× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η χαμένη «Κόκκινη Μηλιά» της Εύβοιας

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Δημοσίευση 11/8/2021

Η χαμένη «Κόκκινη Μηλιά» της Εύβοιας
' χρόνος ανάγνωσης

Σπίτια καμένα, μισογκρεμισμένα ,στάχτη παντού και ένα σύννεφο τόσο πυκνό, που λες ότι χρειάζεται μαχαίρι για να το κόψεις και να περάσεις . Είναι η πρώτη εικόνα που συναντάς φθάνοντας τώρα  σε ένα από τα χωριά της Ιστιαίας, στην Κοκκινομηλιά: Το πάλαι ποτέ γραφικό  χωριουδάκι, που σήμερα είναι  χωριό -φάντασμα. Σκαρφαλωμένο σε ένα βουνό , επίσης φάντασμα, τον Καβαλάρη: Ένα βουνό που μέχρι πριν λίγες ημέρες «φιλοξενούσε» στις πλαγιές του ένα πυκνό δάσος από πεύκα, αλλά σήμερα βλέπει κανείς μόνο καμένους κορμούς να καπνίζουν. Περνώντας μέσα στενά, μαυρισμένα δρομάκια, βλέπεις στις αυλές των σπιτιών μόνο στάχτη. Εκεί που κάποτε ήταν γεμάτες με  πολύχρωμα λουλούδια

«Η Κοκκινομηλιά ήταν το πρώτο χωριό στο δήμο Ιστιαίας που έζωσαν οι φλόγες ,καθώς η πύρινη λαίλαπα  κατάπινε τον Καβαλάρη , αφού πρώτα είχε κατακάψει τα χωριά της Λίμνης», λέει στο newscenter, η Κική Γεραλή, κάτοικος και ιδιοκτήτρια της μοναδικής ταβέρνας, στην Κοκκινομηλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την συναντήσαμε στην άκρη του χωριού, μαυρισμένη από την κάπνα και τη στάχτη. Παγωμένο το πρόσωπό της, γερασμένο το βλέμμα, δύσκολα βγαίνει η λαλιά.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι χάθηκε το χωριό», είναι τα πρώτα λόγια που ψελλίζει η Κική. «Πιστεύαμε ότι οι άνδρες θα  συγκρατούσαν τη φωτιά  στην κορφή του Καβαλάρη και δεν θα περνούσε στη δική μας πλευρά. Για δυό μέρες τα κατάφεραν, την τρίτη νικήθηκαν. Μέσα σε 20` η φωτιά έφτασε στο χωριό. Λαμπάδιασαν τα σπίτια και η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, που είχε φτιαχτεί από ονομαστούς μαστόρους το 1890. Το περίφημο τέμπλο έγινε στάχτη, τα σπάνια ψηφιδωτά το ίδιο. Καπνός παντού και αποκαίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό , 15 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς , η εκκλησία μας κάηκε . Στάβλοι ,αποθήκες , το δίκτυο ύδρευσης κατεστραμμένο, ρεύμα δεν υπάρχει ,νερό δεν υπάρχει» ,λέει η Κίκη και ένα πελώριο «γιατί» είναι ζωγραφισμένο στα μάτια της. «Δεν μας βοήθησε κανείς ,προσπαθούσαμε να σβήσουμε τις φωτιές μόνοι μας για να  μην καούν και τα υπόλοιπα σπίτια . Μόνο ο δήμος έστειλε  κάποιες υδροφόρες. Δεν πέρασε ούτε ένα αεροπλάνο από την γύρω περιοχή, μας άφησαν να καούμε».

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού που επέστρεψαν ,περιγράφουν τις δραματικές ώρες:  «Παίρναμε την πυροσβεστική την τρίτη μέρα μετά την καταστροφή του χωριού ,για να στείλουν ένα όχημα για να σβήσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα με τους κουβάδες . Δεν ήρθαν. Ξαναπαίρναμε τηλέφωνο την επόμενη ημέρα γιατί καιγόταν μια αποθήκη και μας φώναζαν άγρια :«Δεν υπάρχει φωτιά ,το ξέρετε ότι μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 1500 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση οχήματος;»

Μια εβδομάδα να δουν τον ήλιο

Η Κική μας ξεναγεί στα χαλάσματα. Φοράμε μάσκες  για να αντιμετωπίσουμε την κάπνα. Μια απίστευτη καταχνιά τυλίγει το χωριό. «Η πυρκαγιά ξέσπασε πριν μία εβδομάδα και από τότε δεν ξαναείδαμε τον ήλιο. Μόνο στάχτες και αποκαίδια . Φοβάμαι, τρομάζω ,θα φύγει κάποια στιγμή όλο αυτό το νέφος και δεν ξέρουμε τι θα αντικρύσουμε μπροστά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι ,κυρίως κτηνοτρόφοι , μελισσοκόμοι και ρετσινάδες , δύσκολα θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν . Το δάσος ήταν για αυτούς κυριολεκτικά η μοναδική πηγή ζωής.

«Ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι ίσως αναγκαστούν να ξενητευτούν. Ότι και να μας δώσουν ,το χωριό μας δεν θα είναι ποτέ όπως πριν», μας λέει ένας κάτοικος . «Και να ξέρετε ότι δεν έσβησε από τον χάρτη ένα απλό χωριό. Αλλά μια κοινότητα με ιστορία. Μέχρι και ο Καποδίστριας είχε μιλήσει για το χωριό μας το 1830» ,λέει καταβεβλημένος.

Η Κοκκινομηλιά χτυπήθηκε περισσότερο από την πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Ιστιαίας. Αλλά και τ` άλλα χωριά ,θα κάνουν χρόνια να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Βασιλικά, Ελληνικά, Ασμήνιο, Μηλιές, Καματριάδες, Γαλατσώνας, Γούβες, Μηλιές, Γερακιό…καίγονταν επί μέρες, χωρίς να υπάρχει εναέρια βοήθεια. Μόνο η μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες ,έσωσε τα χωριά . Αν είχαν ακούσει την κυβέρνηση για τυφλή εκκένωση ,τα χωριά τους θα είχαν καεί.

Στην ίδια την Ιστιαία-την «πρωτεύουσα» της Βόρειας Εύβοιας , ένα πυκνό σύννεφο καπνού είχε καλύψει χθες για ώρες  όλη την πόλη. Αγωνιζόμενοι να αναπνεύσουν οι κάτοικοι ,δεν έκρυβαν την οργή τους για την εγκατάλειψη. Κάποιοι μάλιστα εξαγριώθηκαν , βλέποντας χθες το μεσημέρι στην τηλεόραση τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να υπερασπίζεται με πάθος την παταγώδη  αποτυχία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Μας έδειχνε φωτογραφίες για να μας πείσει ότι ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα λόγω του καπνού», λέει στο newscenter η Πάρη Ντελκή ,δημοσιογράφος στην Ιστιαία και επικεφαλής της τοπικής ιστοσελίδας ,«Palmosev», της βόρειας Εύβοιας. «Είναι τρομακτικό εμείς να καιγόμαστε τόσες ημέρες και αυτός να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση», προσθέτει η Πάρη Ντελκή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ