× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πως να φτιάξουμε ελιές στην άλμη

Η συνταγή της γιαγιάς Πέρσας από το Πλωμάρι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2024

Πως να φτιάξουμε ελιές στην άλμη

Μαζεύουμε μεγάλες πράσινες ημιώριμες ή μαύρες ώριμες αλλά γερές ελιές, δηλ. σκληρές και χωρίς εξογκώματα ή χτυπήματα ή κηλίδες ή τρύπες από δάκο. Τις χειρομαδάμε πρωί από τα ελαιόδενδρα, μόλις αρχίζουν να ωριμάζουν, όχι πολύ άγουρες ή υπερώριμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθάρισμα- Χάραγμα - Ξεπίκρισμα

Τις πλένουμε προσεκτικά με μπόλικο κρύο νερό και αφαιρούμε κοτσάνια ή φύλλα. Για να φύγουν εντελώς οι σκόνες και τυχόν ουσίες από ράντισμα ή καυσαέρια, τις αφήνουμε να μουσκέψουν καλά σε νερό δυο ώρες κι έπειτα τις ξαναπλένουμε δυο-τρεις φορές.
Τέλος, τις χαράζουμε μία - μία με λεπτό μαχαίρι κατά μήκος του πυρήνα τους και τις ρίχνουμε σε δοχείο με κρύο νερό, όπου θα τις φυλάξουμε για 10 ημέρες περίπου. Αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά, μέχρι να ξεπικρίσουν, να φύγει η πικρή ουσία ελευρωπαΐνη

Προσοχή! Δεν πρέπει να φύγει εντελώς η πικρίλα τους, γιατί θα γίνουν άνοστες. Γι’ αυτό από την 6η μέρα τις δοκιμάζουμε καθημερινά, για να διαπιστώσουμε πότε πρέπει να τις βάλουμε στην άλμη. Αν προτιμήσουμε να μην τις χαράξουμε, θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για ξεπίκρισμα.
Τις βάζουμε σε μια καλαθίδα, που την τοποθετούμε σε νερό στο μικρό ειδικό για ελιές πήλινο κιούπι, στο κατώγι του σπιτιού. Κατά διαστήματα, τραβούμε την καλαθίδα προς τα πάνω, ξεπλένουμε τις ελιές και την τοποθετούμε στο κιούπι ξανά.

Μετά από ένα μήνα περίπου, όταν θα έχουν ξεπικρίσει, φτιάχνουμε άλμη με τον τρόπο που περιγράψαμε, αφαιρούμε την καλαθίδα και ρίχνουμε μέσα τις ελιές και θυμάρι. Γίνονται νόστιμες και πιο σφιχτές και διατηρούνται περισσότερο χρόνο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη μαγεία της Disney!!

Ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο παραμύθια και μελωδίες για μικρούς και μεγάλους
ΓΕΥΣΗ

Γιορτινή μαγεία με άρωμα Λέσβου στο «Evelyn spices»

Η τοπική παραγωγή και η αγάπη για την ποιότητα συνδυάζονται, προσφέροντας εξαιρετικές επιλογές στο 117 της Ερμού στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με μπαζάρ το άναμμα του δέντρου στα Μιστεγνά

Οι χορευτικές ομάδες θα προσφέρουν μοναδικές παραστάσεις μαζί με τον Αη Βασίλη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρέπει να ξέρετε αυτό για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές το χειμώνα

Οδηγός για τον Έλληνα ιδιοκτήτη αυτοκινήτου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκίνησε το «Αστρο της Αγάπης» στη Μυτιλήνη

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολο το πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Δυτική Λέσβο και Αη Βασίλης στα δώρα!

Ποικίλες εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά- Τι είπαν ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η αντιδήμαρχος Ζαχαρώ Ιωακείμ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων, τσιπαρίσματος και εμβολιασμού στη Μυτιλήνη

Σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Διάσημες makeup τάσεις της εποχής

Την περίοδο αυτή, το μακιγιάζ φέρνει νέες τάσεις που ενισχύουν την προσωπικότητα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προσώπου
ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Πλατεία σάς ταξιδεύει στους χειμερινούς προορισμούς της Λέσβου

Κυκλοφόρησε και διανέμεται δωρεάν σε όλο το νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικες διαδρομές στη Μονή Πυθαρίου

Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λέσβου «Ορειάς»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια μέρα νωρίτερα το Χειροκαμωτό Χωριό του Μολύβου

Εγκαίνια για το χωριό και το bazaar το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την αναπτυξιακή πορεία πρόωρων Νεογνών

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης