Συμβολή στην ιστορία και μνήμη της περιόδου 1912‑1922
Η παρουσίαση του 28ου τόμου των Λεσβιακών και οι επιστημονικές προσεγγίσεις των Στρατή Αναγνώστου, Πάνου Γρηγορίου και Αθανασίου Καλαμάτας για την περίοδο της Στρατιωτικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2024
Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσίασε τον 28ο τόμο των Λεσβιακών, εστιάζοντας στις συνέπειες των ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν τη νεότερη Ελλάδα. Η παρουσίαση του τόμου, που περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου «Μικρά Ασία 1922», πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, αναδεικνύοντας την περίοδο 1912-1922 και τις αλλαγές που υπέστη το νησί κατά τη διάρκεια και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου ανέλυσε την πολιτική επιδίωξη της Μεγάλης Ιδέας, η οποία, παρά την αποτυχία να επεκταθεί το ελληνικό κράτος σε όλη την επιθυμητή έκταση, υπήρξε καθοριστική για την εδαφική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση της Λέσβου, που, ενώ ενσωματώθηκε στον ελλαδικό κορμό, αποκόπηκε από την γεωγραφική της σύνδεση με τη Μικρά Ασία.
Ο καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη σημασία της συλλογικής μνήμης για την Ελλάδα. Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις, αναφέροντας την απειλή που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με την περίφημη δήλωση «θυμηθείτε τη Σμύρνη», ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές, κοινωνικές και εκκλησιαστικές συνέπειες της περιόδου.
Ο καθηγητής Αθανάσιος Καλαμάτας παρουσίασε τα πρακτικά του συνεδρίου, εστιάζοντας σε αναπάντεχες πτυχές της ιστορίας, όπως οι καθημερινές στιγμές των στρατιωτών στον πόλεμο και την περίθαλψη τραυματιών, με τη συμπερίληψη σπάνιων φωτογραφιών και αρχαιακού υλικού από το προσωπικό αρχείο του. Ο τόμος που παρουσιάστηκε αποτυπώνει την αναγκαιότητα για συνεχιζόμενη μελέτη της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία παραμένει ένα ζωντανό και τραυματικό ιστορικό γεγονός, με μακρόχρονες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.
Το συνέδριο και η παρουσίαση του νέου τόμου επισημαίνουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της συνέχισης της επιστημονικής μελέτης, ενώ παράλληλα προσφέρουν έναν χώρο για την αναστοχαστική ερμηνεία των γεγονότων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας.