× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο νέος δρόμος περιμένει ξανά τα κουδούνια των προβάτων»

Στη σκιά του αφθώδους πυρετού εγκαινιάστηκε ο δρόμος Νάπης–Πελόπης, ένα έργο που περίμεναν επί δεκαετίες οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/9/2026

«Ο νέος δρόμος περιμένει ξανά τα κουδούνια των προβάτων»
Φωτογραφίες βίντεο και μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ανάμεικτα συναισθήματα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου δρόμου που συνδέει τη Νάπη με την Πελόπη. Από τη μία πλευρά κυριάρχησε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός έργου που διεκδικήθηκε επί δεκαετίες από τις τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη, η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της περιοχής εξαιτίας του αφθώδους πυρετού δεν άφησε περιθώρια για πανηγυρικό κλίμα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Χρυσοστομο Χατζηκυριαζή, Μιχάλη Δήσσο και Κώστα Αρώνη, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωποι της εταιρείας, οι κοινοτάρχησες Νάπης και Πελόπης, ο πρώην δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου καθώς και αυτοδιοικητικοί της περιοχής. 

Ο νέος δρόμος, μήκους περίπου 7,5 χιλιομέτρων και ελάχιστου πλάτους έξι μέτρων, συνδέει δύο κατεξοχήν κτηνοτροφικές και αγροτικές περιοχές. Αναμένεται να διευκολύνει την καθημερινότητα κατοίκων και παραγωγών, να βελτιώσει την πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες και να λειτουργήσει ως εναλλακτική διαδρομή προς την ανατολική Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Ο αφθώδης θα περάσει, τα έργα θα μείνουν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης επισήμανε ότι ο δρόμος αποτελούσε αντικείμενο σχεδιασμού και συζητήσεων επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας τη συμβολή προηγούμενων αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων. Όπως σημείωσε, ένα μεγάλο δημόσιο έργο απαιτεί συνήθως περισσότερες από μία αυτοδιοικητικές θητείες μέχρι να σχεδιαστεί, να μελετηθεί, να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρώην δήμαρχο Μανταμάδου Στέφανο Αποστόλου και στον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, οι οποίοι είχαν συμβάλει στην αρχική προσπάθεια. Τόνισε ακόμη ότι η Αγία Παρασκευή εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και άλλα οδικά έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε ποιοτικό το αποτέλεσμα και συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία ΑΛΤΕΚ. Υπογράμμισε ότι ο δρόμος ενώνει δύο σημαντικές κτηνοτροφικές περιοχές και εξέφρασε την ευχή να είναι καλοδιάβατος και ασφαλής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιπέτεια του αφθώδους πυρετού, επισημαίνοντας ότι η χαρά για το νέο έργο επισκιάζεται από τη δοκιμασία των κτηνοτρόφων. «Ο αφθώδης θα διαβεί, θα αφήσει τα σημάδια του και θα περάσει. Τα έργα, όμως, θα μείνουν», ήταν το μήνυμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα αίτημα πολλών γενεών»

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήρισε τον δρόμο έργο που οραματίστηκαν παλαιότερες γενιές κατοίκων της Νάπης και της Πελόπης. Αναφέρθηκε στη θεσμική δρομολόγησή του από το 2013 και στις καθυστερήσεις που ακολούθησαν μέχρι την έναρξη της κατασκευής.

Ευχαρίστησε τις προέδρους των δύο κοινοτήτων, Ταξιαρχούλα Παλαιολόγου και Μαρία Κεχαγιά, για τη συμβολή τους στην εξασφάλιση των απαραίτητων συναινέσεων από τους ιδιοκτήτες γης. Όπως είπε, οι παραχωρήσεις ήταν καθοριστικές ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές και πρόσθετες καθυστερήσεις.

Ο κ. Αθανασίου συνεχάρη την Περιφερειακή Αρχή και την ανάδοχο εταιρεία για την ολοκλήρωση ενός έργου που, όπως ανέφερε, είναι άρτιο και μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ικανοποίηση όλων περιορίζεται από τη ζωονόσο και τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται οι παραγωγοί.

«Καθοριστικές οι συναινέσεις των ιδιοκτητών»

Στον προσωπικό αγώνα των κατοίκων και των ιδιοκτητών γης αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής. Ευχαρίστησε όσους παραχώρησαν τμήματα των ιδιοκτησιών τους, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία το έργο θα αντιμετώπιζε σημαντικές καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος λόγω απαλλοτριώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προέδρους της Νάπης και της Πελόπης, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονταν καθημερινά στο πεδίο κατά τους πρώτους έξι μήνες των εργασιών. Παράλληλα, σημείωσε ότι αποκαταστάθηκαν οι περιφράξεις των ιδιοκτησιών με πλέγματα, πασσάλους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις κατά μήκος του δρόμου.

Ο κ. Χατζηκυριαζής υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση και άλλων οδικών έργων, αναφέροντας ειδικά την παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής.

Η συγκίνηση της Ταξιαρχούλας Παλαιολόγου

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η σύντομη παρέμβαση της προέδρου της Νάπης Ταξιαρχούλας Παλαιολόγου. Αντί για έναν τυπικό πανηγυρικό λόγο, επέλεξε να εκφράσει μία ευχή που αποτύπωσε την αγωνία ολόκληρης της περιοχής.

Ευχήθηκε ο καινούργιος δρόμος να γεμίσει σύντομα ξανά με κοπάδια, φωνές προβάτων και κουδουνίσματα. Η συγκίνησή της ήταν εμφανής, καθώς πίσω από την ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται σήμερα μια κτηνοτροφική περιοχή που μετρά σοβαρές απώλειες και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Από το αίτημα του 2003 στα εγκαίνια του 2026

Η πρόεδρος της Πελόπης Μαρία Κεχαγιά παρουσίασε αναλυτικά τη μακρά ιστορία του έργου. Όπως ανέφερε, η περιοχή μεταξύ Πελόπης και Νάπης αποτελούσε ανέκαθεν βασικό χώρο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της γεωργίας των δύο χωριών.

Τον Αύγουστο του 2003 το Τοπικό Συμβούλιο Πελόπης ζήτησε ομόφωνα από τον τότε Δήμο Μανταμάδου την οριστική βελτίωση του αγροτικού δρόμου. Το 2004 το Δημοτικό Συμβούλιο Μανταμάδου ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο τον χαρακτηρισμό του ως επαρχιακού, καταθέτοντας τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία με τη συνδρομή της τότε Νομαρχίας Λέσβου.

Έπειτα από τρία χρόνια ενεργειών, ο δρόμος χαρακτηρίστηκε επαρχιακός με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2007 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακολούθησαν νέες καθυστερήσεις, μελέτες και εγκρίσεις, μέχρι την περίοδο της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη, όταν το έργο πέρασε στη φάση της υλοποίησης.

Η κ. Κεχαγιά ευχαρίστησε τις υπηρεσίες, τον ανάδοχο και όλους τους ιδιοκτήτες που παραχώρησαν δωρεάν γη. Η ομιλία της έκλεισε με αναφορά στην καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και με έκκληση να στηριχθούν ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι.

 «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Ο πρώην δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου δήλωσε συγκινημένος που ένα αίτημα το οποίο ξεκίνησε από το Τοπικό Συμβούλιο Πελόπης και πέρασε από τον Δήμο, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τους βουλευτές έφτασε τελικά στην ολοκλήρωσή του.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες πολλών ανθρώπων. Παράλληλα, ζήτησε από την Περιφέρεια και την Πολιτεία να ενισχύσουν τους κτηνοτρόφους και να ανακόψουν τις καταστροφικές συνέπειες της ζωονόσου.

Ένα έργο ασφαλές και ανθεκτικό

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΑΛΤΕΚ ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και στην κατασκευή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μηχανικούς, στους τεχνίτες, στους χειριστές και στους εργαζόμενους του έργου.

Όπως τόνισε, ο δρόμος παρέμεινε σε κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των εργασιών, χωρίς να διακοπεί η επικοινωνία των οικισμών ή η πρόσβαση στις παρόδιες κτηνοτροφικές μονάδες. Παρέδωσε, όπως είπε, ένα ασφαλές, ποιοτικό και ανθεκτικό έργο, προσαρμοσμένο στις δύσκολες συνθήκες του αναγλύφου του Λεπέτυμνου.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι η ημέρα των εγκαινίων δεν μπορούσε να είναι αποκλειστικά ημέρα γιορτής. Τη χαρακτήρισε ημέρα ευθύνης και αφετηρία μιας νέας προσπάθειας, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, να επανεκκινήσει η παραγωγική διαδικασία και να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πυρκαγιά»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου Στρατής Καραβασίλης ζητά παρεμβάσεις και καλύτερη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στις αγροτικές περιοχές
«Δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πυρκαγιά»
ΧΩΡΙΑ

Τα σταυρολούλουδα της παράδοσης ανθίζουν ξανά στα Μυστεγνά

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η εορτή του Τιμίου Σταυρού, με τους πιστούς να προσέρχονται στον Ιερό Ναό του χωριού
Τα σταυρολούλουδα της παράδοσης ανθίζουν ξανά στα Μυστεγνά
ΧΩΡΙΑ

Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στην Αγιάσο

Το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, που συνδέεται με την παράδοση του μοναχού Αγάθωνα, τέθηκε σε προσκύνηση στην εορτή της Ύψωσης
Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στην Αγιάσο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα

Οι μαθητές μπήκαν κανονικά στην τάξη, όμως οι γονείς επιμένουν στο να ανακληθεί η συγχώνευση των δύο τμημάτων
Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση υπέρ του Δήμου στη «μάχη» για τα νεκροταφεία

Ο Γιάννης Ζερδελής και ακόμη ένας δημότης στηρίζουν τον Δήμο Μυτιλήνης απέναντι στην προσφυγή των Φιλανθρωπικών για τη διαχείριση των κοιμητηρίων Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Κυριακής
Παρέμβαση υπέρ του Δήμου στη «μάχη» για τα νεκροταφεία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

Η Νότια Παράκαμψη κολλημένη στα γραφεία της Περιφέρειας

Ο αρχιτέκτονας–πολεοδόμος Ηρακλής Πιτσιλαδής ζητά επίσπευση των διαδικασιών και αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της παραλιακής σύνδεσης Μελίντας–Βατερών αλλά και του φράγματος Τσικνιά
Η Νότια Παράκαμψη κολλημένη στα γραφεία της Περιφέρειας
ΓΕΥΣΗ

Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί

Έφη Λατσούδη, Μαλβίνα Τάμπρα και Ιζαμπέλλα μιλούν στο «Ν» για το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσφύγων
Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Λέσβος στο βάθρο της Βαλκανικής Κωπηλασίας

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας συνεχάρη τους αθλητές, τους προπονητές και τους δύο συλλόγους του νησιού για τις διεθνείς διακρίσεις τους
Η Λέσβος στο βάθρο της Βαλκανικής Κωπηλασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αντιπροεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μηθύμνης Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης συμμετέχει στη νέα σύνθεση της ΔΙΣ για την 170ή Συνοδική Περίοδο 2026–2027
Στην Αντιπροεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μηθύμνης Χρυσόστομος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής στο πλευρό των γονιών στο Γυμνάσιο Παμφίλων
«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλοκαιρινός καιρός στη Μυτιλήνη όλη την εβδομάδα

Ηλιοφάνεια, θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς και βοριάδες που δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή
Καλοκαιρινός καιρός στη Μυτιλήνη όλη την εβδομάδα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών ποδηλατών πραγματοποιήθηκε το 7ο Petrified Forest MTB Adventure στις διαδρομές του Απολιθωμένου Δάσους
Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι