× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κορονοϊός και δόγμα του σοκ (μέρος Γ και τελευταίο)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2020

Κορονοϊός και δόγμα του σοκ (μέρος Γ και τελευταίο)

Είδαμε στο πρώτο μέρος πώς ο Φρίντμαν και τα καλόπαιδα του Σικάγο εφαρμόζοντας τις θεωρίες τους στη Νέα Ορλεάνη, διέλυσαν ό,τι είχε απομείνει απ' τη Κατρίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είδαμε στο δεύτερο μέρος πώς ο νεοφιλελευθερισμός, διαλύοντας τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας, έστρωσε το χαλί στον κορονοϊό, και πώς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την "ευκαιρία" που του παρουσιάζεται σήμερα, για να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Σήμερα θα δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, τα δικά μας καλόπαιδα πώς έδρασαν αλλά και πώς δρουν, ακόμα και τώρα, τούτη δω την κρίσιμη στιγμή που υποτίθεται ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να μας προφυλάξουν.

"Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥ σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η Τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου". Αυτά δήλωνε ο τότε Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στις 13/11/2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα, το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία στα χρόνια των μνημονίων 2010-2019 μειώθηκε κατά 25,000 (στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ), εκ των οποίων 3,800 ήταν γιατροί και 21,200 νοσηλευτικό προσωπικό. Αν δε λάβουμε υπόψη ότι τα χρόνια 2015-2019 έγιναν προσλήψεις και όχι απολύσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τότε οι απολύσεις που έγιναν την περίοδο 2010-2015 ήταν πολύ περισσότερες απ' το τελικό νούμερο.

Σήμερα, τώρα, τη στιγμή που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δίνει μάχη, μέρα και νύχτα, για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και τα τεράστια κενά του συστήματος υγείας, συναγερμό έχουν σημάνει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ κάνοντας λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στην υγεία, και όπως τονίζουν, αν νοσήσουν οι υγειονομικοί σε μεγάλο ποσοστό και αν δεν ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία άμεσα, τότε ο κίνδυνος καταστροφής είναι υπαρκτός.

Παρόλα αυτά, παρά τα μπράβο, τα εύγε και τα χειροκροτήματα στους γιατρούς του δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Υγείας φροντίζει να επιχορηγήσει με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές για την "πραγματοποίηση κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού" όπως λέει και το ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την αντίθεση με τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις, το κόστος είναι τεράστιο και δίνεται σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Μάλιστα, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Τvxs.gr αναφέρουν ότι αρκετά από αυτά έχουν ήδη ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία να συνεισφέρουν και αγνοούνται από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα τρία περιφερειακά πανεπιστήμια με επιστολές τους γνωστοποίησαν στον κ.Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κορονοϊού ΔΩΡΕΑΝ στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν' αυτού... τριάντα εκατομμύρια σε ιδιώτες.

Σημειώνεται πως μόλις λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί και μια ακόμη σκανδαλώδης συμφωνία με ιδιώτες για την επιδημία του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση θα καταβάλει διπλάσια αποζημίωση στους ιδιώτες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους: Από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα συνεπή με την άποψη της κας Μιράντας Ξαφά, πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, γκουρού του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, από τους κορυφαίους οικονομικούς, και όχι μόνο, συμβούλους της ΝΔ και με εξέχουσες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η άποψη λοιπόν της κας Ξαφά είναι: "Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά λοιπόν τα ολίγα σχετικά με τον κορονοϊό και την προστασία του κοινού και της δημόσιας υγείας.
Όμως, όπως είπαμε, ο κορονοϊός δημιουργεί και ευκαιρίες... Ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα, και τα καλόπαιδά μας φροντίζουν να τις "αξιοποιήσουν" όσο μπορούν καλύτερα.
Ήδη, έχουν ομολογήσει, καυχηστεί καλύτερα, πως μετά τον κορονοϊό στην αγορά εργασίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Έτσι έχουν φροντίσει στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ένα αντεργατικό εξάμβλωμα, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου, μεταξύ άλλων να νομοθετήσουν και τα εξής:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το να αναφέρουμε ότι τα σχόλια για τα παραπάνω είναι περιττά ,πιστεύω ότι είναι ακόμα πιο περιττό. Θα' θελα μόνο να επιστήσω την προσοχή στο (γ): Η υποχρέωση του εργοδότη είναι να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και όχι τους ίδιους εργαζόμενους.

Όπως επισημαίνει δε ο εργατολόγος Απόστολος Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ, σε συνέντευξή του στο tvxs "Θα ,μπορεί [ο εργοδότης] να βάλει τους μισούς σε μοντέλο εκ περιτροπής εργασίας, ενώ τους άλλους μισούς να τους αντικαταστήσει με άλλους, φθηνότερους".
Το να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το τι προβλέπει η συγκεκριμένη ΠΝΠ στον περιορισμένο χωροχρόνο ενός σημειώματος φοβάμαι πως... θα την αδικήσουμε.

Δυστυχώς, είμαι βέβαιος πως θα επανέλθουμε σ' αυτήν πολλές φορές.
Απλά να πούμε μόνο ότι ήδη έχει κιόλας αρχίσει ένα πογκρόμ σε βάρος των εργαζομένων και τα πρώτα θύματα της ΠΝΠ είναι τριακόσιοι απολυμένοι σε εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο Ελ. Βενιζέλος που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 40000 και πλέον απολύσεις από τις αρχές Μαρτίου.

Θα κλείσουμε το σημερινό μας σημείωμα και πάλι με τα λόγια του κ. Α. Καψάλη:
«Αν κοιτάξει κανείς το επενδυτικό πολυνομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, τον Οκτώβρη -όταν υποτίθεται ότι η οικονομία πέταγε-, θα διαπιστώσει ότι περιείχε φοβερά αντεργατικές διατάξεις. Θυμίζω ότι είχε επεκτείνει την εκ περιτροπής εργασία και περισσότερους μήνες τον χρόνο και όχι μόνο.

Δε νομίζω λοιπόν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος υπουργός, που έχει δώσει και σχετικά διαπιστευτήρια, περίμενε τον κοροναϊό για το κάνει αυτό. Από τον Οκτώβριο εκτιμούσα ότι θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση στα εργασιακά. Προφανώς όμως η κρίση κοροναϊού είναι μια φοβερή οικονομική κρίση όσον αφορά την αγορά εργασίας. Δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβρη, εφόσον καταφέρουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα από Ιούνιο-Ιούλιο, εκείνο που θα έχει υποστεί η αγορά εργασίας δε θα συγκρίνεται με τίποτα άλλο στη χώρα μας. Τα μνημόνια του 2012-2013 θα μοιάζουν με παιδικές χαρές».

«Άλλωστε, το άρθρο 9 αποτελεί ένα καλό δείγμα για το πώς μπορεί να επιδεινώσει κάποιος ακόμη περισσότερο την εκ περιτροπής εργασίας, όταν τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια» αναφέρει ο κύριος Καψάλης και καταλήγει: «Δε με τρομάζουν τόσο αυτά τα μέτρα, τα οποία στο μυαλό του Βρούτση θα μπορούσαν πράγματι να έχουν επιβληθεί μπροστά στην καταστροφή πολλών επιχειρήσεων. Εμένα με τρομάζει η εφευρετικότητα, η οποία σαν τρόπος σκέψης θα δοκιμαστεί εδώ και θα τον δούμε να νομιμοποιείται στο μέλλον και με άλλες διατάξεις πέραν αυτών εδώ στην ίδια λογική, όχι πλέον εξ αφορμής κοροναϊού».(Αλέξανδρος Ζερβός, 25/3/2020 tvxs)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός