× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το πλοίο «Αρίων», τα όπλα για την Κύπρο και ο Σήφης Βαλυράκης

Μια άγνωστη ιστορία στη Μυτιλήνη από το δύσκολο 1976 με πρωταγωνιστή τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος και μετέπειτα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έφυγε χθες από τη ζωή

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 25/1/2021

Το πλοίο «Αρίων», τα όπλα για την Κύπρο και ο Σήφης Βαλυράκης
Ο Σήφης Βαλυράκης με τη μάνα του στο Στρατοδικείο στη διάρκεια της Χούντας

Λίγοι πια μπορούν να θυμούνται τι έγινε στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκείνο το μακρινό 1976. Ακόμα πιο λίγοι θυμούνται και ότι πρωταγωνιστής σε αυτό το επεισόδιο που κυριολεκτικά «θάφτηκε», ήταν ένας 30χρονος με χαρακτηριστικό μουστάκι που άκουγε στο όνομα Σήφης Βαλυράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καμπίνα του πλοίου «Αρίων» με το οποίο ταξίδευε από ένα λάθος αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός ολόκληρου οπλοστασίου. Τα στελέχη της Ασφάλειας που έσπευσαν αδυνατούσαν να αντιληφθούν δυο πράγματα. Ένα, πώς βρέθηκαν τα όπλα μέσα στην ψευδοροφή μιας καμπίνας στο «Αρίων». Και δεύτερο πώς βρέθηκε στη Μυτιλήνη ετούτος ο «διάολος».

Τα στοιχεία του φακέλου του που στάλθηκαν από την Αθήνα για ετούτον τον άνθρωπο έλεγαν πράγματα, απίστευτα για στελέχη της Χωροφυλακής σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Και τι δεν είχε καμωμένο ετούτος ο άνθρωπος. Στέλεχος της αντιδικτατορκής αντίστασης μέσα από το ένοπλο τμήμα του ΠΑΚ, καταζητούμενος επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος, κρατούμενος στο ΕΑΤ ΕΣΑ με τους Μπάμπαλη και Μάλλιο να έχουν προσωπικά ασχοληθεί μαζί του, δραπέτης με κατεύθυνση της Γιουγκοσλαβία πάνω στην οροφή τραίνου, φυλακισμένος στην Κέρκυρα απ’ όπου απέδρασε για να περάσει κολυμπώντας στην Αλβανία όπου φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χότζα για να απελευθερωθεί τελικά με παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου στο Μάο Τσε Τουνγκ μέσω του πρίγκιπα Σιχανούκ και να μεταφερθεί στην Ιταλία όπου και παρέμεινε μέχρι την πτώση της Χούντας.


Ετούτον το λοιπόν άνθρωπο με την απίστευτη αντικαθεστωτική δράση του, είχαν μπροστά τους τα στελέχη της Χωροφυλακής στη μικρή μας πόλη. Μαζί με δυο ακόμα συντρόφους του και όπλα. Για τα οποία δεν έλεγαν κουβέντα. Ούτε μια λέξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η «Απογευματινή», εφημερίδα που εξέφραζε όσο κανείς την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την εποχή πριν 45 χρόνια, μιλούσε για οπλοστάσιο που θα μπορούσε να εξοπλίσει δυο διμοιρίες.

Αλήθεια ή ψέματα, και πόσα ήταν τα όπλα καθώς και πού πήγαιναν δε μαθεύτηκε ποτέ. Λίγες μέρες μετά με παρέμβαση του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή το θέμα έληξε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μόνο για λίγο καιρό έδειχνε τη δυσαρέσκεια του στον Κρητικό νέο πολιτικό αλλά η σχέση τους, σχέση «κτηθείσα εν τοις πεδίοις των μαχών» υπερίσχυσε. Το 1977 ο Σήφης Βαλυράκης εκλέχτηκε βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ!


Τι είχε γίνει όμως εκείνη τη μέρα στο «Αρίων»;
Από το Δεκέμβριο του 1975 η λαϊκής βάσης Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου με το πλοίο «Αρίων» είχε αρχίσει να πραγματοποιεί ταξίδια στη γραμμή Μυτιλήνη, Χίο, Πάτμο, Κω, Ρόδο, Λεμεσό Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με αποδέκτη κατά πάσα πιθανότητα στην Κύπρο που έμεινε μέχρι σήμερα άγνωστος, ο Σήφης Βαλυράκης επέλεξε να μεταφέρει όπλα που προφανώς υπήρχαν σε κρυψώνες του ΠΑΚ στην Αθήνα αφού κρίθηκε ότι ήταν πλέον άχρηστα στην Ελλάδα.

Σε μια καμπίνα στο πλοίο «Αρίων» τα όπλα επιλέχθηκε να τοποθετηθούν πάνω από την ψευδοροφή. Στην προσπάθεια όμως να βγει η ψευδοροφή πατήθηκε το κουμπί με το οποίο κλήθηκε ο καμαρότος. Ο τελευταίος πήγε στην καμπίνα και ανοίγοντας την διαπίστωσε ότι άγνωστοι του άνδρες προσπαθούσαν να κλείσουν την ψευδοροφή μέσα στην οποία είχαν κρύψει όπλα!Η υπόθεση έκλεισε λίγες μέρες μετά. «Για εθνικούς λόγους» ειπώθηκε και κάπου γράφτηκε.

Χρόνια μετά, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη Πλαστήρα, τελετή στην οποία παραβρέθηκε, στον καφέ που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών, ρώτησα το Σήφη Βαλυράκη για το περιστατικό. «Δε χρειάζεται να ξέρεις. Πέρασαν αυτά... Αλλάξαμε την Ελλάδα» μου είπε χαμογελώντας κι άλλαξε κουβέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί πολλά χρόνια, το όνομα του μπλέχτηκε Υφυπουργός και Υπουργός δημόσιας τάξης ων για μεγάλο διάστημα, στη δήθεν σχέση του μηχανισμού του αντιδικτατορικού ΠΑΚ με την οργάνωση «17 Νοέμβρη» και λόγω της έχθρας του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μια έχθρα που το 2009 έφθασε μέχρι και στην κράτηση επί ώρες του Σήφη Βαλυράκη σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο με κατεύθυνση τις ΗΠΑ!

Χθες ο Σήφης Βαλυράκης, ο μαχητής της Δημοκρατίας αν μη τι άλλο στα δύσκολα χρόνια της χούντας, έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν με τη βάρκα του ανοιχτά της Ερέτριας. Η σχέση του με τη θάλασσα την οποία διαπερνούσε πότε κολυμπώντας για να ξεφύγει από τις φυλακές και πότε προσπαθώντας να μεταφέρει όπλα «για εθνικό σκοπό», αυτή τη φορά τον πρόδωσε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*