× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πιάτα με υπογραφή Σμύρνης!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΠΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2021

Πιάτα με υπογραφή Σμύρνης!

Η Σμύρνη στα τέλη του 19ου αι. αδιαμφισβήτητα είχε καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Η ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση της πόλης και η γενική οικονομική της ευημερία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς των Ελλήνων, Αρμενίων, Λεβαντίνων και Εβραίων που την κατοικούσαν. Κοντά σ’ αυτούς ευημερούσαν και οι Τούρκοι, που κατείχαν την εξουσία και τη διοίκηση της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε είδους προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο κατέφθαναν στη Σμύρνη σε άφθονες ποσότητες, προορισμένα για μια πολυπληθή πελατεία. Ανάμεσα σ’ αυτά, οι πορσελάνες, τα κρύσταλλα, τα γυαλικά και τα «χωματερά» (ποιοτικά κεραμικά) διαφόρων χωρών της Ευρώπης (κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστροουγγαρία) ήταν περιζήτητα στη Σμύρνη και ιδιαίτερα αγαπητά, αφού αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά και της επίδειξης πλούτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χονδρική πώληση των γυαλικών, των κρυστάλλων και των φαρφουρένιων (πορσελάνινων) σερβίτσιων γινόταν στα Μαλτέζικα, στον Φραγκομαχαλά, που ήταν το εμπορικό κέντρο της πόλης, κοντά στο Κε. Η λιανική πώληση διεξαγόταν στην περιοχή Γυαγιάδικα (Γυαλιάδικα), κοντά στον Άη-Γιώργη και στις Μεγάλες Ταβέρνες.

Οι έμποροι αδελφοί Καλλιγά είχαν στη Σμύρνη καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, καθώς και αποκλειστικές αντιπροσωπείες γυαλικών, πιατικών και άλλων σχετικών ειδών. Σφράγιζαν με τη φίρμα τους τα σερβίτσια, εφ’ όσον οι ίδιοι τα εισήγαν αποκλειστικά. Γι’ αυτό, στο αντίστοιχο πιάτο βλέπουμε δύο σφραγίδες, μία του ευρωπαϊκού εργοστασίου κατασκευής και μία της αντιπροσωπείας. Η διαφημιστική καταχώρηση των αδελφών Καλλιγά στον Επαγγελματικό Οδηγό της Σμύρνης είναι από το 1920.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εβραίος Βίκτωρ Ταζάρτες (VictorTazartes), έχοντας επίσης αποκλειστική εισαγωγή «εις ακαταγωνίστους τιμάς», σφράγιζε με τη φίρμα του σερβίτσια, πιατικά και πορσελάνες. Συνέταιρος παλιότερα με τον Εβραίο Γκανόν, διέθετε καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης στα Γυαλιάδικα και στα Μαλτέζικα της Σμύρνης και ένα υποκατάστημα στη Χίο, όπως μας πληροφορεί μια διαφημιστική καταχώρησή του στον Επαγγελματικό Οδηγό της Σμύρνης του 1895.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου