Αγριο παζάρι με τις αποζημιώσεις του Μέτρου 23!
Αγροτικά προϊόντα και περιοχές της χώρας εντάσσονταν και απεντάσσονταν από το πρόγραμμα έως τα μέσα Ιουνίου.Τι θα γίνει τελικά με τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου;
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/7/2025

Τον Μάρτιο του 2025, ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, δήλωνε από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το Μέτρο 23 είχε ολοκληρωθεί και είχε ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση. Ξεκαθάριζε, με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν μπορούσε να δοθεί αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διότι η ελαιοκομική περίοδος 2024–2025 δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί και δεν υπήρχε σαφής εικόνα της ζημιάς που είχαν υποστεί από τη μειωμένη απόδοση του καρπού σε λάδι.
Από τότε έχουν περάσει 3,5 μήνες και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να διαψεύσει τον εαυτό της. Ο σχεδιασμός για την κατανομή των πόρων του Μέτρου 23 έχει αλλάξει πολλές φορές. Αγροτικές καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές μπαίνουν και βγαίνουν από τις χρηματοδοτήσεις σε ένα άνευ προηγουμένου ανατολίτικο παζάρι.
Στα τέλη Ιουνίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τον αποκλεισμό από το Μέτρο 23 των σιτηρών, του καπνού και των κερασιών της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, τόνιζε πως στις 14 Ιουνίου εντάχθηκαν στα αποζημιούμενα προϊόντα τα ακτινίδια της Πιερίας, με αναθεώρηση του σχεδιασμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι το μόνο «παρατράγουδο» που έχει καταγραφεί με τις αποζημιώσεις του Μέτρου 23. Διαπιστώνεται πως, εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας, αποκλεισμένοι από τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος είναι και οι αμπελουργοί του Βορείου Αιγαίου, με εξαίρεση εκείνους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Χίο. Ουσιαστικά, δηλαδή, αποκλείστηκαν οι αμπελουργοί της Λήμνου και της Σάμου, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κρασοστάφυλων του Βορείου Αιγαίου.
Οι διαμαρτυρίες για τους αποκλεισμούς από το Μέτρο 23 δεν έχουν τέλος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία σε βάρος των μελών του.
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών;
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αρχές Ιουλίου 2025, η περίοδος συγκομιδής της ελιάς είχε ολοκληρωθεί στη Λέσβο. Τα στοιχεία είναι πλέον διαθέσιμα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί. Άλλωστε, ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, στις 16 Δεκεμβρίου 2024, είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι το υπουργείο αποδέχεται τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, τα οποία κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής στη Λέσβο άνω του 30%. Παράλληλα, διευκρίνιζε ότι για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή και να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη ζημιά. Επίσης, ανέφερε πως το σχετικό αίτημα για την παροχή αποζημιώσεων πρέπει να υποβληθεί από τις αρμόδιες περιφερειακές επιτροπές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γράφαμε τον περασμένο Μάρτιο: «Πρακτικά, δηλαδή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλες τις ΔΑΟΚ της χώρας όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η ελαιοποίηση του καρπού. Με βάση το τελικό ύψος της παραγωγής και τις αρχικές εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, θα προσδιοριστεί το πραγματικό εύρος της ζημιάς. Στη διαδικασία αυτή θα συνεκτιμηθούν φυσικά και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που έχουν συνταχθεί για τη Λέσβο και άλλες περιοχές. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά, θα προκύψει το ύψος των αποζημιώσεων που προτίθεται να καταβάλει η χώρα στους ελαιοπαραγωγούς. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες καλλιέργειες. Όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος, θα αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση, ώστε οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν να μην θεωρηθούν επιδοτήσεις εκτός του πλαισίου της ΚΑΠ».
Συνεπώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει τώρα να δώσει σαφείς απαντήσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου: Πότε και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν για τη σεζόν 2024–2025;
Δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία αν θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του Μέτρου 23, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ή κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Εκείνο που μετρά είναι το υπουργείο να ανακοινώσει τον χρόνο καταβολής και το ύψος της αποζημίωσης.