× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10 χιλιάδες κομμάτια για έναν κορμό 18 εκατομμυρίων ετών!

Το εντυπωσιακό πρώτο έκθεμα της ψηφιακής δράσης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους αποκάλυψε ο Νίκος Ζούρος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 fm

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/5/2020

10 χιλιάδες κομμάτια για έναν κορμό 18 εκατομμυρίων ετών!

Απολιθωμένο κορμό υποτροπικού καρποφόρου δένδρου ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποκάλυψε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, με αφορμή την ψηφιακή του δράση και τη χτεσινή διεθνή ημέρα Μουσείων. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του μουσειακό έκθεμα καθώς διατηρεί ακέραιο το ριζικό σύστημα του δένδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εύρημα αποκαλύφθηκε το 2015 κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής Σιγρίου και γι’ αυτό μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, καλεσμένος στην εκπομπή «Ανθέων 99» ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, καθηγητής.

Ακούστε τι μας είπε για την συναρμολόγηση 10 χιλιάδων κομματιών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, πρεμιέρα έκανε τη Δευτέρα, η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα Τεκμήρθα» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 η οποία υλοποιείται από τις 18 έως τις 30 Μαΐου.

Η ψηφιακή δράση αφορά τη ροή ημερήσιων αναρτήσεων στη σελίδα του στο Facebook, με επιλεγμένα και σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό αλλά και άγνωστες στιγμές από την ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εντυπωσιακό έκθεμα βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της μακρόχρονης καταπόνησης του, που οφείλεται τόσο στη θέση του σε πολύ μικρό βάθος από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους όσο και στην έντονη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αποσπάσθηκε με χρήση ειδικού νάρθηκα και συντηρήθηκε για σχεδόν 4 χρόνια στα εργαστήρια του Μουσείου με υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς.

Παραδίδεται στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των σωστικών επεμβάσεων καθαρισμού, συντήρησης, συγκόλλησης, ανασύστασης και αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου που διασχίζει την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο, μεγάλος αριθμός απολιθωμένων κορμών μεταξύ των οποίων και γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί έχουν αποκαλυφθεί συντηρηθεί και διατηρηθεί στην φυσική τους θέση κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών . Πρόκειται για την μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Ελλάδα.

Με την εφαρμογή πρωτότυπης μεθοδολογίας και αυστηρών κανόνων συντήρησης χιλιάδες απολιθωμένα τμήματα δένδρων, κλαδίσκοι και φύλλα αποκαλύφθηκαν, συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν και αποτελούν πλέον τμήμα των συλλογών του Μουσείου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024