× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέρες κορoνοϊού ΙΙΙ

Γράφει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2020

Μέρες κορoνοϊού ΙΙΙ

Το ενδιαφέρον του πλανήτη έχει στραφεί στον ιό. Παύση στις αγωνίες μας για χίλια δυο άλλα. Ούτε ο Ερντογάν με τα γεωτρύπανα και τις προκλήσεις του, ούτε το μεταναστευτικό, ούτε η καταστροφική εμπλοκή μεγάλων και μικρών δυνάμεων στο Συριακό, ούτε οι εμπορικοί πόλεμοι και οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Τραμπ εξελίσσονται και μας απασχολούν προς το παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μετά τι; Θα ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει; Δηλαδή κάτι σαν διάλειμμα λίγων εβδομάδων λόγω κορωνοϊού;

Έτσι θα γίνει, αλλά σε νέες συνθήκες και με κάποιες από τις κυβερνήσεις που πρωταγωνιστούν λαβωμένες και με νέες προτεραιότητες. Στο παιχνίδι θα έχουν υπεισέλθει δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν ίσως και μέχρι την ανατροπή καταστάσεων.

Ο πρώτος είναι η ανάγκη ανασυγκρότησης των οικονομιών και της περίθαλψης των οικονομικών θυμάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος, είναι η επιρροή του καταστροφικού περάσματος του ιού στη συλλογική νοοτροπία (συνειδητά και ασυνείδητα). Έγιναν φανερά στην πράξη ορισμένα πράγματα, όπως ότι είμαστε ομοιοπαθείς απέναντι σε κοινούς εχθρούς όπως οι πανδημίες και ότι ο συντονισμός και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των επιστημόνων και των συστημάτων υγείας αλλά και των πολιτικών και των κυβερνήσεων είναι το όπλο της ανθρωπότητας.

Όπλο απέναντι στις πανδημίες, τις κλιματικές καταστροφές και όλα τα δεινά που απειλούν το παγκοσμιοποιημένο, ασταθές και κατασκευασμένο στα μέτρα των ισχυρών σύστημα που ζούμε.

Αλλά είμαστε ομοιοπαθείς και απέναντι στους εξουσιαστές και τους κερδοσκόπους. Αυτούς που σε τέτοιες καταστάσεις βλέπουν ευκαιρίες για να καταργήσουν ό,τι έχει μείνει από τη δημοκρατία στις χώρες τους ή να πλουτίσουν επί πτωμάτων. Αυτοί ανήκουν στο άλλο στρατόπεδο. Αυτό που δεν θέλει περισσότερη δημοκρατία, μικρότερες ανισότητες, αλληλεγγύη, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα και κατοχυρωμένα κοινωνικά αγαθά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμάχη των κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν συνειδητά και παλεύουν για όλα τα παραπάνω με το στρατόπεδο του ανταγωνισμού, του εθνικισμού και ατομικισμού είναι αέναη. Απλά οι συνθήκες συχνά αλλάζουν λόγω έκτακτων γεγονότων και συγκυριών.

Και τότε το παιχνίδι αποκτά νέο ενδιαφέρον.
Ελπίζω να τη σκαπουλάρω από τον κορωνοϊό, γιατί θέλω πολύ να δω τη συνέχεια αυτού του έργου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*