ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύγουστος ο μήνας που ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου
Στενάζουν οι ελαιώνες από την ανομβρία σε όλη την Μεσόγειο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/8/2024

Άστοχες και εκτός πραγματικότητας είναι οι δηλώσεις που γίνονται από ορισμένους παράγοντες για μείωση των τιμών του ελαιολάδου. Ακόμη πιο άστοχη είναι η αναπαραγωγή αυτών των δηλώσεων από σειρά πανελλαδικών μέσων ενημέρωση. Είτε γίνεται σκόπιμα είτε όχι, στόχος αυτών των δηλώσεων είναι να ανοίξει ένα νέος κύκλος μείωσης των τιμών του ελαιολάδου και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών που καταγράφηκε καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου.
Δύο Ισπανικές πηγές δείχνουν ποια είναι η αλήθεια για την αγορά του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 26 Αυγούστου το Ίδρυμα Olivar της Ισπανίας η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 7,10 ευρώ ανά κιλό όταν ένα μήνα νωρίτερα η τιμή του ήταν 6,80 ευρώ ανά κιλό. Επίσης η μέση τιμή χονδρικής του παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 6,75 ευρώ ανά κιλό όταν η τιμή του ένα μήνα πριν ήταν 6,20 ευρώ. Τέλος η τιμή του Ισπανικού λαμπάντε στις 26 Αυγούστου ήταν στα 6,50 ευρώ ανά κιλό όταν ένα μήνα νωρίτερα η τιμή του ήταν στα 6,10 ευρώ ανά κιλό.
Επίσης το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της Infaoliva (Ισπανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Παραγωγής Ελαιολάδου) καταγράφει ανοδική πορεία των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου από τις 28 Ιουλίου και μετά για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Οι μέσες χονδρικές τιμές που δίνει αφορούν την ποικιλία Picual και στις 26 Αυγούστου είχαν ως εξής: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 6,98 ευρώ ανά κιλό, παρθένο στα 6,80 ευρώ ανά κιλό και λαμπάντε στα 6,60 ευρώ ανά κιλό.
Στην Ελλάδα η εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας το Σάββατο 24 Αυγούστου κυκλοφόρησε με κεντρικό πρωτοσέλιδο που ανέφερε πως στο νομό η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 7,10 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην γειτονική Λακωνία η τιμή ήταν στα 7,00 ευρώ ανά κιλό και στην Κρήτη στα 6,50 ευρώ.
Τι συμβαίνει στην αγορά
Τα εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου στις αποθήκες των ελαιουργείων, των τυποποιητών και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην αγορά. Η τακτική που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους από το εμπορικό κύκλωμα, δηλαδή η μείωση των αποθεμάτων έδωσε ότι μπορούσε να δώσει. Γι’ αυτό και οι τιμές αργά αλλά σταθερά κινούνται ανοδικά κι αυτό αναμένεται να γίνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Βέβαια η μείωση των τιμών παραγωγού και χονδρικής που καταγράφηκε από τον Μάρτιο ως τον Ιούλιο στην Ελλάδα δεν έχει περάσει στους καταναλωτές γιατί οι τυποποιητές και οι λιανέμποροι φρόντισαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Έτσι ήδη έχουν διαμορφωθεί τα περιθώρια για μεγάλη μείωση των λιανικών τιμών του ελαιολάδου αρκεί να συμπιεστούν τα περιθώρια κέρδους του εμπόρων και τυποποιητών.
Τι συμβαίνει στους ελαιώνες
Η πολύμηνη ανομβρία είναι εμφανέστατη στους ελαιώνες. Ο καρπός πάνω στα δέντρα έχει σταφιδιάσει. Κι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που το συναντά κανείς μόνο στους νησιωτικούς ελαιώνες. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου από την Ισπανία ως την Ελλάδα, με διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Αναλυτική περιγραφή της κατάστασης στους ελαιώνες κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα στο ρεπορτάζ με τίτλο: Το καυτό καλοκαίρι μειώνει την παραγωγή ελαιολάδου. Το πρόβλημα της ανομβρίας είναι τόσο έντονο που σε πολλές περιοχές που παράγου βρώσιμες ελιές οι καλλιεργητές ετοιμάζονται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να το κατευθύνουν στην παραγωγή ελαιολάδου καθώς το μέγεθος του καρπού είναι εξαιρετικά μικρό. Επίσης σε πολλές περιοχές οι καλλιεργητές δηλώνουν με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα απώλεια καρπού από χαλαζοπτώσεις και καρπόπτωση ως αποτέλεσμα της ξηρασίας.