× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χρειάζονται νέες μελέτες και ταχύτερα βήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» σχολιάζει το έργο της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη και σημειώνει ότι επιλέγει να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και όχι μόνο καταγγελίες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/10/2025

«Χρειάζονται νέες μελέτες και ταχύτερα βήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στον απόηχο επτά μηνών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης «Νέα Δυναμική», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, παραχώρησε συνέντευξη στον «Ν» 99 FM, μιλώντας για τα μεγάλα έργα υποδομής, τα προβλήματα που παραμένουν στάσιμα αλλά και τις πολιτικές προτεραιότητες που, όπως υποστηρίζει, πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Ο ίδιος άσκησε κριτική στη σημερινή περιφερειακή αρχή για καθυστερήσεις, έλλειψη οράματος σε κάποιες περιπτώσεις και αδυναμία να σχεδιάσει μια «νέα γενιά μελετών», αλλά παράλληλα τόνισε ότι η αντιπολίτευση επιλέγει να λειτουργεί δημιουργικά, με προτάσεις και όχι μόνο με καταγγελίες.

«Την εικόνα την έχουν οι πολίτες» σημείωσε ο κ. Βαλσαμίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι των νησιών βλέπουν και συγκρίνουν, έχουν προσδοκίες και περιμένουν απτά αποτελέσματα. Η «Νέα Δυναμική», όπως είπε, από την πρώτη στιγμή επιδιώκει να καταθέτει προτάσεις και να παρεμβαίνει με ερωτήσεις και επιστολές στα κρίσιμα ζητήματα, ασκώντας παράλληλα την απαραίτητη κριτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες

Κεντρικό θέμα της συνέντευξης αποτέλεσαν τα οδικά έργα της Λέσβου. Ο κ. Βαλσαμίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου, ο οποίος έχει μεν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει παραληφθεί ακόμη από την Περιφέρεια λόγω προβλημάτων που εντοπίζονται. «Η λογική του να μην παραλαμβάνεις και να περιμένεις κάποιον άλλο να λύσει το πρόβλημα, ενώ εργασίες δεν γίνονται, δεν με βρίσκει σύμφωνο» ανέφερε, προτείνοντας συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και να παραδοθεί πλήρως σε χρήση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, παρότι θεωρείται κλειστός, ο δρόμος χρησιμοποιείται ήδη από την πλειοψηφία των οδηγών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον δρόμο Καλλονής – Πέτρας, ο επικεφαλής της «Νέας Δυναμικής» υπενθύμισε ότι οι μελέτες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια και ότι η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου στη δική του θητεία ως αντιπεριφερειάρχης, κατάφερε τότε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Το έργο, που σήμερα φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις. Ο ίδιος όμως τόνισε ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη μελέτη, διαφορετικά δεν θα μιλάμε για ολοκληρωμένο οδικό άξονα. Αντίστοιχες εκκρεμότητες εντόπισε και για τον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου με κατεύθυνση την Ερεσό, όπου όπως είπε υπάρχουν μελέτες αλλά δεν έχει προχωρήσει τίποτε ουσιαστικό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον οδικό άξονα προς το Πλωμάρι, όπου έργα όπως η παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου και η παράκαμψη Τρύγονας– Πλαγιάς έχουν χρηματοδοτηθεί ή μελετηθεί αλλά δεν προχώρησαν. «Οι δρόμοι προς το Πλωμάρι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι με μεγάλη κίνηση. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις» σημείωσε, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο σε έργα όπως ο δρόμος Αμπελικό – Σταυρός και η βελτίωση προσβάσεων προς την Αγιάσο, τα Βατερά και το Πλωμάρι, έργα που, όπως είπε, είχαν ξεκινήσει από προηγούμενες περιφερειακές αρχές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, έργο που χαρακτήρισε «απαραίτητο». Παρότι αναγνώρισε τις αντιδράσεις κατοίκων λόγω επιπτώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν να γίνουν σημειακές τροποποιήσεις για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις. «Δεν αρκούν οι επισκέψεις υπουργών και οι δεσμεύσεις χωρίς συνέχεια. Χρειάζεται διαρκής συνεργασία για να έχουμε αποτέλεσμα» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα του Σάρλιτζα

Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Βαλσαμίδη στο Σάρλιτζα. Χαιρέτισε την πρόοδο στις λουτρικές εγκαταστάσεις, που σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν, αλλά καυτηρίασε τις «αστοχίες και καθυστερήσεις» που αφορούν το ιστορικό ξενοδοχείο και τον περιβάλλοντα χώρο. Όπως είπε, χάθηκαν χρόνια με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό χωρίς να υπάρχει σήμερα σαφής κατεύθυνση για το πώς θα αξιοποιηθεί το εμβληματικό κτίριο. «Είμαστε στο μηδέν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν θα έχει ξενοδοχειακή χρήση, αν θα ανεγερθούν νέα κτίρια, αν έχει ερωτηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία» τόνισε, σημειώνοντας ότι ακόμη και το ζήτημα της παράτασης παραχώρησης δεν είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά η έλλειψη σχεδίου.

Πολιτισμός και προτεραιότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σχολίασε και την πολιτική της Περιφέρειας στον τομέα του πολιτισμού. Χαιρέτισε πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ της Σαπφούς στη Λέσβο  ή το Φεστιβάλ της  Χίου, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται. «Όταν για ζωοτροφές στους πληγέντες της Χίου λέμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε μόλις 30 χιλιάδες ευρώ, πώς είναι δυνατόν να δαπανούμε 150 ή 200 χιλιάδες για φεστιβάλ;» διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται σαφείς προτεραιότητες. Παράλληλα αναφέρθηκε σε έργα πολιτιστικής υποδομής, όπως το Αρχοντικό Γεωργιάδη και την Γεωργική Σχολή Ερεσού, τα οποία – αν και θετικά – καθυστέρησαν υπερβολικά να προχωρήσουν.

Ειδικά για την περίπτωση της Γεωργικής Σχολής Ερεσού υπογράμμισε ότι το έργο μπήκε στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα της Περιφέρειας από το 2021 και μόλις σήμερα 4 χρόνια μετά υπογράφηκε η σύμβαση με την Δυτική Λέσβο. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση