× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπαλάκι οι ευθύνες για την απώλεια των αποζημιώσεων του Μέτρου 23

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ρίχνει την ευθύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/7/2025

Μπαλάκι οι ευθύνες για την απώλεια των αποζημιώσεων του Μέτρου 23
' χρόνος ανάγνωσης

Με τουλάχιστον δύο δημόσιες παρεμβάσεις της, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αναστασία Αντωνέλλη, είχε ζητήσει την ένταξη των αγροτών του Βορείου Αιγαίου στις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας για τις ζημιές που υπέστησαν το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απάντηση όσων έχουν γραφτεί και ακουστεί μέχρι σήμερα για την εξαίρεση του Βορείου Αιγαίου από τις αποζημιώσεις του προγράμματος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στους διοικητικούς ελέγχους που απαιτούνται για την πληρωμή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η σχετική αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου έχει ως εξής:
«Σχετικά με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η επιστολή αναγνώρισης συμβάντος διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. 80798/02-07-2025 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Περιφ. Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Σημειώνεται ότι ο “πίνακας προέγκρισης παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης – πληρωμής” είχε ήδη δημιουργηθεί από το Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου 23 και αναρτήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025. Είχε προηγηθεί η επιστολή υπ’ αριθμ. 77618/25-06-2025 από την ίδια Περιφέρεια, στην οποία γινόταν αναφορά σε αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στους διοικητικούς ελέγχους, λόγω μεγάλης πίεσης χρόνου και αναγκαιότητας διασταυρωτικών ελέγχων».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε προσδιοριστεί ένα κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους που, για διάφορους λόγους, είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση για το έτος 2024 δεν περιλαμβάνονταν οι ελαιοπαραγωγοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την παραπάνω ανακοίνωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ουσιαστικά υποστηρίζει πως δεν φέρει το ίδιο την ευθύνη για την εξαίρεση των αγροτών του Βορείου Αιγαίου από τις αποζημιώσεις, αλλά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το «Ν», σε δημοσιογραφικό επίπεδο, πέρα από τη δημοσιοποίηση των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έχει προχωρήσει σε δύο ρεπορτάζ για το ζήτημα. Το πρώτο ήταν τον Μάρτιο του 2025, μετά την επίσκεψη Στρατάκου στη Λέσβο, όπου υπογραμμίζαμε ότι ο σχεδιασμός του Μέτρου 23 είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν την ελαιοκομική περίοδο 2024–2025. Στις 6 Ιουλίου επανήλθαμε στο θέμα, τονίζοντας πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα γίνονταν μέχρι και τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με ερώτηση – καταγγελία που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται πως εκτός αποζημιώσεων μένουν οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου. Όσο για τις ευθύνες, είναι φανερό πως το Υπουργείο έχει κάθε λόγο να τις αποδώσει στην Περιφέρεια, ενώ και η Περιφέρεια επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στο Υπουργείο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης