× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με υποβαθμίσεις και κενά

Η εικόνα στα σχολεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, οι ανάγκες σε προσωπικό και οι πρωτοβουλίες που εξετάζουν οι εκπαιδευτικοί -Συνέντευξη με τον συνδικαλιστή Κωνσταντίνο Καρατόλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/8/2026

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με υποβαθμίσεις και κενά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων, στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και στην ίδια τη ζωή των χωριών προκαλούν οι αποφάσεις για τη μείωση της λειτουργικότητας Δημοτικών σχολείων σε Λέσβο και Λήμνο. Αυτό υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος, αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου και εκλεγμένος στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΕ Λέσβου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» του «Ν» 99 fm και στον Θράσο Αβραάμ.

Οι αποφάσεις αφορούν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και τα σχολεία Σκαλοχωρίου, Μεσοτόπου, Βατούσας, Πηγής, Μυστεγνών, Ερεσού και Σιγρίου στη Λέσβο, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα στη Λήμνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο κ. Καρατόλιος, η μείωση της λειτουργικότητας σημαίνει στην πράξη λιγότερα τμήματα και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι υποβαθμίσεις δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν σχολεία στα οποία ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε.

«Το Σκαλοχώρι έχει φέτος περισσότερους μαθητές από πέρυσι και παρ’ όλα αυτά θα λειτουργήσει με έναν εκπαιδευτικό λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας εκπαιδευτικός για έξι τάξεις

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση του Μεσοτόπου, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεκατρία παιδιά από την πρώτη έως και την έκτη τάξη θα κληθούν να κάνουν μάθημα με έναν μόνο δάσκαλο.

Ανάλογη κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Καρατόλιο, διαμορφώνεται και σε άλλα σχολεία. Ο μοναδικός εκπαιδευτικός θα πρέπει να διδάσκει ταυτόχρονα παιδιά διαφορετικών ηλικιών και εκπαιδευτικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα αναλαμβάνει και τα διοικητικά καθήκοντα του προϊσταμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ξέρω ποιος θα προλαβαίνει να βλέπει αυτόν τον δάσκαλο», σχολίασε, θέλοντας να αναδείξει το βάρος που μεταφέρεται στον εκπαιδευτικό αλλά και τις συνέπειες για τους μαθητές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται από το υπουργείο ως κόστος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναφέρεται σε αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα. «Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχουν αυτά τα πλεονάσματα, εάν δεν κατευθύνονται εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, στην εκπαίδευση και την υγεία», σημείωσε.

Οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του σχολείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος επισήμανε ότι η υποβάθμιση ενός σχολείου δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό ζήτημα. Όταν ένα σχολείο μετατρέπεται σε μονοθέσιο, αρκετές οικογένειες εξετάζουν τη μετακίνηση των παιδιών τους σε μεγαλύτερες σχολικές μονάδες. Έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των μαθητών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κλείσιμο.

«Βάζεις το σχολείο σε ένα σπιράλ θανάτου που το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η απώλεια του σχολείου επιταχύνει την ερήμωση των χωριών.

Έκανε, επίσης, λόγο για ουσιαστική ακύρωση της νησιωτικότητας, παρότι αυτή προβλέπεται θεσμικά ως κριτήριο στον καθορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών. «Υπάρχει στα χαρτιά, αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα», είπε.

Το πρόβλημα αφορά ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΠΕ, αντίστοιχες παρεμβάσεις καταγράφονται και σε άλλα νησιά. Έπειτα από επικοινωνία με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στοιχείων από τη Χίο και τη Σάμο, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Λέσβο και τη Λήμνο.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους αιρετούς εκπροσώπους σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Καρατόλιος απέδωσε τις αποφάσεις σε κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι μέσω του πληροφοριακού συστήματος MySchool η κεντρική διοίκηση διαθέτει πλήρη εικόνα για τον αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών κάθε σχολείου. Υποστήριξε ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι οδηγίες δίνονται προφορικά, πρακτική που, όπως σημείωσε, δημιουργεί σοβαρό διοικητικό ζήτημα.

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι μόνιμοι διορισμοί

Αναφερόμενος στους 5.487 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος εκτίμησε ότι ουσιαστικά καλύπτουν τις αποχωρήσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και αντιστοιχούν μόλις στο 11,4% των συνολικών αναγκών.

Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη χρονιά χρειάστηκαν περίπου 48.000 αναπληρωτές, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν όλα τα κενά. Ειδικά στη Λέσβο, όπως ανέφερε, η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με περίπου εβδομήντα κενά στην Ειδική Αγωγή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μόνιμοι διορισμοί δεν ανταποκρίθηκαν στις εισηγήσεις των τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για τις ειδικότητες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Από τους ενενήντα τρεις εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στη Λέσβο, όπως είπε, αρκετοί τοποθετήθηκαν σε ειδικότητες διαφορετικές από εκείνες στις οποίες εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά.

Ανησυχία για την Ειδική Αγωγή

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τη στελέχωση της Ειδικής Αγωγής, των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης. Αναφέρθηκε σε ανεπίσημες πληροφορίες για περιορισμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πιστώσεων και ανάγκη κάλυψης των προσλήψεων αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση, προειδοποίησε όμως ότι, εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει νέο «μαχαίρι» στις προσλήψεις. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η εικόνα στην Ειδική Αγωγή μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Προετοιμασία κοινών κινητοποιήσεων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου επιδιώκει τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου με γονείς, φορείς και τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Καρατόλιος χαιρέτισε τις παρεμβάσεις των Ενώσεων Γονέων των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς.

«Πρώτα από όλα πλήττονται οι μαθητές μας, τα παιδιά μας. Επομένως, πλήττονται οι γονείς και συνολικά οι τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

Όπως προανήγγειλε, οι αντιδράσεις δεν θα περιοριστούν στην έκδοση ανακοινώσεων. Ήδη γίνονται συζητήσεις για συντονισμό σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, ενώ με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου αναμένεται να εξεταστούν δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα

Αυτοψία από Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής - Προτείνεται απομάκρυνση ξύλινης πόρτας για να «μεγαλώσει» ο χώρος
Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη

Η «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» φιλοξενείται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο και ειδική αναμνηστική σφραγίδα στα εγκαίνια
50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το Αυτόνομο Δίκτυο για την απεργία των εκπαιδευτικών

Η συνδικαλιστική παράταξη καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΔΟΕ, με αιτήματα για μισθούς, συνθήκες εργασίας, ασφαλή σχολεία και αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Το Αυτόνομο Δίκτυο για την απεργία των εκπαιδευτικών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε 24ωρη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΔΟΕ με φόντο τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα προβλήματα στα σχολεία
Σε 24ωρη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις Αλυκές Καλλονής
Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Παναγιώτη Νανίδη ο νέος αλιευτικός κώδικας, το κόστος παραγωγής, το VMS και οι ζημιές από θαλάσσια θηλαστικά
Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος στη Φινλανδία με το Απολιθωμένο Δάσος και δύο ξεχωριστές διακρίσεις

Οι δράσεις προστασίας και εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν στο 18ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων – Τιμητική βράβευση του Νίκου Ζούρου και πρώτο βραβείο στη Μαρία Κουλούρη στον διαγωνισμό «Stone Stories»
Η Λέσβος στη Φινλανδία με το Απολιθωμένο Δάσος και δύο ξεχωριστές διακρίσεις
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η φοιτητική στέγη στη Μυτιλήνη στο επίκεντρο των «ΠΕΚ‑τών»

Στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις και κόστος σπουδών στην αποψινή εκπομπή με τους Δημήτρη Ευσταθίου και Γιάννη Ζαφειρίου – Καλεσμένος ο φοιτητής Κοινωνιολογίας Κώστας Μπεντόγια
Η φοιτητική στέγη στη Μυτιλήνη στο επίκεντρο των «ΠΕΚ‑τών»
ΓΕΥΣΗ

Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» τίμησε τους ανθρώπους της φετινής συγκομιδής με ένα ανοιχτό τραπέζι αφιερωμένο στη συλλογική προσπάθεια
Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ
ΥΓΕΙΑ

Πίσω από κάθε άνθρωπο με άνοια, ένας άνθρωπος που χρειάζεται ανάσα

Η αθέατη καθημερινότητα των οικογενειών που στηρίζουν ανθρώπους με άνοια στη Λέσβο – Μαρτυρίες εξάντλησης και ανάγκη για έμπρακτη υποστήριξη στο 4ο Φεστιβάλ Προαγωγής Ψυχικής Υγείας
Πίσω από κάθε άνθρωπο με άνοια, ένας άνθρωπος που χρειάζεται ανάσα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από το «ποτέ» του Πλεύρη στις συνεχείς μεταφορές από την Κρήτη στη Λέσβο

Νέα άφιξη 335 αιτούντων άσυλο στη Μυτιλήνη το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου – Οι δεσμεύσεις του υπουργού, το ομόφωνο «όχι» της Περιφέρειας και η συνέχιση των μετακινήσεων από την Κρήτη
Από το «ποτέ» του Πλεύρη στις συνεχείς μεταφορές από την Κρήτη στη Λέσβο