× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μια νέα κοινότητα γεννιέται στην Ερεσό με φόντο το 26ο φεστιβάλ

Το Sappho Community Centre φιλοδοξεί να ενισχύσει τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν μέσα σε 26 χρόνια

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/9/2026

Μια νέα κοινότητα γεννιέται στην Ερεσό με φόντο το 26ο φεστιβάλ
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένας νέος χώρος συνάντησης, συμμετοχής και δημιουργίας ετοιμάζεται να λειτουργήσει στη Σκάλα Ερεσού. Πρόκειται για το Sappho Community Centre, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν φιλόξενο, προσβάσιμο και ασφαλέστερο χώρο για γυναίκες και άτομα διαφορετικών ταυτοτήτων φύλου που ζουν ή επισκέπτονται την περιοχή.

Το νέο Κοινοτικό Κέντρο θα στεγαστεί στον χώρο που ήταν γνωστός τα τελευταία χρόνια ως «Sappho’s Palace» και παλαιότερα ως «Eressos Palace». Σύμφωνα με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, βασικές αρχές της λειτουργίας του θα είναι η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η συμπερίληψη και η διαρκής μάθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γυναικών, που επιστρέφει στη Σκάλα Ερεσού από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα σχέδια για τη λειτουργία του Κέντρου, θα συγκεντρωθούν προτάσεις και θα δοθούν πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής μελών.

Οι διοργανώτριες επισημαίνουν ότι το Sappho Community Centre θα είναι ένας χώρος που θα διαμορφώνεται από τα ίδια τα μέλη του. Σε συνεργασία μαζί τους θα σχεδιάζονται εκδηλώσεις, εργαστήρια και προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κοινότητας. Στόχος είναι να συμμετέχουν γυναίκες και άτομα διαφορετικών ταυτοτήτων φύλου, ανεξάρτητα από ηλικία ή καταγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδρυτική Γενική Συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η ιδρυτική Γενική Συνέλευση, κατά την οποία τα μέλη θα προχωρήσουν στην επίσημη σύσταση του συλλόγου, θα εγκρίνουν τα ιδρυτικά του κείμενα και θα εκλέξουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ήδη έχει συσταθεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Sapphic Community Organization», η οποία έχει αναλάβει τη μίσθωση του κτιρίου μαζί με την ELC – EuroCentralAsian Lesbian Community. Παράλληλα, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχει επεξεργαστεί τη διακήρυξη αποστολής, το καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας, τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση.

Μέχρι την ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών, το Κέντρο θα συνεχίσει να φιλοξενεί εργαστήρια, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Σε επόμενες ανακοινώσεις θα γνωστοποιηθούν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απόκτηση ιδιότητας μέλους και οι τρόποι οικονομικής ενίσχυσης της πρωτοβουλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελούν οι Inka Petersen, Mathilde Martinet, Alison Crowe, Michelle Greeff, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Alexa Conradi και AJ Tear. Όσες και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν από την πρώτη περίοδο της λειτουργίας μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα μέσω της σελίδας του Sappho Community Centre στο Facebook.

Η δημιουργία του Κέντρου έρχεται να ενισχύσει τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί επί δεκαετίες ανάμεσα στην Ερεσό και τη διεθνή κοινότητα γυναικών που επισκέπτεται σταθερά τον τόπο. Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες από 1.300 συμμετέχουσες από την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή απήχηση που έχει αποκτήσει η διοργάνωση στα 26 χρόνια παρουσίας της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Την αποπομπή Γεραπετρίτη ζητά ο Σαμαράς

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για Λιβύη και Τουρκία από τον πρώην Πρωθυπουργό
Την αποπομπή Γεραπετρίτη ζητά ο Σαμαράς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος συστήνεται στην Αθήνα ως προορισμός σχολικών εκδρομών

Ο Δήμος Μυτιλήνης παρουσίασε τις δυνατότητες του νησιού για εκπαιδευτικές επισκέψεις με επίκεντρο τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγή
Η Λέσβος συστήνεται στην Αθήνα ως προορισμός σχολικών εκδρομών
ΥΓΕΙΑ

Στα Πάμφιλα η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτή ομάδα ψυχοθεραπείας και συνάντηση με τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού
Στα Πάμφιλα η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δουδωνής από τη Λήμνο «Εδώ είναι το κάστρο μας στο Βόρειο Αιγαίο»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις ελλείψεις υποδομών και υγειονομικού προσωπικού, στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής παράταξης
Δουδωνής από τη Λήμνο «Εδώ είναι το κάστρο μας στο Βόρειο Αιγαίο»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος χάνει ευκαιρίες,η αγορά και οι πολίτες μετρούν αντοχές

Οι ελλείψεις στις τουριστικές υποδομές, η απουσία συντονισμού και η πίεση στα εισοδήματα στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει»
Η Λέσβος χάνει ευκαιρίες,η αγορά και οι πολίτες μετρούν αντοχές
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τίμησε τον άνθρωπο που δίνει ξανά ζωή στα μνημεία της

Η αναγνώριση του Παναγιώτη Χριστόφα, η παρέμβαση του Νίκου Σηφουνάκη και η αναφορά του Στρατή Μπαλάσκα στο βάρος της ιστορικής κληρονομιάς
Η Μυτιλήνη τίμησε τον άνθρωπο που δίνει ξανά ζωή στα μνημεία της
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αφορμή μια φωτογραφία του 2001

Η τιμητική εκδήλωση για τον Παύλο Τριανταφυλλίδη έφερε στη μνήμη του πρώην αντιδημάρχου την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου και τρεις παρεμβάσεις που, όπως αναφέρει, σταμάτησαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Με αφορμή μια φωτογραφία του 2001
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ανακαλύπτω γεύσεις του τόπου μου» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Συνεχίζονται οι δράσεις του βραβευμένου προγράμματος, με τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία και τη γεύση του ροδιού, μαζί με τον γεωπόνο Θοδωρή Αγγελέλλη
«Ανακαλύπτω γεύσεις του τόπου μου» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα ψηφιδωτό γεμάτο φύση και χρώμα στην Ερεσό

Συλλογική δημιουργία από τα ΖΙΖΑΝΙΑ και το ΟΜ ERESSOS, μέσα από ένα διήμερο εργαστήριο που συνέδεσε την τέχνη με την οικολογία
Ένα ψηφιδωτό γεμάτο φύση και χρώμα στην Ερεσό
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 28η Οκτωβρίου

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε Παναγιούδα και Πύργους Θερμής από τις 10:30 έως τις 11:30 για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 28η Οκτωβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίτιμος Δημότης Μυτιλήνης ανακηρύχθηκε ο Παύλος Τριανταφυλλίδης

Ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η τελετή στο Δημοτικό Θέατρο ανέδειξε την πολυετή προσφορά του στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού
Επίτιμος Δημότης Μυτιλήνης ανακηρύχθηκε ο Παύλος Τριανταφυλλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Eίμαστε εδώ γιατί υπάρχει μια Ελλάδα την οποία ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής στη Λήμνο, στην εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα με ομιλητή τον Μιχάλη Κατρίνη
«Eίμαστε εδώ γιατί υπάρχει μια Ελλάδα την οποία ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει»