× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Μαλαισία

Οι δράσεις προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάστηκαν σε 600 συνέδρους από 22 χώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2026

Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Μαλαισία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη φυσική και γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου, καθώς και τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, παρουσίασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας και Ειρηνικού.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2026 στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Langkawi της Μαλαισίας, συγκεντρώνοντας περίπου 600 συνέδρους από 22 χώρες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η προστασία των γεωμνημείων, η αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 225 επιστημονικές εργασίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά εργαστήρια. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη διαχείριση και την προστασία από φυσικούς κινδύνους, στη συμβολή των Γεωπάρκων στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, στην αξιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του διεθνούς δικτύου.

Παράδειγμα γεωδιατήρησης το Απολιθωμένο Δάσος

Ιδιαίτερη θέση στις εργασίες του συνεδρίου κατείχαν οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού μνημείου της Λέσβου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Η διαδικασία εντοπισμού, ανασκαφής, προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων παρουσιάστηκε ως διεθνές πρότυπο διαχείρισης της γεωλογικής κληρονομιάς κατά την εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν στελέχη της UNESCO, μέλη του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, συντονιστές περιφερειακών δικτύων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές.

Η παρουσίαση του Νίκου Ζούρου

Στο πλαίσιο ειδικής θεματικής ενότητας για τη γεωδιατήρηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πολυετούς διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα προστασίας γεωλογικών μνημείων διεθνώς.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Νίκος Ζούρος, ο οποίος είναι παράλληλα γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο προστατεύθηκαν και διατηρήθηκαν τα απολιθώματα που ήρθαν στο φως κατά την κατασκευή του δρόμου. Η παρουσίαση της Λέσβου ως παραδείγματος συνδυασμού ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου με τη διάσωση της φυσικής κληρονομιάς προκάλεσε το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια των συνέδρων.

Το νομικό πλαίσιο προστασίας

Ξεχωριστή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε και για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους, σε μια περίοδο κατά την οποία η νομική θωράκιση των γεωλογικών μνημείων εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για πολλές χώρες.

Η νομική σύμβουλος του Μουσείου Φανή Καρδάτου παρουσίασε τις διατάξεις που διέπουν την προστασία και τη διαχείριση του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύνδεση του νομικού πλαισίου με τις αρχές της περιβαλλοντικής ηθικής και κατέθεσε προτάσεις για την πληρέστερη αντιμετώπιση της ευαλωτότητας του φυσικού μνημείου.

Η παρουσίαση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον διαχειριστών Γεωπάρκων από διαφορετικές χώρες, ιδιαίτερα εκείνων που επιδιώκουν να ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικών τους γεωμνημείων.

Εκπαίδευση και διεθνής δικτύωση σχολείων

Σημαντικό μέρος της παρουσίας της Λέσβου αφορούσε τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο και τη συνεργασία με σχολικές μονάδες.

Η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τη σημασία της δικτύωσης των σχολείων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε σε σχολικές μονάδες που επισκέπτονται τη Λέσβο για να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, σε συνεργασία με σχολεία του νησιού.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς Δικτύου Σχολείων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν σχολεία που βρίσκονται σε Παγκόσμια Γεωπάρκα, καθώς και σχολικές μονάδες του Δικτύου ASPnet της UNESCO, με κοινές δράσεις για τη γεωλογική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Νέες συνεργασίες με τρία ασιατικά Γεωπάρκα

Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με αντιπροσωπείες Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Οι επαφές οδήγησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και των Γεωπάρκων Langkawi της Μαλαισίας, Arxan της Κίνας και Belitong της Ινδονησίας.

Οι συμφωνίες προβλέπουν συνεργασία στην προστασία και ανάδειξη των γεωμνημείων, στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στην κατάρτιση του προσωπικού και στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Οι νέες αυτές συνεργασίες ενισχύουν τη διεθνή παρουσία της Λέσβου και δημιουργούν προϋποθέσεις για ανταλλαγές επιστημόνων, στελεχών, εκπαιδευτικών και επισκεπτών.

Ενδιαφέρον για το Θερινό Σχολείο της Λέσβου

Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ακόμη η τελετή υποδοχής των νέων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθώς και η απονομή του τίτλου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου στα νέα μέλη και σε όσα επαναξιολογήθηκαν επιτυχώς.

Παράλληλα, βραβεύτηκαν οι νικητές του διαγωνισμού του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας και Ειρηνικού, ο οποίος διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Το ενδιαφέρον για τη Λέσβο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2027, καθώς αρκετοί σύνεδροι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επισκεφθούν το νησί τον Μάιο. Στόχος τους είναι να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2027, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου

Κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις ή εκτίμηση για την αποκατάσταση της βλάβης – Εργασίες για οπτικές ίνες πραγματοποιούνται στο χωριό
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ο Γιάννης Πετρέλλης αναλαμβάνει Εκτελεστικός Γραμματέας – Τη Δευτέρα η παρουσίασή του από τον Κώστα Μουτζούρη με την παρουσία του Αρη Ελευθερίου
Αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου