× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας χρόνος από την Καράβα, τα ΜΑΤ, τις μάχες και τα οδοφράγματα

Το «Ν» θυμάται τις στιγμές που μετέδωσε ζωντανά στο πανελλήνιο, μαζί με τον πρόεδρο του Μανταμάδου, Χ. Τζελαϊδή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/2/2021

Ένας χρόνος από την Καράβα, τα ΜΑΤ, τις μάχες και τα οδοφράγματα
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Διανύουμε αυτή την εβδομάδα του χρόνου, όπου την ίδια ακριβώς έναν χρόνο πριν, όλη η Λέσβος βρίσκονταν στο πόδι ενάντια στη δημιουργία ΚΥΤ, κι ενώ δεν είχε καεί ακόμα το ΚΥΤ Μόριας. Από την αποβίβαση των ΜΑΤ τη νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου 2020 μέχρι την επιβίβασή τους για αναχώρηση, όταν τελείωσε ο τετραήμερος αγώνας στα οδοφράγματα στην Καράβα και το Διαβολόρεμα, το «Ν» μετέδιδε ζωντανά στο πανελλήνιο νυχθημερόν, «αναγκάζοντας» ΜΜΕ κεντρικά και διεθνή να επικεντρωθούν στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν 10 Φεβρουαρίου 2020, όπως θυμάται ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής εξιστορώντας τα γεγονότα στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», που δέχτηκε το τηλεφώνημα του συναδέλφου μας, Θράσου Αβραάμ και ενημερώθηκε για τη θέση της Καράβας. Θυμίζουμε ότι το «Ν» ακολούθησε, περιέγραψε και αποκάλυψε μια σειρά θέσεις όπου είχαν συζητηθεί και προκριθεί για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ.

Στις 13 Φεβρουαρίου έγινε πλατιά λαϊκή συνέλευση στον Μανταμάδο, όπου μετρήθηκαν πολλές δυνάμεις, και όπως φαίνεται χρησιμοποιήθηκαν.

Στις 24 Φεβρουαρίου, όλοι έψαχναν σε ποιο λιμάνι θα φτάσει το καράβι με τις διμοιρίες ΜΑΤ και τις κλούβες. Ξεκίνησαν όλα την ίδια νύχτα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα για να συνεχιστεί η «μάχη» στην Καράβα στις 4.45 το πρωί με τη ρίψη δακρυγόνων και χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιστορικό

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020, όταν αποβιβάστηκαν από το εξπρές Πήγασος οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ψέκασαν απρόκλητα τον συγκεντρωμένο κόσμο, η «εντολή» που φαίνεται ότι είχε δοθεί για άμεση αποτελεσματικότητα έμοιαζε σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μυτιλήνης, Στρατής Δαγκλής και η Εριφύλη Γιαννάκα από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ήταν εκεί. Κανένας άλλος. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στην Καράβα, όπου από τις 11 το βράδυ είχαν χτυπήσει οι καμπάνες στον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά. Ως και από τη Συκαμιά είχαν φτάσει κάτοικοι περιμένοντας στο ψοφόκρυο.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ περίμεναν το πρώτο φως της ημέρας για να ψεκάσουν και πάλι απρόκλητα- αφού δεν είχαν δει καν ακόμα τους κατοίκους! Ο πρόεδρος του χωριού, Χαράλαμπος Τζελαϊδης, να έχει προειδοποιήσει το συγκεντρωμένο πλήθος και η κατάσταση να είναι τεταμένη ήδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το πρώτο ψέκασμα έκαναν όλοι πίσω. Όμως δεν έφυγαν. Μπορεί να ζαλίστηκαν, να έβηχαν, να ένιωθαν το χημικό δηλητήριο στα πνευμόνια τους και κάποιοι να έκαναν εμετό, αλλά δεν έφυγαν. Έμειναν εκεί.

Ξημέρωσε για τα καλά Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, και το Διαβολόρεμα, έγινε πεδίο μάχης. Το απόγευμα οι μάχες επεκτάθηκαν και στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα, όπου η Αστυνομία είχε χωρίσει στα δύο τις συγκεντρώσεις, από την πλευρά της Μυτιλήνης που κατέφταναν με εκατοντάδες αυτοκίνητα οι κάτοικοι και από την πλευρά του Μανταμάδου. «Μας έχουν σαπίσει στα δακρυγόνα, απρόκλητα, δεν υπάρχει Εισαγγελέας;» φώναζαν οι κάτοικοι.

Και ήρθε αυτή η Τετάρτη 25η Φεβρουαρίου 2020. Η μέρα μπορεί να έχει 24 ώρες, αλλά φάνηκε αιώνας. Στο Διαβολόρεμα οδοφράγματα, δέντρα στο δρόμο. Στην Καράβα και από τη μία πλευρά και από την άλλη κόσμος να προσπαθεί να αντέξει τα δακρυγόνα.

Και ύστερα μια διαπραγμάτευση που κράτησε ώρες. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν εκεί. Ο Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ.

Τα ΜΑΤ ήθελαν να φύγουν. «Να φύγουν μια και καλή ή προσωρινά;» ρωτούσε η Καράβα. «Προσωρινά» απαντούσε ο επικεφαλής της επιχείρησης των ΜΑΤ. (σ.σ. Είναι εκείνος ο επικεφαλής που αφού οι άντρες των ΜΑΤ κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα πολιτών στη Χίο και κάποιοι εξ αυτών μπαίνοντας στο λιμάνι έκαναν άσεμνες χειρονομίες, εκείνος χαιρετούσε τα πλήθη…)

«Τότε να παν από κει που ‘ρθαν!» απαντούσε η Καράβα με μια φωνή και ο πρόεδρος εκεί. Να μεταφέρει τα αιτήματα της Καράβας. Και ο Δημήτρης Κόνσουλας να επιβλέπει τα μηχανήματα να κατεβαίνουν από το επιταγμένο Καβακλή.

Και έτσι κι έγινε. Πήγαν από κει που ήρθαν. Οπισθοχώρησαν με την όπισθεν. Και τότε το βουνό της Καράβας έβγαλε αμέτρητο κόσμο έτοιμο για… μακελειό. Και ο πρόεδρος να τους συγκρατεί! Και τους συγκράτησε. Αλλά τα ΜΑΤ έριξαν ξανά και ξανά.

Και πηγαίνοντας προς την Παγανή, στρίβοντας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ κατέβηκαν από τις κλούβες και έδερναν με γκλομπ τον κόσμο που ήταν στα μηχανάκια!

Και η Παγανή είχε γίνει ήδη πεδίο μάχης με κόσμο που δεν άφησε ποτέ η αστυνομία να πάει στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. «Είναι το Πολυτεχνείο από την ανάποδη» έλεγε χτες στο Live του «Ν» από την πλατεία Σαπφούς ένας κάτοικος. «Τα ΜΑΤ μέσα και εμείς έξω». Αποπνικτικά δακρυγόνα, κρότου λάμψης και οι διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες. Και ύστερα να έρχονται νεες διμοιρίες και η αύρα και να διαλύει τη μεγάλη συγκέντρωση. Και πετροπόλεμος να συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Όχι όλη τη νύχτα. Μέχρι τη στιγμή που οι κλούβες βγαίνουν από την Παγανή και μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Για να αποχωρήσουν.

Και η Πέμπτη 26η Φλεβάρη 2020 βρήκε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Σαπφούς με χαμόγελα. Και το ίδιο απόγευμα ο Ταξιάρχης Βέρρος άκουγε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα έρθει στα νησιά, αλλά ότι παγώνει και η επίταξη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής