθιέρωσε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι μού' ρθε και ανέσυρα από την μνήμη μου τον ορισμό του εγκλήματος.

Έγκλημα, λοιπόν, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα είναι: "πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της η οποία τιμωρείται από τον νόμο".

Και στη συνέχεια, πάλι όλως τυχαίως, έψαξα να δω αν η παραπάνω ενέργεια της κυβέρνησης έχει σχέση με το έγκλημα, έτσι όπως ορίζεται από το νόμο, και σαν έγκλημα τι άλλα χαρακτηριστικά μπορεί να έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδού λοιπόν σε τι συμπεράσματα κατέληξα.

Η "πράξη" ή αλλιώς η "ενέργεια", δηλαδή το έγκλημα: Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ, 489 λιγότεροι πρωτοετείς φοιτητές θα φοιτήσουν στις σχολές Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν έδρα τη Μυτιλήνη. Επίσης. από τις 4394 θέσεις πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλύπτονται μόνο οι 2314, ήτοι μένουν ακάλυπτες 2080, ποσοστό 47,3%, και βέβαια, αυτό που συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συμβεί και στα υπόλοιπα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Άγνωστο πόσοι από τους επιτυχόντες θα εγγραφούν και πόσοι θα μετεγγραφούν, όπως επίσης άγνωστες (;) οι επιπτώσεις στο μέλλον των σχολών αυτών.
Γνωστές όμως, οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες όπου εδρεύουν τα πανεπιστήμια, τόσο στον πολιτισμικό όσο και στο κοινωνικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο.

Κι ας μη βιαστούν κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες να μιλήσουν πάλι για τα "σουβλάκια". Ναι, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μια από τις αρνητικές παραμέτρους. Όμως οι μη μετρήσιμες κατ' αρχήν με συγκεκριμένα νούμερα επιπτώσεις, που είναι και οι σημαντικότερες, είναι ότι θα λείψουν από την ελληνική κοινωνία επιστήμονες. Επιστήμονες που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο "δράστης της άδικης πράξης" είναι γνωστός και βεβαιότατα η άδικη πράξη είναι "καταλογιστή" σ' αυτόν.

Είναι όλη η κυβέρνηση, προεξαρχούσης βεβαίως της κυρίας Υπουργού Παιδείας.
Διατράνωναν και διαλαλούσαν το κατόρθωμά τους, εκώφευαν δε, όταν κάποιοι άλλοι τους εφιστούσαν την προσοχή τους για τις επιπτώσεις της "πράξης" τους. Πιθανότατα δε και να τις επιδίωκαν.

Δράστες, λοιπόν, είναι σύσσωμη η κυβέρνηση και όλοι όσοι "σήκωσαν τα χεράκια τους" όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος για να εξυπηρετήσουν- υπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτών που επροσωπούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατάφεραν με ένα και μόνο νόμο, να υποβαθμίσουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, να εξισώσουν τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων μ' αυτά των κολλεγίων, να προετοιμάσουν την κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και, ίσως, ολόκληρων Πανεπιστημίων.

Και βέβαια, που ήταν και είναι ο βασικός σκοπός τους, αφενός να στείλουν πελατεία στα ποικιλώνυμα κολλέγια και αφετέρου χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κολλεγιαρχών.

Τέλος το θύμα, ή μάλλον τα θύματα. Επίσης γνωστά και πολλά.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τέλος, πρώτοι- πρώτοι, με αδιαμφισβήτητη δυστυχώς την πρωτιά τους, οι υποψήφιοι και οι εν ενεργεία φοιτητές και οι οικογένειές τους.

Αυτοί που απολαμβάνοντας την "δωρεάν" παιδεία της ελληνικής πολιτείας ξόδιαζαν τόσα και τόσα χρόνια, από αυτά που είχαν ή δεν είχαν, για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, για ξένες γλώσσες και απανωτές εξετάσεις. Τώρα λένε, στους μεν υποψήφιους και στις οικογένειές τους ότι θα συνεχίσουν να ξοδιάζουν για άγνωστο ακόμα πόσα χρόνια και στους εν ενεργεία φοιτητές ότι τα πτυχία τους έχουν την ίδια αξία με κάποια άλλα που αποκτήθηκαν πληρώνοντάς τα, και που βέβαια ας μη νομίζουν ότι η σχολή τους είναι και τίποτα ιδιαίτερο...

Όμως, ως γνωστόν τα εγκλήματα έχουν και την τιμωρία τους.
Και την τιμωρία για τα παραπάνω εγκλήματα, αλλά και για άλλα παρόμοια, θα την επιβάλλουν τα ίδια τα θύματα.
Όχι σαν αυτοδικία, αλλά σύμφωνα με το δίκαιο. Σύμφωνα με το πνεύμα δικαίου.
Για το πότε και το πώς, οψόμεθα.

ΥΓ. Αλήθεια, οι τοπικοί μας άρχοντες Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης κλπ, δεν "έλαβον γνώσιν" για τον φόνο;

Ο κυβερνητικός βουλευτής είναι βεβαίως από τους θύτες, από αυτούς που σήκωσαν στην βουλή το χεράκι τους. Οι άλλοι όμως;

Τέτοια ευθυγράμμιση με το κυβερνών κόμμα;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ