Ανθεκτικές στην Ξυλέλλα η Κολοβή και η Αδραμυτινή;
Θετικά τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τις βασικές ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Λέσβο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/2/2025

Σοβαρές ενδείξεις ότι οι βασικές ποικιλίες ελιάς της Λέσβου, η Κολοβή και η Αδραμυτινή, έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στο βακτήριο της Ξυλέλλα έδειξε το πρώτο στάδιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν τα ευρήματα της πρώτης φάσης επιβεβαιωθούν και στο δεύτερο στάδιο, θα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη τόσο για τις δύο ποικιλίες όσο και για τον ελαιώνα της Λέσβου, ο οποίος αριθμεί περίπου 11 εκατομμύρια δέντρα.
Αναφορά σε αυτή την πρώιμη θετική είδηση έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης, κατά τη διάρκεια της 1ης συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου Gov4all, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου το πρωί στη Μυτιλήνη.
Η Ξυλέλλα είναι ένα παθογόνο βακτήριο που αναπτύσσεται στα αγγεία των δέντρων της ελιάς, αλλά και πολλών άλλων δέντρων. Το βακτήριο εμποδίζει την κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες προς τα φύλλα, με αποτέλεσμα τα δέντρα να νεκρώνονται σταδιακά. Μεταδίδεται και εξαπλώνεται μέσω εντόμων και προσβάλλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, καλλωπιστικά κ.ά.). Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί από περιοχή σε περιοχή μέσω μολυσμένου φυτωριακού υλικού.
Το βακτήριο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου έναν αιώνα. Ωστόσο, στην Ευρώπη εμφανίστηκε την περίοδο 2012–2013 στην Απουλία της Ιταλίας και μέχρι σήμερα (2025) συνεχίζει να καταστρέφει τους ελαιώνες της περιοχής.
Το "Ν" παρουσίασε το οδοιπορικό του γεωπόνου Θοδωρή Αγγελέλλη στην περιοχή της Απουλίας (βλέπε «Οδοιπορικό στη χώρα με τους νεκρούς ελαιώνες») τον Νοέμβριο του 2024, καταγράφοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του βακτηρίου.