× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπαλάκι οι ευθύνες για την απώλεια των αποζημιώσεων του Μέτρου 23

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ρίχνει την ευθύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/7/2025

Μπαλάκι οι ευθύνες για την απώλεια των αποζημιώσεων του Μέτρου 23
' χρόνος ανάγνωσης

Με τουλάχιστον δύο δημόσιες παρεμβάσεις της, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αναστασία Αντωνέλλη, είχε ζητήσει την ένταξη των αγροτών του Βορείου Αιγαίου στις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας για τις ζημιές που υπέστησαν το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απάντηση όσων έχουν γραφτεί και ακουστεί μέχρι σήμερα για την εξαίρεση του Βορείου Αιγαίου από τις αποζημιώσεις του προγράμματος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στους διοικητικούς ελέγχους που απαιτούνται για την πληρωμή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η σχετική αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου έχει ως εξής:
«Σχετικά με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η επιστολή αναγνώρισης συμβάντος διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. 80798/02-07-2025 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Περιφ. Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Σημειώνεται ότι ο “πίνακας προέγκρισης παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης – πληρωμής” είχε ήδη δημιουργηθεί από το Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου 23 και αναρτήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025. Είχε προηγηθεί η επιστολή υπ’ αριθμ. 77618/25-06-2025 από την ίδια Περιφέρεια, στην οποία γινόταν αναφορά σε αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στους διοικητικούς ελέγχους, λόγω μεγάλης πίεσης χρόνου και αναγκαιότητας διασταυρωτικών ελέγχων».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε προσδιοριστεί ένα κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους που, για διάφορους λόγους, είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση για το έτος 2024 δεν περιλαμβάνονταν οι ελαιοπαραγωγοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την παραπάνω ανακοίνωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ουσιαστικά υποστηρίζει πως δεν φέρει το ίδιο την ευθύνη για την εξαίρεση των αγροτών του Βορείου Αιγαίου από τις αποζημιώσεις, αλλά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το «Ν», σε δημοσιογραφικό επίπεδο, πέρα από τη δημοσιοποίηση των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έχει προχωρήσει σε δύο ρεπορτάζ για το ζήτημα. Το πρώτο ήταν τον Μάρτιο του 2025, μετά την επίσκεψη Στρατάκου στη Λέσβο, όπου υπογραμμίζαμε ότι ο σχεδιασμός του Μέτρου 23 είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν την ελαιοκομική περίοδο 2024–2025. Στις 6 Ιουλίου επανήλθαμε στο θέμα, τονίζοντας πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα γίνονταν μέχρι και τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με ερώτηση – καταγγελία που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται πως εκτός αποζημιώσεων μένουν οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου. Όσο για τις ευθύνες, είναι φανερό πως το Υπουργείο έχει κάθε λόγο να τις αποδώσει στην Περιφέρεια, ενώ και η Περιφέρεια επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στο Υπουργείο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου με διοργανωτές τα Ινστιτούτα ΕΝΑ, ΙΝΕΡΠΟΣΤ και Νίκος Πουλατζάς
Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας

Δεν θα εκτελεστεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου το σκέλος Σαμοθράκη – Λήμνος, κανονικά τα δρομολόγια από Τρίτη και η αναπλήρωση την Τετάρτη
Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας