× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Την κόλαση επί γης στη Γάζα περιγράφει ο Στρατής Αγγελής

Ο βετεράνος του μεσανατολικού ρεπορτάζ ανέλυσε στο «Ν» την επικαιρότητα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/5/2025

Την κόλαση επί γης στη Γάζα περιγράφει ο Στρατής Αγγελής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια σφαιρική εικόνα από τη σημερινή πραγματικότητα στη Γάζα έδωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα FM ο δημοσιογράφος, σήμερα στο «Βήμα» Στρατής Αγγελής, βετεράνος του πεδίου, φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τη γεωπολιτική αλλά κυρίως την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αγγελής περιέγραψε τη Γάζα ως «μια στενή λωρίδα γης μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους από 6 έως 11 χιλιόμετρα, στην οποία συνωστίζονται πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι». Για να δώσει ένα μέτρο σύγκρισης, παρομοίασε την κατάσταση με «ένα νησί όπως η Σέριφος, πολύ μικρότερο από τη Λέσβο, στο οποίο έχουν συρρεύσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι», σε συνθήκες πολέμου, πείνας, και διαρκούς βομβαρδισμού.

Το 80% της Λωρίδας, όπως εξήγησε, βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο του ισραηλινού στρατού – είτε άμεσα είτε ως ζώνη εκκένωσης ή συγκρούσεων. Το υπόλοιπο 20% έχει μετατραπεί σε ένα ασφυκτικό καταφύγιο απελπισίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιμοκτονία εν εξελίξει
Ο Αγγελής ήταν ξεκάθαρος: αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική κρίση – είναι μια ενεργή, συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί και υπολειτουργούν, τρόφιμα και φάρμακα είναι σε δραματική έλλειψη, ενώ το ιατρικό προσωπικό είτε έχει εγκαταλείψει τη Γάζα είτε έχει σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς.

Από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι η προσπάθεια, όπως την κατήγγειλε ο Αγγελής, αποκλεισμού των Ηνωμένων Εθνών και των οργανισμών του ΟΗΕ από τη διαδικασία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Τη διαχείριση της βοήθειας αναλαμβάνουν πλέον – με απόφαση Ισραήλ και στήριξη ΗΠΑ – ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, αμερικανικής προέλευσης. Οι γνωστές «εταιρείες μισθοφόρων», όπως τις χαρακτήρισε, που έχουμε δει να δρουν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ανέλαβαν την παράδοση βοήθειας σε έναν πληθυσμό σε απόγνωση.

Όπως ανέφερε, η πρώτη προσπάθεια διανομής κατέληξε σε χάος, με χιλιάδες πολίτες να σπεύδουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν και ένοπλους να ανοίγουν πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν τραυματισμοί, πανικός, νέες απώλειες. Παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε και με τη λεηλασία της αποθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων. «Μιλάμε για χάος, πείνα και αγωνία – για την αποτυχία ενός ολόκληρου συστήματος», τόνισε με έμφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αγγελής ανέλυσε πως αυτή η διαχείριση – με ένοπλους ιδιώτες αντί για θεσμικά όργανα – έχει ως στόχο τον περιθωριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη απόπειρα αποδυνάμωσης των διεθνών θεσμών, ώστε να διατηρηθεί ο πλήρης στρατιωτικός και πολιτικός έλεγχος της κατάστασης από τις εμπλεκόμενες κρατικές δυνάμεις.

Η σιωπή, η στάση και ο αντισημιτισμός
Ο δημοσιογράφος επεσήμανε και τη σημασία της δημόσιας στάσης: «Είναι καιρός να σταματήσει η σιωπή», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις πολεμικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να συγχέεται με αντισημιτισμό: «Είμαι από τους τελευταίους που θα έδιναν άλλοθι στον αντισημιτισμό», δήλωσε, τονίζοντας πως η καταδίκη της κρατικής βίας δεν ταυτίζεται με την εχθρότητα προς έναν λαό ή μια θρησκεία.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπενθυμίσει ότι η παρούσα φάση της πολεμικής σύγκρουσης πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023. Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά δεκάδες ομήρους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για λιγότερους από τους μισούς να βρίσκονται εν ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται, αλλά – όπως επεσήμανε – χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση