Σχολεία, αριθμοί και μαθητές
Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Δημοσίευση 25/10/2024
Με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την ενοποίηση τμημάτων και τάξεων, την μη έγκριση λειτουργίας άλλων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια επιστρέφουμε στην περίοδο 2010 – 2013. Τότε που έγιναν οι μεγάλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, τάξεων και τμημάτων. Να θυμηθούμε, ξεχωριστά, την κατάργηση του Τομέων Υγείας & Πρόνοιας καθώς και του Εφαρμοσμένων Τεχνών & Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ.
Όλα τα παραπάνω συνέβησαν με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων. Αυτό έγινε γνωστό όταν αποκαλύφθηκε έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, με το οποίο ζητούνταν να γνωστοποιηθεί πόσες θέσεις εκπαιδευτικών εξοικονομήθηκαν σε κάθε περιοχή!
Ω! τι ειρωνεία της σύμπτωσης. Στο νηπιαγωγείο του χωριού Σκόπελος της Λέσβου, γενέτειρας του παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά, καταργήθηκε το δεύτερο τμήμα, γιατί ο αριθμός των νηπίων – μαθητών ελαττώθηκε από 26 σε 24. Ας σκεφτούμε τη νηπιαγωγό να διδάσκει, φροντίζει και να εκπαιδεύει 24 νήπια. Όπου το ένα θέλει τη μαμά του, το άλλο να πάει τουαλέτα, το τρίτο να ζωγραφίζει κι ένα άλλο να τραβάει τα μαλλιά του διπλανού του. Το ίδιο συνέβη και με την κατάργηση της κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών της Τρίτης τάξης του Τρίτου Λυκείου Μυτιλήνης. Την περίοδο κατά την οποία οι μαθητές έχουν στον νου τους τις πανελλαδικές εξετάσεις, χρειάζονται σταθερότητα, ηρεμία, καλές συνθήκες διδασκαλίας και λειτουργίας των σχολείων τους, καλούνται να μετακινηθούν, τον τελευταίο χρόνο φοίτησής τους, σε άλλο σχολείο.
Κι ακολούθησε, την προηγούμενη εβδομάδα, η τηλεφωνική κλήση μαθητών του Γυμνασίου Λυκείου Μανταμάδου, από την αστυνομία, ώστε να καταθέσουν ανωμοτί για τις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις. Έφηβοι καλούνται σε αστυνομικό τμήμα “δι' υπόθεσίν των”. Τι άλλο παρά εκφοβισμός είναι η πρακτική αυτή;
Όμως κατά περιόδους έχουμε και εξαιρέσεις των παραπάνω. Μπορούμε να θυμηθούμε ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 σε 22 από 25 που ίσχυε ώς τότε. Αλλά κατόπιν η υπουργός κ. Κεραμέως έφερε τη σημερινή αύξηση και το όριο των 26 μαθητών. Νωρίτερα τον Μάιο του 2015 επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι Τομείς των ΕΠΑΛ.
Σίγουρα η παράθεση κι ανάγνωση στοιχείων κουράζει κάποιους. Όταν όμως είσαι γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός οι αρνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές σε επηρεάζουν. Ταυτόχρονα ο αντίχτυπος μεταφέρεται στο κοινωνικό σύνολο. Για το τι χρειάζεται να γίνει μπορεί να διατυπωθούν πολλές απόψεις.
Ας σημειώσουμε δυο λόγια του Κουντουρά, γραμμένα το 1923:
“Τσιγκουνεύεται λίγα εκατομμύρια τη στιγμή που θα έπρεπε να δώσουν ό,τι έχουν κι ό,τι δεν έχουν για τη ψυχική σωτηρία της κοινωνίας αυτής που βρωμάει από διαφθορά και τίνει προς την ολοκληρωτική αποσύνθεση”.
Υστερόγραφο: Υπάρχει κι η παραίτηση των Διευθυντών, αφού υποστηρίζουν ότι το υπουργείο παίρνει αποφάσεις αντίθετες και στη δική τους βούληση.