
Τρεις βάρκες με συνολικά 89 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην περιοχή της Άντισσας την Κυριακή 16 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι άνθρωποι που επέβαιναν στις βάρκες κατάγονται από την Ερυθραία, το Σουδάν και την Αιθιοπία. Μετά την καταγραφή τους ακολούθησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής και μεταφοράς.
Ο πληθυσμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Λέσβο ανέρχεται πλέον σε 503 διαμένοντες. Πριν από περίπου 15 ημέρες στο Κέντρο βρίσκονταν 230 άνθρωποι, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφεται καθαρή αύξηση κατά 273 άτομα.
Η μεταβολή αυτή δεν προκύπτει αποκλειστικά από τις 89 αφίξεις στην Άντισσα, αλλά αποτυπώνει το σύνολο των νέων αφίξεων και των μετακινήσεων που μεσολάβησαν το συγκεκριμένο διάστημα.
Αφίξεις κάθε Δεκαπενταύγουστο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί στη Λέσβο κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και τα τρία προηγούμενα χρόνια, το 2023, το 2024 και το 2025.
Η επανάληψη του φαινομένου αποδίδεται στην τακτική των κυκλωμάτων διακίνησης που δρουν στα απέναντι τουρκικά παράλια και φέρονται να επιλέγουν ημέρες μεγάλων αργιών, θεωρώντας ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες επιτήρησης είναι περισσότερο περιορισμένες.
Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο απαγορεύουν τις θαλάσσιες περιπολίες και τις επιχειρήσεις εντοπισμού από πλευράς Λιμενικού. Οι ίδιες συνθήκες, ωστόσο, καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνη τη διέλευση με μικρές και συχνά υπερφορτωμένες βάρκες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.
Η άνοδος του αριθμού των διαμενόντων από 230 σε 503 μέσα σε 15 ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο τόσο την κατάσταση των θαλάσσιων αφίξεων στη Λέσβο όσο και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών υποδοχής και διάσωσης.