× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το Φεστιβάλ Γυναικών επιστρέφει για 26η χρονιά στην Ερεσό

Η διοργανώτρια Ιωάννα Σάββα μίλησε στον «Ν» 99 fm για το πρόγραμμα και τη συμβολή της διοργάνωσης στην τοπική οικονομία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/8/2026

Το Φεστιβάλ Γυναικών επιστρέφει για 26η χρονιά στην Ερεσό
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Για 26η συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει στη Σκάλα Ερεσού το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1.300 γυναίκες από την Ευρώπη και πολλές ακόμη περιοχές του κόσμου.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, δράσεις ευεξίας, εκδρομές και παρεμβάσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» 99 fm, η διοργανώτρια Ιωάννα Σάββα περιέγραψε την έντονη προετοιμασία των τελευταίων εβδομάδων, επισημαίνοντας ότι, παρά την ανησυχία που προκάλεσε αρχικά η διεθνής συγκυρία, η ανταπόκριση είναι και φέτος ιδιαίτερα μεγάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπάρχει δωμάτιο, δεν υπάρχει κρεβάτι και έχουμε περίπου 50 άτομα σε αναμονή για κάποια ακύρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, στη Σκάλα Ερεσού αναμένονται φέτος από 1.300 έως 1.400 γυναίκες.

Από το Μεξικό και τη Βραζιλία μέχρι την Αυστραλία

Οι συμμετέχουσες θα φτάσουν στη Λέσβο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και, για πρώτη φορά, το Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διεθνής προβολή της διοργάνωσης μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τα ψηφιακά δίκτυα έχει συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση του κοινού της. Καθοριστικό ρόλο παίζουν, ωστόσο, και οι ίδιες οι γυναίκες που επιστρέφουν κάθε χρόνο στην Ερεσό και μεταφέρουν την εμπειρία τους στις χώρες και στις κοινότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε η Ιωάννα Σάββα, περίπου το 70% των συμμετεχουσών έχει βρεθεί ξανά στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια κοινότητα που έχει αναπτυχθεί μαζί με τη διοργάνωση στη διάρκεια των 26 χρόνων της.

«Το κάνω 26 χρόνια και έχω μεγαλώσει μαζί με τις γυναίκες που έρχονται εδώ», σημείωσε. Μεγάλο μέρος του σταθερού κοινού βρίσκεται σήμερα μεταξύ 40 και 70 ετών, ενώ στόχος των διοργανωτριών είναι να προσεγγίσουν σταδιακά και νεότερες γυναίκες, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια και την ανανέωση του θεσμού.

11 ημέρες με διαφορετική συναυλία κάθε βράδυ

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γυναίκες καλλιτέχνιδες και συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Καθημερινά θα παρουσιάζεται διαφορετική συναυλία, με μουσικές από διαφορετικές χώρες και είδη, ώστε το πρόγραμμα να απευθύνεται σε ένα ηλικιακά και πολιτισμικά πολυσυλλεκτικό κοινό.

Οι δραστηριότητες δεν περιορίζονται, όμως, στη μουσική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαγειρική, εργαστήρια κεραμικής, ποδηλασία, εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, περιπάτους, δράσεις ευεξίας, ποίηση και ποδόσφαιρο. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από τις 8 το πρωί και σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας, καθώς και δράση οικονομικής ενίσχυσης για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης οργανωμένη επίσκεψη στο Σίγρι και τη Νησιώπη, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας και στήριξης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Φεστιβάλ επιμηκύνει την τουριστική περίοδο

Πέρα από τον πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα του, το Φεστιβάλ έχει αποκτήσει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την Ερεσό. Η μεγάλη ζήτηση έχει ήδη καλύψει σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων καταλυμάτων, ενώ περίπου 50 γυναίκες βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με την Ιωάννα Σάββα, οι κρατήσεις για την επόμενη διοργάνωση, το 2027, έχουν ήδη αρχίσει, γεγονός που δείχνει τη σταθερή σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις επισκέπτριες και τον τόπο.

Η διοργάνωση επιμηκύνει ουσιαστικά την τουριστική περίοδο, καθώς η αυξημένη κίνηση στη Σκάλα Ερεσού ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου και διατηρείται έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πολλές γυναίκες φτάνουν νωρίτερα ή παραμένουν μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν από μακρινούς προορισμούς.

«Όταν έρχονται από την Αμερική, το Μεξικό ή τη Βραζιλία, λόγω της μεγάλης απόστασης θέλουν να μείνουν ακόμη και έναν μήνα», εξήγησε η διοργανώτρια.

Από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στην αγορά κατοικίας

Η σταθερή παρουσία γυναικών από το εξωτερικό έχει επηρεάσει και την αγορά ακινήτων της περιοχής. Αρκετές από τις επισκέπτριες που επιστρέφουν επί χρόνια στην Ερεσό έχουν αγοράσει κατοικίες, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνουν και γυναίκες που γνωρίζουν για πρώτη φορά τον τόπο μέσω του Φεστιβάλ.

Όσες διαθέτουν πλέον σπίτι στην περιοχή επιλέγουν συχνά να επισκέπτονται την Ερεσό την άνοιξη και να επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο για τη διοργάνωση. Έτσι, το Φεστιβάλ δεν λειτουργεί μόνο ως μια περιοδική πολιτιστική εκδήλωση, αλλά έχει δημιουργήσει σταδιακά μόνιμους δεσμούς ανάμεσα στις συμμετέχουσες και την τοπική κοινωνία.

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη, η Σκάλα Ερεσού βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς προετοιμασίας. Επαγγελματίες, κάτοικοι και διοργανώτριες αναμένουν τη νέα άφιξη εκατοντάδων γυναικών, σε έναν θεσμό που, έπειτα από 26 χρόνια, έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και σταθερή θέση στη ζωή του τόπου.

«Πάντα υπάρχει άγχος για να πάνε όλα καλά, να περάσουν όμορφα οι γυναίκες που έρχονται και να μην υπάρξουν προβλήματα. Από τη στιγμή, όμως, που ξεκινά το Φεστιβάλ, όλα μπαίνουν στον ρυθμό τους», κατέληξε η Ιωάννα Σάββα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αίσιο τέλος σε θαλάσσια περιπέτεια ανοιχτά του Πλωμαρίου

Σώθηκαν οι πέντε επιβαίνοντες ερασιτεχνικού σκάφους που βυθίστηκε στα Μερσίνια
Αίσιο τέλος σε θαλάσσια περιπέτεια ανοιχτά του Πλωμαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο ημέρες για την κατάθεση των voucher στους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι και τι ισχύει για τον Παιδικό Σταθμό Αγιάσου
Δύο ημέρες για την κατάθεση των voucher στους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έως την Παρασκευή η υποβολή των voucher στη Λήμνο

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για την εγγραφή των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς
Έως την Παρασκευή η υποβολή των voucher στη Λήμνο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική βραδιά στη Τζίθρα

11 νέοι μουσικοί από την Άντισσα συναντώνται στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού στις 19 Αυγούστου
Μουσική βραδιά στη Τζίθρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Απογευματινή εξερεύνηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Περιήγηση με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα την Τετάρτη 19 Αυγούστου
Απογευματινή εξερεύνηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Καλοκαιρινή γιορτή της «Κυψέλης» στην παραλία της Λουτρόπολης Θερμής

Μουσική και παραδοσιακοί χοροί την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην πλατεία του Μύλου
Καλοκαιρινή γιορτή της «Κυψέλης» στην παραλία της Λουτρόπολης Θερμής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τέσσερα νησιά συναντιούνται φωτογραφικά στη Μυτιλήνη

Έως τις 28 Αυγούστου η έκθεση «Ανατολικά του Αιγαίου – Τέσσερα Νησιά, Μία Θάλασσα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη
Τέσσερα νησιά συναντιούνται φωτογραφικά στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Κώστα Μουτζούρη παρουσιάστηκε η εθελοντική ομάδα «Μαζί για τη Λέσβο»

Συνάντηση της Αλβανικής Κοινότητας με την Περιφέρεια για τον τρόπο συνδρομής των εθελοντών σε πυρκαγιές και έκτακτες ανάγκες
Στον Κώστα Μουτζούρη παρουσιάστηκε η εθελοντική ομάδα «Μαζί για τη Λέσβο»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τρίωρη ξενάγηση στο Κάστρο Μυτιλήνης με την Παρέα

«Στα ίχνη μιας Καστροπολιτείας» την Κυριακή 23 Αυγούστου
Τρίωρη ξενάγηση στο Κάστρο Μυτιλήνης με την Παρέα
ΧΩΡΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο Αντάμωμα των Απανταχού Μιστεγνιωτών

Μουσική, παραδοσιακοί χοροί και γιουσλεμέδες σε μια μεγάλη γιορτή του χωριού
Με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο Αντάμωμα των Απανταχού Μιστεγνιωτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο ταχύτητες στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Αυξάνονται οι ταξιδιώτες στις γραμμές εσωτερικού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις καταγράφουν μικρή κάμψη
Δύο ταχύτητες στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Μόρια τιμά τον Μίμη Πλέσσα

Αγαπημένες μελωδίες, χορογραφίες και έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου
Η Μόρια τιμά τον Μίμη Πλέσσα