× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμβολή στην ιστορία και μνήμη της περιόδου 1912‑1922

Η παρουσίαση του 28ου τόμου των Λεσβιακών και οι επιστημονικές προσεγγίσεις των Στρατή Αναγνώστου, Πάνου Γρηγορίου και Αθανασίου Καλαμάτας για την περίοδο της Στρατιωτικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2024

Συμβολή στην ιστορία και μνήμη της περιόδου 1912‑1922

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσίασε τον 28ο τόμο των Λεσβιακών, εστιάζοντας στις συνέπειες των ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν τη νεότερη Ελλάδα. Η παρουσίαση του τόμου, που περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου «Μικρά Ασία 1922», πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, αναδεικνύοντας την περίοδο 1912-1922 και τις αλλαγές που υπέστη το νησί κατά τη διάρκεια και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου ανέλυσε την πολιτική επιδίωξη της Μεγάλης Ιδέας, η οποία, παρά την αποτυχία να επεκταθεί το ελληνικό κράτος σε όλη την επιθυμητή έκταση, υπήρξε καθοριστική για την εδαφική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση της Λέσβου, που, ενώ ενσωματώθηκε στον ελλαδικό κορμό, αποκόπηκε από την γεωγραφική της σύνδεση με τη Μικρά Ασία.

Ο καθηγητής Πάνος Γρηγορίου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη σημασία της συλλογικής μνήμης για την Ελλάδα. Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις, αναφέροντας την απειλή που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με την περίφημη δήλωση «θυμηθείτε τη Σμύρνη», ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές, κοινωνικές και εκκλησιαστικές συνέπειες της περιόδου.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Καλαμάτας παρουσίασε τα πρακτικά του συνεδρίου, εστιάζοντας σε αναπάντεχες πτυχές της ιστορίας, όπως οι καθημερινές στιγμές των στρατιωτών στον πόλεμο και την περίθαλψη τραυματιών, με τη συμπερίληψη σπάνιων φωτογραφιών και αρχαιακού υλικού από το προσωπικό αρχείο του. Ο τόμος που παρουσιάστηκε αποτυπώνει την αναγκαιότητα για συνεχιζόμενη μελέτη της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία παραμένει ένα ζωντανό και τραυματικό ιστορικό γεγονός, με μακρόχρονες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.

Το συνέδριο και η παρουσίαση του νέου τόμου επισημαίνουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της συνέχισης της επιστημονικής μελέτης, ενώ παράλληλα προσφέρουν έναν χώρο για την αναστοχαστική ερμηνεία των γεγονότων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Μιχάλης Λημναίος αναλύει τη σχέση των ανθρώπων της παλιάς Αγίας Παρασκευής

«Ιστορίες στο Νησί» με τον Δημήτρη Μάντζαρη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Του Αγίου Αθανασίου, στη γιορτή του Μητροπολιτικού Ναού της Μυτιλήνης

Η άγνωστη ιστορία του μνημειακού και ιστορικού Ναού στο κέντρο της Μυτιληνιάς αγοράς
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φώτα στη Μυτιλήνη του 1926

Το πολύτιμο υλικό που διέσωσε η εταιρεία «Αρχιπέλαγος»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με «αμίλητο νερό»

Στην οδό Μαιάνδρου της Μυτιλήνης, στο παρεκκλήσι όπου μπλέκουν η Παναγιά η Φανερωμένη με την Παναγιά την Προβιάδαινα, τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα, τα Αιβαλιώτικα πανηγύρια, η επανάσταση του 1821 και η Καταστροφή της Μικρασίας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια ευχετήρια κάρτα του Αναστασέλλη από το 1962

Με έναν πρωτότυπο τρόπο με συγκίνηση, ιστορία και πνευματική παράδοση οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» εύχονται Καλή Χρονιά στους κατοίκους της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστούγεννα στη Σμύρνη, κάποτε...

Έθιμα που είχαν σχέση με την προετοιμασία των ανθρώπων για τον ερχομό του νέου χρόνου με ζητούμενα την καλή υγεία, την πλούσια καρποφορία και σοδειά
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της παλιάς Λέσβου

Των ΜΑΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη του 1930

Των ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μαρτυρία για τον Παναγιώτη Γώγο, 80 χρόνια από την παραμονή Χριστουγέννων του 1944

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» θυμούνται...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’»

80 χρόνια από το θρυλικό GO BACK του λαού της Λέσβου -Παραμονή Χριστουγέννων ήταν και τότε που ο λαός της Μυτιλήνης και των χωριών έγραψε τη δική του εποποιία υπερασπιζόμενος την ελευθερία που είχε κατακτήσει
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

To Παράρτημα Λέσβου ΠΕΑΕΑ‑ΔΣΕ για το 80 χρόνια από το GO BACK

Η επικαιρότητα των διδαγμάτων του
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτές τις γιορτές τρώμε σελινάτο και αρνί στη σούβλα με θέα τον Λεπέτυμνο

Στο ψητοπωλείο – ταβέρνα «ο Λεπέτυμνος», δοκιμάζουμε μοναδικές λεσβιακές γεύσεις πλασμένες με αγάπη και παράδοση