× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος συστήνεται στην Αθήνα ως προορισμός σχολικών εκδρομών

Ο Δήμος Μυτιλήνης παρουσίασε τις δυνατότητες του νησιού για εκπαιδευτικές επισκέψεις με επίκεντρο τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2026

Η Λέσβος συστήνεται στην Αθήνα ως προορισμός σχολικών εκδρομών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Άνοιγμα στην αγορά της Αθήνας, με στόχευση στον σχολικό και εκπαιδευτικό τουρισμό, επιχειρεί ο Δήμος Μυτιλήνης, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της Λέσβου ως προορισμού βιωματικής μάθησης, με εμπειρίες που συνδυάζουν τη φύση, τη γεωλογία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στόχο την προσέλκυση περισσότερων σχολικών ομάδων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου, ο Δήμος διοργάνωσε σήμερα, στην Αθήνα, ημερίδα με τίτλο «Η Λέσβος ως προορισμός μάθησης», στο πλαίσιο της τουριστικής ταυτότητας «Visit Lesvos». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν θεματικές διαδρομές και προτάσεις εκπαιδευτικών επισκέψεων, προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα και στα προγράμματα των σχολικών μονάδων.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξετάζουμε τρόπους για να επεκτείνουμε την περίοδο που επισκέπτονται το νησί, γιατί η Λέσβος είναι ένας ζωντανός προορισμός όλο τον χρόνο. Ο κόσμος μπορεί να την έχει στο μυαλό του ως καλοκαιρινό προορισμό, αλλά στην πραγματικότητα κάθε μήνας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της ημερίδας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας.

Όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία αποσκοπεί αφενός στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας πέρα από τους μήνες αιχμής και αφετέρου στην καλύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τις δυνατότητες του νησιού πέρα από το παραθαλάσσιο τουριστικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Από το απολιθωμένο δάσος έως την παραγωγή ούζου και ελαιόλαδου

Η Λέσβος διαθέτει ένα ευρύ πεδίο εκπαιδευτικών και βιωματικών εμπειριών, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών και περιβαλλοντικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσφέρουν δυνατότητες γνωριμίας με τη γεωλογική ιστορία και τα φυσικά φαινόμενα, ενώ το γεωπάρκο καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού. Σημαντικό πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αποτελούν επίσης οι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής και του Κόλπου Γέρας, με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά τους. Παράλληλα, οι ιαματικές πηγές προσφέρουν αφορμές για εκπαιδευτικές προσεγγίσεις γύρω από τη γεωθερμία, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι εκκλησίες και οι μονές αναδεικνύουν την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.



Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορεί να ενταχθεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν το πανεπιστημιακό περιβάλλον και τις προοπτικές μελλοντικών σπουδών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα τοπικά επαγγέλματα, από την κεραμική και την αγγειοπλαστική έως την ξυλογλυπτική. Οι μαθητές μπορούν ακόμη να γνωρίσουν την ελαιοκομία, την τυροκομία και τη γαλακτοκομία, αλλά και την παραγωγή ούζου, επισκεπτόμενοι επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες και παρακολουθώντας από κοντά τα στάδια παρασκευής των τοπικών προϊόντων.



«Είναι ένα πολυμορφικό νησί, με πολλές δυνατότητες. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να έρχονται σε επαφή μαζί μας, να ενημερώνονται για τις θεματικές που προσφέρει και να οργανώνουν την εκδρομή τους ανάλογα με το σχολείο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθούν», σημείωσε ο κ. Γιαννάκας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προτίθεται να αναπτύξει και ψηφιακά εργαλεία που θα συγκεντρώνουν τις διαθέσιμες πληροφορίες, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν θεματικές διαδρομές και να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τις επισκέψεις τους.

 

Στόχος η διεύρυνση της σχολικής επισκεψιμότητας

Σχολικές ομάδες επισκέπτονται ήδη τη Λέσβο, κυρίως την άνοιξη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν καταγραφεί επισκέψεις από την Αθήνα, την Ήπειρο και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον Δήμο να επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αγοράς.

Η ημερίδα στην Αθήνα αποτελεί το πρώτο οργανωμένο βήμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων. Ο Δήμος εξετάζει, παράλληλα, το ενδεχόμενο αντίστοιχων παρουσιάσεων και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.



«Δεν βλέπουμε τον προορισμό αποκλειστικά μέσα από τα όρια του Δήμου, αλλά συνολικά, ως νησί. Θέλουμε να αναδείξουμε τη Λέσβο στο σύνολό της και να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τις δυνατότητές της», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκας.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας διαδραματίζει και η συνδεσιμότητα. Η Λέσβος συνδέεται τακτικά αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς με την Αθήνα και με τη Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, καταβάλλονται προσπάθειες για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Βόλο, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω την πρόσβαση από τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή.



Η ημερίδα -που απευθύνονταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολικών μονάδων από την Αττική- πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FEDHATTA) και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Στα Πάμφιλα η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτή ομάδα ψυχοθεραπείας και συνάντηση με τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού
Στα Πάμφιλα η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δουδωνής από τη Λήμνο «Εδώ είναι το κάστρο μας στο Βόρειο Αιγαίο»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις ελλείψεις υποδομών και υγειονομικού προσωπικού, στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής παράταξης
Δουδωνής από τη Λήμνο «Εδώ είναι το κάστρο μας στο Βόρειο Αιγαίο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τίμησε τον άνθρωπο που δίνει ξανά ζωή στα μνημεία της

Η αναγνώριση του Παναγιώτη Χριστόφα, η παρέμβαση του Νίκου Σηφουνάκη και η αναφορά του Στρατή Μπαλάσκα στο βάρος της ιστορικής κληρονομιάς
Η Μυτιλήνη τίμησε τον άνθρωπο που δίνει ξανά ζωή στα μνημεία της
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αφορμή μια φωτογραφία του 2001

Η τιμητική εκδήλωση για τον Παύλο Τριανταφυλλίδη έφερε στη μνήμη του πρώην αντιδημάρχου την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου και τρεις παρεμβάσεις που, όπως αναφέρει, σταμάτησαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Με αφορμή μια φωτογραφία του 2001
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ανακαλύπτω γεύσεις του τόπου μου» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Συνεχίζονται οι δράσεις του βραβευμένου προγράμματος, με τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία και τη γεύση του ροδιού, μαζί με τον γεωπόνο Θοδωρή Αγγελέλλη
«Ανακαλύπτω γεύσεις του τόπου μου» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα ψηφιδωτό γεμάτο φύση και χρώμα στην Ερεσό

Συλλογική δημιουργία από τα ΖΙΖΑΝΙΑ και το ΟΜ ERESSOS, μέσα από ένα διήμερο εργαστήριο που συνέδεσε την τέχνη με την οικολογία
Ένα ψηφιδωτό γεμάτο φύση και χρώμα στην Ερεσό
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 28η Οκτωβρίου

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε Παναγιούδα και Πύργους Θερμής από τις 10:30 έως τις 11:30 για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 28η Οκτωβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίτιμος Δημότης Μυτιλήνης ανακηρύχθηκε ο Παύλος Τριανταφυλλίδης

Ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η τελετή στο Δημοτικό Θέατρο ανέδειξε την πολυετή προσφορά του στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού
Επίτιμος Δημότης Μυτιλήνης ανακηρύχθηκε ο Παύλος Τριανταφυλλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Eίμαστε εδώ γιατί υπάρχει μια Ελλάδα την οποία ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής στη Λήμνο, στην εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα με ομιλητή τον Μιχάλη Κατρίνη
«Eίμαστε εδώ γιατί υπάρχει μια Ελλάδα την οποία ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει»
ΧΩΡΙΑ

Μαθήτρια από τα Πάμφιλα διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Ζωγραφίζω τη φιλοξενία»

Η Μαρία Μοσχόβη, μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων, ήταν ανάμεσα στα 18 παιδιά από όλη την Ελλάδα που βραβεύτηκαν.
Μαθήτρια από τα Πάμφιλα διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Ζωγραφίζω τη φιλοξενία»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγωτό για καλό σκοπό και στήριξη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο Gounaris, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις παγωτού θα διατεθούν στον Σύλλογο
Παγωτό για καλό σκοπό και στήριξη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

Ξεπεράσαμε την κρίση ή μάθαμε να ζούμε μέσα της;

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δ.Χριστόπουλος στο «Ν» 99fm για τη δεκαετία 2015-2025 και τις πολιτικές και κοινωνικές δοκιμασίες της Ελλάδας- Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου παρουσιάζει το βιβλίο του «Χρόνια δοκιμασίας» στο Book and Art
Ξεπεράσαμε την κρίση ή μάθαμε να ζούμε μέσα της;