× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια και τα χρέη

Πάνω από 111 δισ. τα ληξιπρόθεσμα – οι μικροοφειλέτες πνίγονται με 500άρια, ενώ οι λίγοι με εκατομμύρια χρέη μένουν αλώβητοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2025

Η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια και τα χρέη
' χρόνος ανάγνωσης

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο εκτοξεύθηκαν στα 111,82 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2025, αυξημένα κατά 4,56 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από αυτά, σχεδόν το ένα τέταρτο – 26,35 δισ. ευρώ – θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αφήνοντας ως πραγματικό υπόλοιπο 85,4 δισ. ευρώ.

Πίσω από τους ξηρούς αριθμούς όμως κρύβεται η πραγματική εικόνα της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ακρίβεια έχει εξαντλήσει τα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν υπό το βάρος φόρων και λειτουργικών εξόδων. Η αγοραστική δύναμη έχει καταρρεύσει, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν συρρικνωθεί και η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες μιλούν για στήριξη, στην πράξη δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, το φορολογικό βάρος παραμένει δυσβάσταχτο, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να προστίθενται κάθε μήνα στη λίστα των οφειλετών.

Η εικόνα των ληξιπρόθεσμων το επιβεβαιώνει: ενώ το 90,4% των οφειλετών έχει χρέη κάτω των 10.000 ευρώ, αυτά αντιστοιχούν σε μόλις 3,5% του συνόλου. Αντίθετα, οι μεγαλοοφειλέτες, που αποτελούν μόλις το 0,25% των οφειλετών, συγκεντρώνουν το 76,3% των χρεών. Ωστόσο, αυτοί μένουν στο απυρόβλητο, με τα περισσότερα από τα ποσά να μην εισπράττονται ποτέ λόγω πτωχεύσεων ή μεταφοράς κεφαλαίων σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 52,1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρά φορολογικές οφειλές, με τον ΦΠΑ να ξεχωρίζει στα 25 δισ. ευρώ, ενώ στα 24,4 δισ. φτάνουν τα πρόστιμα. Στο μέτωπο των φορολογουμένων, οι οφειλέτες ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ, με τη μεγάλη αύξηση να προέρχεται από μικροποσά 50 έως 500 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι απλοί πολίτες και οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν ούτε στις πιο βασικές τους υποχρεώσεις.

Η διαφοροποίηση είναι ξεκάθαρη: τα νοικοκυριά οφείλουν 42,7 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις 69,1 δισ. ευρώ. Στις χαμηλές κατηγορίες κυριαρχούν οι πολίτες, ενώ στα μεγάλα ποσά οι εταιρείες – κυρίως Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ – που συνεχίζουν να συσσωρεύουν οφειλές χωρίς να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός πίεσης από το κράτος.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 3,9% των πραγματικών χρεών έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, δείχνοντας ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις δεν είναι ελκυστικές ούτε εφαρμόσιμες. Αντί για ουσιαστική στήριξη, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς επιβαρύνσεις, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: οι μικρομεσαίοι και τα νοικοκυριά σηκώνουν το βάρος, ενώ η κυβέρνηση δεν προχωρά σε γενναία μέτρα ανακούφισης, αφήνοντας την κοινωνία να παλεύει με την ακρίβεια και τις επιχειρήσεις να βυθίζονται στα χρέη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συζήτηση στη Χίο για την ακροδεξιά

Ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο φιλοξενεί τον Κωστή Παπαϊωάννου σε μια ανοιχτή εκδήλωση για την altright και τις σύγχρονες μορφές της.
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχνή αύξηση σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο τομέας των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδότηση 90% για ανακαίνιση παλαιών σπιτιών

Έρχεται νέο πρόγραμμα με στόχο τα κλειστά ακίνητα να ανακαινιστούν και στη συνέχεια είτε να κατοικηθούν είτε να ενοικιαστούν για τουλάχιστον πέντε έτη.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στον Αη Στράτη ακόμη περιμένουν...

Εννέα επιβάτες και οχήματα δεν επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής το οποίο δεν προσέγγισε το λιμάνι του νησιού λόγω κακοκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχαιρετισμός στον Στέφανο Χατζηγιάννη

Η Ιατρική και η Λέσβος τιμούν τον κορυφαίο παθολόγο που έφυγε πλήρης ημερών
ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΠΑ ‑ Naftogaz

Το ευχαριστώ Ζελένσκι σε Μητσοτάκη και Τραμπ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Καθυστερήσεις, ελλείψεις και ασαφή χρονοδιαγράμματα τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για εκσυγχρονισμό!
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Δείτε εδώ ποιοί είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Λήμνο

Δείτε εδώ τις προσεγγίσεις των πλοίων Αδαμάντιος Κοραής και Αικατερίνη Π στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 21 Νοεμβρίου

Θα καταβληθούν 68,3 εκατ. ευρώ σε 77.451 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος ενωμένη στη μνήμη και στη δράση για το Πολυτεχνείο

Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί καλούν τους πολίτες στη Μύρινα για να τιμήσουν τα 52 χρόνια με παρουσία στον δρόμο του αγώνα