× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πως να φτιάξουμε ελιές στην άλμη

Η συνταγή της γιαγιάς Πέρσας από το Πλωμάρι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2024

Πως να φτιάξουμε ελιές στην άλμη
' χρόνος ανάγνωσης

Μαζεύουμε μεγάλες πράσινες ημιώριμες ή μαύρες ώριμες αλλά γερές ελιές, δηλ. σκληρές και χωρίς εξογκώματα ή χτυπήματα ή κηλίδες ή τρύπες από δάκο. Τις χειρομαδάμε πρωί από τα ελαιόδενδρα, μόλις αρχίζουν να ωριμάζουν, όχι πολύ άγουρες ή υπερώριμες.

Καθάρισμα- Χάραγμα - Ξεπίκρισμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις πλένουμε προσεκτικά με μπόλικο κρύο νερό και αφαιρούμε κοτσάνια ή φύλλα. Για να φύγουν εντελώς οι σκόνες και τυχόν ουσίες από ράντισμα ή καυσαέρια, τις αφήνουμε να μουσκέψουν καλά σε νερό δυο ώρες κι έπειτα τις ξαναπλένουμε δυο-τρεις φορές.
Τέλος, τις χαράζουμε μία - μία με λεπτό μαχαίρι κατά μήκος του πυρήνα τους και τις ρίχνουμε σε δοχείο με κρύο νερό, όπου θα τις φυλάξουμε για 10 ημέρες περίπου. Αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά, μέχρι να ξεπικρίσουν, να φύγει η πικρή ουσία ελευρωπαΐνη

Προσοχή! Δεν πρέπει να φύγει εντελώς η πικρίλα τους, γιατί θα γίνουν άνοστες. Γι’ αυτό από την 6η μέρα τις δοκιμάζουμε καθημερινά, για να διαπιστώσουμε πότε πρέπει να τις βάλουμε στην άλμη. Αν προτιμήσουμε να μην τις χαράξουμε, θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για ξεπίκρισμα.
Τις βάζουμε σε μια καλαθίδα, που την τοποθετούμε σε νερό στο μικρό ειδικό για ελιές πήλινο κιούπι, στο κατώγι του σπιτιού. Κατά διαστήματα, τραβούμε την καλαθίδα προς τα πάνω, ξεπλένουμε τις ελιές και την τοποθετούμε στο κιούπι ξανά.

Μετά από ένα μήνα περίπου, όταν θα έχουν ξεπικρίσει, φτιάχνουμε άλμη με τον τρόπο που περιγράψαμε, αφαιρούμε την καλαθίδα και ρίχνουμε μέσα τις ελιές και θυμάρι. Γίνονται νόστιμες και πιο σφιχτές και διατηρούνται περισσότερο χρόνο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ σε νέους κάτω των 18 ετών!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, Κοινωνική Λειτουργός*
ΒΙΒΛΙΟ

«Ακόμα κι ένα λάθος κάν’ το σωστά»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Αναγνώστου στη Μυτιλήνη

Η «Άστεγοι» και οι Εκδόσεις Reprographics φέρνουν στη σκηνή λογοτεχνία και μουσική
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Ψυχική υγεία για όλους;Πρόσβαση σε φροντίδα σε καταστροφές και έκτακτες ανάγκες»

Γράφει η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΑΚΛΑΜΑΚΗ*, Ψυχολόγος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μετά την πανδημία επιθετικότητα, άγχος και σιωπή

Οι ψυχολόγοι Στέλλα Σπύρου και Ευτυχία Γιακουμή καλούν το κοινό στην εκδήλωση «Ειρήνη, παρακαλώ», στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ημερίδα για την ευζωία των ζώων συντροφίας στην Καλλονή

Η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συνδιοργάνωσαν δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών, φορέων και φιλοζωικών οργανώσεων
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών και συζήτηση από την «Πνοή» στη Μυτιλήνη

Οι ταινίες που θα προβάλλονται θα βασίζονται κυρίως σε αληθινές ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Διπλασιάστηκαν οι νέες διαγνώσεις καρκίνου στη Λέσβο

Ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εξηγεί γιατί η γεωγραφία του νησιού και η αύξηση των περιστατικών απαιτούν κέντρο ακτινοθεραπείας και προσωπικό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Η Lidl Ελλάς Silver Sponsor στα 18α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Το φεστιβάλ προσέφερε μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού, με δημιουργίες κορυφαίων σεφ, οινογνωσίες, μαγειρικά δρώμενα και την απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2025
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Λειτουργεί ξανά Σχολή Γονέων στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Με θέμα «Γονείς και Σχολείο: Μαζί για αποτελεσματική διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών» ξεκινούν οι φετινές συναντήσεις με ομιλήτρια τη Λιάνα Δουτίνη
ΒΙΒΛΙΟ

Δημιουργικά Σάββατα με βιβλιοδεσία στο εργαστήριο tortuguita

Σάββατο 11/10: Ραφή αλυσίδας (Chain Stitch) – Σάββατο 25/10: Single Section Booklets
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Γέρα υποδέχθηκε ξανά τον ποδηλατικό κόσμο

5 συμμετοχές σε έξι κατηγορίες και δύο νέες κατηγορίες για e-bikes
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η βία έρχεται όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας»

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια κούκλας, Εμμανουέλα Καποκάκη για το πρόγραμμα STEP κατά της βίας σε βάρος των παιδιών που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ