× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τμήματα μετανάστευσης των μελών της ΕΕ: «Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών λειτουργούν πραγματικά»

Ένα καυστικό-Πρωταπριλιάτικο κείμενο από τους Corona Times Press

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2020

Τμήματα μετανάστευσης των μελών της ΕΕ: «Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών λειτουργούν πραγματικά»

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκαν κάτι για το οποίο συμφωνούν σήμερα το πρωί, όταν οι υπουργοί διαφόρων υπηρεσιών μετανάστευσης συγκρότησαν μια ομάδα εργασίας για να συζητήσουν τον αντίκτυπο του ιού COVID19 σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους κατοίκους της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Έχουμε μακρόχρονη εμπειρία στο να νίπτουμε τας χείρας μας από αυτό το είδος ευθύνης" σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας. Πρόσθεσε ότι "η κοινωνική αποστασιοποίηση έγινε συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ στις 18 Μαρτίου 2016. Η Ευρώπη-Φρούριο έχει μακρά ιστορία, και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία".

Πρόσφυγες και μετανάστες από όλη την Ευρώπη μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο το ξέσπασμα του ιού και τα κυβερνητικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του, τους έχουν επηρεάσει.

Ένας άνδρας από τη Συρία που ζει σε ένα προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα δήλωσε: "Η οικογένειά μου είναι ένας απόλυτος εφιάλτης, άρα η αραιή επαφή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τέλεια για μένα. Επίσης, προφανώς δεν έχουμε πρόσβαση σε WIFI και όλη αυτή η αυξημένη χρήση που επιβραδύνει τις ταχύτητες του φορητού ίντερνετ είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην επικοινωνώ με το σπίτι τόσο συχνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας εκπρόσωπος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία δήλωσε: «Κατανοώ την ανάγκη των Ευρωπαίων να αποθηκεύσουν ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, αβοκάντο και γαλακτοκομικά υποκατάστατα. Ωστόσο, μέσα από την μεγάλη εμπειρία κλειδώματος σε τσιμεντένια υπόγεια και σπηλιές, μπορώ να σας πω ότι αν δεν το ψύξετε, το γάλα βρόμης χαλάει πολύ γρήγορα».

Εν τω μεταξύ, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, μία δασκάλα από την Ερυθραία που προσφέρει μαθήματα για να σκοτώσει το χρόνο της κατά τη διάρκεια εγκλωβισμού στον περιβόητο καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, μας είπε αστειευόμενη ένα μυστικό. "Το σημερινό μαθηματικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί!". "Το ερώτημα είναι: αν 20.000 άνθρωποι, κλειδωμένοι σε ένα χώρο για 3.000, πρέπει να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την πλύση των χεριών επί 20 δευτερόλεπτα, διατηρώντας ταυτόχρονα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους ενώ υπάρχει μόνο 1 βρύση για κάθε 1.300 άτομα, πως γίνεται να λειτουργήσει αυτό;”.

Οι αρχές και οι πολιτικοί είναι επίσης πρόθυμοι να δείξουν ότι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων. Στην Ολλανδία, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Φυσιολογίας (IND) τόνισε την αποφασιστικότητά της να «κρατήσει απόσταση περίπου 3000 χλμ. μεταξύ των προσφύγων με τα μέλη των οικογενειών τους», όπως έχουν εξασκήσει με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια αρνούμενη την οικογενειακή επανένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία για το πώς μπορεί να ασκηθεί η αποστασιοποίηση στην πολιτική: «Η Αριστερά ήρθε στο Κέντρο και το Κέντρο μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και η Δεξιά ωθήθηκε στην Άκρα-Δεξιά». "Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να πλύνετε τα χέρια σας μετά από κάθε εκλογή", πρόσθεσε.

Λιγότερο εντυπωσιασμένες ήταν ακροδεξιές ομάδες που παραδέχτηκαν ότι η πρόσφατη εξάπλωση του κορωναϊού έχει προκαλέσει μια "προσωρινή αναστολή" στη βία και το μίσος που εξαπέλυσαν πρόσφατα εναντίον των μεταναστών, των προσφύγων και των υποστηρικτών τους στα ελληνικά σύνορα. "Υπάρχουν αρκετά υλικά για την κατασκευή κοκτέιλ μολότοφ, οπότε όλοι μπορούν να σταματήσουν να αποθηκεύουν", αναφέρεται σε μια ανακοίνωση στο Facebook. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος μιας φασιστικής ομάδα από τη Βόρεια Ευρώπη ήταν πιο αισιόδοξος "Ευτυχώς", δήλωσε, "τα τελευταία χρόνια οι κυρίαρχοι πολιτικοί έχουν αναλάβει τη ρητορική και τις δράσεις μας και βασικά κάνουν τη δουλειά για μας. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι σε κέντρα κράτησης και τους έχουν αφαιρεθεί βασικά τους δικαιώματα. Είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικό και φέρνει πίσω ευχάριστες αναμνήσεις από τη δεκαετία του 1930 ».

Μακριά από τους καταυλισμούς, επικοινωνήσαμε με Ιρακινούς, Σομαλούς και πολλούς άλλους πολίτες πρώην αποικιών που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, όλοι περιέγραψαν αισθήματα «ανακούφισης» όταν έμαθαν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν πλέον επίσημη στρατηγική της κυβέρνησης. "Είχα σχεδόν χάσει την πίστη μου στην ανθρωπότητα" παραδέχτηκε μια νεαρή Αφγανή που ζει στην Αυστρία. "Οι άνθρωποι με απέφευγαν, άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν περνούσα και κρατούσαν απόσταση 2 μέτρων από εμένα. Νόμιζα απλώς ότι ήταν ρατσιστές, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι πρόκειται για πολιτική της ΕΕ."

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη…. στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου