Βιβλία που φέρνουν το χθες στο σήμερα
Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*
Δημοσίευση 16/11/2024
Μύθοι του Λα Φονταίν, εμπνευσμένοι από τους μύθους του Αισώπου, εξήντα εννέα τον αριθμό, με ομοιοκαταληξία και ρυθμό, σύντομοι και περιεκτικοί, σε απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά και εικονογράφηση του Μαρκ Μπουταβάν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε επιμελημένη και σκληρόδετη έκδοση, για παιδιά από 5 ετών!
Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Οι μύθοι του Λα Φονταίν αντλούν την έμπνευσή τους από τους μύθους του Αισώπου, με τη διαφορά ότι ο δημιουργός τους είχε την οξυδέρκεια να τους προσαρμόσει στην εποχή του. Ο Μαρκ Μπουταβάν, σύγχρονος Γάλλος εικονογράφος, «σχολιάζει» τους μύθους του Λα Φονταίν μεταφέροντάς τους στο σήμερα με τις γεμάτες χιούμορ και αυθάδεια εικόνες του και ο Φίλιππος Μανδηλαράς αποδίδει τους στίχους του πρωτότυπου κειμένου με τον ρυθμό και τη ζωντάνια που αποζητά ο σύγχρονος αναγνώστης.
Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα κείμενο ‘’αθάνατο’’, που έμαθε τα ελληνόπουλα να διαβάζουν στη δημοτική! Συγκινήθηκα όταν έμαθα ότι κυκλοφόρησε ξανά για άλλη μια φορά το 2024! Επιπλέον με τον πρόλογο της Ελένης Σβορώνου, και με εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί κανείς να κατεβάσει σαρώνοντας τον κωδικό που περιλαμβάνετε στο βιβλίο. Προτείνεται για παιδιά από 10 ετών.
Περιγραφή: Ευτυχισμένοι σε τούτο το θέαμα που αντίκριζαν, οι μικροί ταξιδιώτες κοίταξαν προς τις κορφές. Ένας τους φώναξε:«Γεια σας, ψηλά βουνά!»
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου αφηγείται με παραστατικές περιγραφές και λεπτό χιούμορ τις περιπέτειες μιας παρέας είκοσι πέντε παιδιών που περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Η φύση είναι ο μεγάλος τους δάσκαλος. Ακούν το θρόισμα των δέντρων και το τραγούδι του νερού, συνομιλούν με τ’ άστρα, ξεπερνούν δυσκολίες, οργανώνονται υποδειγματικά, γνωρίζουν ένα μικρό βοσκόπουλο, τον Λάμπρο, του μαθαίνουν γράμματα και τον λογαριάζουν για αδερφό τους.
ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ αποτέλεσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα. Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα παιδικής λογοτεχνίας, που παραμένει επίκαιρο, καθώς η απαράμιλλη πένα του συγγραφέα συνεχίζει να μαγεύει αλλά και να περνάει διαχρονικά μηνύματα στους αναγνώστες του.
Η παρούσα νέα έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Ελένης Σβορώνου, και συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.
Βιβλίο ενηλίκων:
Μαρξ & Διπλωματία, του Νίκου Κοτζιά, Καρλ Μαρξ: Θεωρία και πρακτική Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος. Ότι και να γράψω για αυτό το βιβλίο νομίζω θα είναι λίγο. Περιγραφικά, πρόκειται για ένα πόνημα περίπου 700 σελίδων, το οποίο διερευνά και αναλύει το πολύπλευρο έργο του Μάρξ, επίσης περιλαμβάνει πολύ μεγάλη βιβλιογραφία.
Περιγραφή: Το βιβλίο Μαρξ και Διπλωματία διερευνά για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία το έργο του Μαρξ στη διπλωματία, αξιοποιώντας όλα τα κείμενά του, την αλληλογραφία του, εκατοντάδες χειρόγραφα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Πρώτης Διεθνούς.
Το βιβλίο δείχνει πώς μετακινούνται οι Μαρξ και Ένγκελς από την ανάλυση των εξελίξεων στην Ευρώπη σε εκείνες του διεθνούς συστήματος. Παρουσιάζει, επίσης, τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν στην Αριστερά της εποχής του σε σχέση με τα διεθνή προβλήματα, ιδιαίτερα ως προς τον φιλελευθερισμό, τον τσαρισμό, τον βοναπαρτισμό, τον αναρχισμό, καθώς και την προυντονική απόρριψη των αντιλήψεών του για τον πατριωτισμό. Ο Μαρξ ασχολήθηκε αναλυτικά με τη διπλωματία των ισχυρών δυνάμεων της εποχής, με τις εξελίξεις στα άκρα της Ευρώπης, όπως τη γαλλική κατοχή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τον διαμελισμό της Πολωνίας, την κατάσταση στο αποικιοκρατικό σύστημα και το ανατολικό ζήτημα. Μέλημά του είναι η ανάγκη να αποκτήσει το δημοκρατικό και εργατικό κίνημα τη δική του εξωτερική πολιτική, να μάθει τα μυστικά της διπλωματίας, να κατανοήσει τα σημαντικά διεθνή γεγονότα της εποχής, να φωτίσει τις μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις με άμεση διεθνή σημασία, όπως εκείνες στην Πολωνία, την Κίνα και την Ινδία, την Κομμούνα στο Παρίσι.
Ο Μαρξ αναλύει το διεθνές σύστημα και τις δομές του. Προσδιορίζει τη διαλεκτική σχέση εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, οικονομίας και πολιτικής. Δείχνει την αυτονόμηση της πρώτης από τη δεύτερη και τις αναδράσεις τους. Τον ρόλο του κράτους και του πατριωτισμού στις διεθνείς σχέσεις. Την παρουσία τριών διεθνών ρευμάτων χειραφέτησης: εργατικό κίνημα, δημοκρατικό-«Αγροτική Δημοκρατία» και το εθνικοαπελευθερωτικό. Κι έπειτα, συγκροτεί αρχές και κριτήρια για μια προοδευτική εξωτερική πολιτική, που, μαζί με τις αναλύσεις του, αποτελούν τα θεμέλια για μια διαλεκτική-υλιστική θεωρία της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.