
Πιο κοντά σε πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση βρίσκονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο κάλυψης σημαντικού μέρους της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις στα ναυτιλιακά καύσιμα. Η εξέλιξη αφορά άμεσα τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών επηρεάζει τόσο τις μετακινήσεις όσο και την τροφοδοσία της αγοράς.
Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα του Dnews, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κάλυψη από το Δημόσιο του 60% έως 70% της αύξησης στο κόστος καυσίμων, με τις επιχειρήσεις να απορροφούν το υπόλοιπο. Στόχος είναι να αποτραπούν νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και στους ναύλους.
Πρόκειται για επιδότηση της πρόσθετης επιβάρυνσης και όχι του συνόλου της δαπάνης καυσίμων. Το τελικό ποσοστό, η διάρκεια και ο μηχανισμός χρηματοδότησης παραμένουν υπό διαμόρφωση, χωρίς ακόμη να παρουσιάζεται οριστική απόφαση εφαρμογής.
Τη συγκεκριμένη προοπτική είχε αναδείξει το «Ν» ήδη από τις 3 Οκτωβρίου, στο ρεπορτάζ «Έρχεται κρατικός μποναμάς για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες», με αφορμή τη συνέντευξη του Παρασκευά Φραντζέσκου προέδρου του ΕΕΣΥΜ στον ραδιοφωνικό σταθμό 99 FM «Στο Νησί».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου είχε μεταφέρει τότε όσα παρουσιάστηκαν στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιτρέψει στην ελληνική Πολιτεία να καλύψει έως και το 70% του πρόσθετου κόστους καυσίμων για την κίνηση των πλοίων.
Οι νεότερες πληροφορίες δείχνουν ότι η δυνατότητα αυτή βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με το Dnews, η πρόσθετη λειτουργική επιβάρυνση του κλάδου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η τιμή του ναυτιλιακού καυσίμου Marine Gas Oil έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες.
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του «Ν» είχε παρουσιαστεί και η πρόταση των ακτοπλόων για τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Φραντζέσκος, οι εταιρείες ζητούσαν τα χρήματα να κατευθυνθούν απευθείας στα διυλιστήρια, ώστε το όφελος να περάσει στην τιμή προμήθειας των καυσίμων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτή η πρόταση θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο.
Κατά το νεότερο δημοσίευμα, οι αποφάσεις αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την επιστροφή του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια από το εξωτερικό. Η τελική παρέμβαση θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, το κρίσιμο αποτέλεσμα θα φανεί στις τιμές των εισιτηρίων και των μεταφορών. Η κρατική χρηματοδότηση, εφόσον προχωρήσει, θα κριθεί από το κατά πόσο θα συγκρατήσει πράγματι τις επιβαρύνσεις για επιβάτες και επαγγελματίες και θα διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.