× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ιός χτυπά τους εργαζόμενους

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2020

Ο ιός χτυπά τους εργαζόμενους

H εμφάνιση του νέου ιού έχει επιφέρει παγκόσμια μία ιδιαίτερη κατάσταση η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαχειριστεί την νέα αυτή κατάσταση με την γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή με την επίθεση στους εργαζομένους την ενίσχυση των εργοδοτών την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την απαγόρευση ατομικών και συλλογικών ελευθεριών πετώντας για μία άλλη φορά το γάντι στον κόσμο της εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο Εργασίας με μία απόφαση που πάρθηκε νύχτα και με το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό ότι ΄΄οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν ΄΄εξέδωσε μέτρα στήριξης εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρήσεων όπως αυτά της μείωσης των μισθών κατά 50% σε όσους μένουν άνεργοι από τις 1 /3/2020 και μέχρι 20/3/2020 με τον περιορισμό όταν δεν παίρνουν άλλο επίδομα ανεργίας.

Και να ήταν μόνο αυτό… εκτός μένουν όλοι οι ανασφάλιστοι /ες ,ο εργοδότης μπορεί να ορίζει προσωπικό ασφαλείας στην επιχείρηση του το γνωστό σε όλους παρκάρισμα ,το ειδικό επίδομα θα δοθεί σταδιακά μέχρι τέλος του Απριλίου ,αναστέλλονται όλες οι συμβάσεις εργασίας και επαναφέρουν το θεσμό της εργασίας από το σπίτι, επιτρέπουν την μεταφορά εργαζομένων από την μία επιχείρηση στην άλλη. Επίσης προβλέπεται η αναστολή της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Αυτά είναι μερικά από τα όπλα της κυβέρνησης στο πόλεμο κατά του νέου ιού.

Ένα άλλο ζήτημα που έφερε ο covid -19 είναι αυτό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας εδώ αποδείχθηκε στην πράξη πόσο γυμνός ήταν ο Βασιλιάς δηλ. το ΕΣΥ άλλωστε οι πολιτικές των μνημονίων που όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ ,ΝΔ όχι μόνο το αποδυνάμωσαν αλλά και το αποστελέχωσαν.Πάντα κατά την νεοφιλελεύθερη αντίληψη η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα και ένα τέτοιο έχει τιμή αξία και κόστος το οποίο βαρύνει τον λαό ή όπως δηλώνει ο Πορτοσάλτε και τα παπαγαλάκια του ΣΚΑΙ η Υγεία παράγει προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά στοιχεία θα μας βοηθήσουν σε αυτό :
Το 1/3 των δαπανών Υγείας καλύπτεται από τα ελληνικά νοικοκυριά .
1 στα 10 νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας (φάρμακα ,περίθαλψη).

Σύμφωνα με στοιχεία της κομισιόν το 2018 η Ελλάδα δαπάνησε 1623 ευρώ ανά άτομο για την Υγεία όταν ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι 2884 ευρώ το άτομο.Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στις εξαγορές, συγχωνεύσεις ,ΣΔΙΤ , σκάνδαλα ,ρουσφέτια στην ασύστολη κερδοσκοπία των Ιδιωτών στις τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ και σε μέσα προστασίας των Υγειονομικών καθώς επίσης και στις προσλήψεις που πάγωσαν.

Τώρα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις είναι γεγονός ότι αυτός που ελέγχει την κρίση μπορεί να την διαχειριστεί ανάλογα .Η FEDκαι η ΕΚΤ ρίχνουν τα επιτόκια αγοράζουν και πουλάνε μαζικά και επαναδιαπραγματεύονται την επαναγορά ομολόγων συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου ( 10ετές) αλλά και ενός νέου με το όνομα κορονομόλογο και βέβαια νέα χρέη νέα κρίση και τα βάρη στους λαούς άλλωστε το κόλπο είναι δοκιμασμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ένα σύστημα σταματάει την παραγωγική δραστηριότητα το αποτέλεσμα είναι μείωση του κόστους λιγότερα προϊόντα και λιγότερα κέρδη για τους καπιταλιστές .Στον Ολοκληρωτικό Καπιταλισμό όταν λείψει το κέρδος και δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος οδηγούμαστε πολύ απλά στην χρεοκοπία.

Άλλωστε όταν ένα σύστημα βάζει μπροστά τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών αν μη τι άλλο οφείλει να ανατραπεί….ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ λοιπόν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*