× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με αφορμή τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Ιππείου

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Δημοσίευση 18/2/2021

Με αφορμή τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Ιππείου

Γιατί, άραγε, με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο, κάθε λίγο και λιγάκι να μπαίνουμε στο παραπέτασμα του ρατσισμού, του φονταμενταλισμού, του εθνικισμού, κι όλων των άλλων –ισμών που μόνο δεινά, οδύνη και απανθρωπία φέρνουν στον κόσμο μας; Ποιος φταίει; Με την προβιά του λύκου ντυμένοι, που είναι η χριστιανική ταυτότητα που λέμε πως έχουμε; «Όταν λες πως “είμαι χριστιανός” δεν είναι σαν λες είμαι ποδηλάτης ή ορειβάτης», επισημαίνει με έμφαση ο πολύς Σταύρος Ζουμπουλάκης στο τελευταίο του βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο πράγματα συνιστούν τη χριστιανική ζωή: η αγάπη και η προσευχή. Η πρώτη δεν μπορεί να είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι πράξη, «έμπονη πράξη», έμπονη καρδιακή προσευχή, για να θυμηθούμε και τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Η δεύτερη, η προσευχή, φέρνει τον άνθρωπο «απέναντι στο Θεό, τον κάμει να αναρωτιέται εάν βρίσκεται στο δρόμο του». Δίχως αυτά τα δύο χριστιανός δεν νοείται. Μόνο που ο δρόμος προς το Θεό δεν περνά μόνο από δρόμους που ζει ο ομοεθνής μας, ο ομόθρησκός μας, ο ομόφυλός μας.

Περνά κι από δρόμους  δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ο ύ ς  που, φαινομενικά, μας φαίνονται απόξενοι κι απόμακροι που, μέσα στις οικογένειες και στα σχολειά μας, μας έμαθαν να τους φοβόμαστε, γιατί λένε… όποιος τους περπατήσει και σ’ αυτούς συναντήσει ξένους (πρόσφυγες, μετανάστες, εχθρούς, διαφορετικούς ανθρώπους σε χρώμα, φυλή, πολιτισμό, θρησκεία), κινδυνεύει μήπως και του αλλάξουν την πίστη στο Χριστό, την αφοσίωση στην πατρίδα και στην οικογένεια.

Όμως, όποιος κι όποια με προσοχή ακούσει όσα λέγει ο Σεβασμιότατος Φθιώτιδος Συμεών ίσως, κατανοήσει ότι, τέτοιοι δύσκολοι δρόμοι, δρόμοι της διαφορετικότητας και της ετερότητας, μας βοηθούν να φτάσουμε στην ενότητα – στην Εκκλησία του Χριστού – την μόνη που πραγματώνει την οικουμενικότητα του Ευαγγελίου Του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί το οικουμενικότερο είναι το τοπικότερο. Από τους λίγους ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος, πράγματι, μολογά «τη διαφορετικότητα μέσα στην ενότητά της. Άλλωστε αυτό είναι το μυστήριο της Εκκλησίας. Η ενότητα μέσα στην ετερότητα!» Αξίζει να τον ακούσομε.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου