× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί

Ο πρόγονος του «Αιολικού» Μυτιλήνης σε ένα ρεπορτάζ στην «Αμάλθεια» της Σμύρνης την 1η Ιουνίου του 1907 και σε μια φωτογραφία της ποδοσφαιρικής του ομάδας τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/5/2020

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί
Α' φθινοπωρινοί αγώνες «Αιολικού Κυδωνιών» στις 7 Οκτωβρίου του 1907

Στο αντικρινό της Μυτιλήνης Αϊβαλί, πόλη γνωστή και ως Κυδωνίες, βρίσκει κανείς το 1906 το νεοιδρυμένο αθλητικό και όχι μόνο σωματείο «Αιολικός Κυδωνιών».

Στην αρχή στεγάζεται στο «Γυμναστήριο» της πόλης κοντά στην εκκλησιά του Αι Δημήτρη σύντομα όμως, το 1908, αποκτά δικό του στάδιο στο νότιο άκρο της πόλης, κοντά στο νεκροταφείο της Αγίας Γαλατιανής, πίσω από το Νοσοκομείο της Ρωμαίικης πολιτείας. Μέλη του εξέδιδαν την εφημερίδα «Κυδωνιατικός Αστήρ» και το περιοδικό «Αιολικός» γεγονός που το 1909 έχει σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Προέδρου του Συλλόγου με την κατηγορία της «προδοσίας» από το καθεστώς των Νεοτούρκων. Μαζί με τον «Πολιτικό Σύνδεσμο» που ήταν πολιτικό – πολιτιστικό σωματείο, ο «Αιολικός Κυδωνιών» διαλύεται. Επανιδρύεται το 1919 με την επιστροφή των Αιβαλιωτών μετά το διωγμό του 1914 – 1917 ενώ τότε γίνεται και μέλος του ΣΕΓΑΣ.

Η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 κλείνει για πάντα την ιστορία του «Αιολικού Κυδωνιών».

Στη σύντομη ζωή του μέχρι την πρώτη του διάλυση ο «Αιολικός Κυδωνιών» οργανώνει το 1907 στην επέτειο του ενός χρόνου από την ίδρυση του, τους Α΄ Αιολικούς Αθλητικούς Αγώνες.

Στην εφημερίδα «Αμάλεθια» της Σμύρνης διαβάζει κανείς το παρακάτω ρεπορταζ από τους αγώνες αυτούς:

«Εκ Κυδωνιών γράφουσιν ημίν τη 1 Ιουνίου:

Κατά τα προαναγγελθεντα ετελέσθησαν χθες Πέμπτην της Αναλήψεως η Α΄ επέτειος του Αιολικού Γυμν. Ομίλου πόλεώς μας και οι Α΄ Αιολικοί αγώνες εν πλήρη συρροή κόσμου και τάξιν δώσαντες την αφορμήν εις το φιλόμουσον κοινόν να θαυμάση το πρώτον ήδη μίαν λαμπράν και αρχαιοπρεπή Γυμναστικήν εορτήν εν τη πόλει μας.

Από της 4 μ.μ. ήρχισαν καταφθάνοντες εις το Γυμναστήριο οι προσκληθέντες μετά των οικογενειών αυτών γενόμενοι δεκτοί υπό της ταχθείσης διά την δεξίωσιν επιτροπής και υπό τους ήχους της μουσικής κ. Βασιλείου εκτελούσης τα εκλεκτότερα και κατάλληλα τη εορτή μουσικά τεμάχια.

Την 4 ½ μ.μ. ακριβώς καταφθάνουν οι επίσημοι εκ των πολιτικών και προξενικών αρχών εν οις διεκρίνοντο ο δήμαρχος της πόλεώς μας, ο προξενικός πράκτωρ της Γαλλίας, ο διερμηνεύς του Ελλ. Προξενείου, και πολλοί άλλοι, ανελθών δε επί του προχείρως κατασκευασθέντος βήματος ο εκ των καθηγητών του Γυμνασίου κ. Ι. Καραμπλιάς απήγγειλε τον πανηγυρικόν ενθαρρύνας τους αθλητάς, συγκινήσας άμα τε το ακροατήριον δι’ ενθερμοτάτων υπέρ της Γυμναστικής λόγων προτρέπων ταυτοχρόνως αυτούς προς υποστήριξιν και διάδοσιν αυτής.

Την 5 και ¼ πυροβολισμός έδωσε το σύνθημα της ενάρξεως των αγώνων διά του δρόμου των 100 μ. τελεσθέντων εναλλάξ των αγωνισμάτων Ελλ. Δισκοβολίας, αναρριχήσεως επί κάλω, άλματος εις ύψος επί κοντώ, σφαιροβολίας, δρόμου 400 μ., αλμάτων εις ύψος μετά και άνευ φοράς, κρίκων και τραπέζης, δισκοβολίας ελευθέρας, δρόμου 800 μ., λιθοβολίας, άλματος τριπλού, ακοντίου, αλμάτων εις μήκος, γυμνασμάτων μονοζύγου και διζύγου, και τέλος του θεαματικωτέρου της διελκυστίνδος, διά των οποίων οι φερέλπιδες υπετριάκοντα νέοι αθληταί κατέθελξαν το θεατήριον διά των ευγράμμων σωμάτων αυτών και κανονικότητος και τάξεως μεθ’ ής διεξήγαγον εις έκαστος το αγώνισμα αυτού, καταδείξαντες ότι δια της επιμονής και προπονήσεως κατώρθωσαν εν βραχυτάτω χρονικώ διαστήματι και επιδόσεις οπωσδήποτε ικανοποιητικάς να επιτύχωσι και μεγάλων ελπίδων να πληρώνωσι τας καρδίας όλων διά το μέλλον του Αιολικού».

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα του «Αιολικού Κυδωνιών» από την οποία δυστυχώς πέραν μιας φωτογραφίας δεν έχουν σωθεί (ή δεν έχουν βρεθεί ακόμα) στοιχεία αγωνιστικής δράσης.

Ένα χρόνο μετά, το 1908 ο «Αιολικός Κυδωνιών» συμμετέχει με δυο αθλητές του στους Πανιώνιους Αγώνες στη Σμύρνη. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οργάνωσε τους Β΄ Αιολικούς Αγώνες με τη συμμετοχή αθλητών που είχαν διακριθεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 1908 και στους Πανιώνιους Αγώνες. Στη διάρκεια αυτών των αγώνων καταρρίφθηκαν τα πανελλήνια ρεκόρ του μήκους από τον Ανδρεαδάκη του Πανιωνίου και του ελληνικού ακοντισμού από τον Σιτόπουλο του Απόλλωνα Σμύρνης. Επίσης, διεξήχθη για πρώτη φορά το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4 επί 100 μέτρων με νικήτρια την ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης. Τα ρεκόρ αυτά δεν αναγνωρίστηκαν από τον ΣΕΓΑΣ, διότι οι αγώνες θεωρήθηκαν «ανεπίσημοι». Στους αγώνες αυτούς ο Αιολικός πέτυχε μόνο μία νίκη με την ομάδα της διελκυστίνδας.

Το 1909 και πριν τη διάλυση του, ο «Αιολικός Κυδωνιών» μετείχε στους Πανιώνιους Αγώνες στη Σμύρνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ήταν κάποτε

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Peanut για πρωθυπουργός

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 19/4/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 18/4/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ανακοίνωση προϊόν χειραγώγησης και μεθοδεύσεων;»

Συνέχεια καταγγελιών περί μεθοδεύσεων στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής- Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Συμβουλές ομορφιάς!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Περί Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αντίλογος...

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Λάσκαρης, ο ν.330/1976 και η απαγόρευση της πάλης των τάξεων!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Προσεγγίζοντας τα παιδιά με αυτισμό μέσα από τις Κοινωνικές Ιστορίες

Η ΣΥΝ-εξέλιξη σε συνεργασία με τους ειδικούς, στο πλαίσιο του μήνα Ευαισθητοποίησης και Αποδοχής του Αυτισμού -Γράφει η Βίκυ Ασβεστά