
Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου για όσους παρακολουθούν τους δείκτες. Όμως, όταν σταματήσουμε να κοιτάμε τις οθόνες των υπολογιστών και ρίξουμε μια ματιά στους ελαιώνες, θα διαπιστώσουμε πως με μεγάλη ευκολία οι τιμές υποχωρούν μόλις καταγραφεί μια μικρή και αναμενόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων ελαιολάδου στις βασικές αγορές της Μεσογείου. Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο έντονη κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς
Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας προσπάθησε να πουλήσει μια ποσότητα έξι βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 7,85 ευρώ ανά κιλό στις 23 Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον σε αυτή την τιμή και η δημοπρασία κηρύχθηκε άγονη. Βέβαια, ο Συνεταιρισμός έχει ήδη πουλήσει άλλα έξι βυτία σε αυτή την τιμή.
Στη γειτονική Μεσσηνιακή Μάνη έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες πωλήσεις ελαιολάδου από μαυρολιά σε τιμές από 5 έως 5,50 ευρώ ανά κιλό.
Η μαυρολιά της Μεσσηνίας είναι από τις κλασικές πρώιμες ποικιλίες της Ελλάδας, αλλά το ελαιόλαδο που παράγει πρέπει να πωλείται πολύ γρήγορα, διότι οι χημικές του παράμετροι επιδεινώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η αθηνολιά που καλλιεργείται στη Λακωνία θεωρείται ότι δίνει ένα από τα κορυφαία ελληνικά ελαιόλαδα. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξηγούν και τη μεγάλη απόκλιση που εμφανίζουν οι τιμές χονδρικής των δύο προϊόντων.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβαιναν έως τα 4,90 ευρώ ανά κιλό.
Αναμενόμενη εξέλιξη είναι η κάμψη των τιμών το επόμενο διάστημα, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου που εισέρχονται στην αγορά. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική σχετικά με την ενεργοποίηση του ελαιοκομικού μητρώου και την καταγραφή του όγκου παραγωγής.
Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας παραμένει η απουσία ζήτησης από τις τυποποιητικές επιχειρήσεις. Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε και στις τιμές που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα Teatro Naturale, όπου το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσδιορίζεται στα 4,50 ευρώ ανά κιλό.
Οι τιμές στην Τουρκία
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά, στην Τουρκία, στις 23 Οκτωβρίου, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε στα 6,13 ευρώ ανά κιλό, ενώ το παρθένο διαμορφώθηκε στα 4,40 ευρώ ανά κιλό με καθοδική τάση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oleista. Η χώρα περιμένει ένα όγκο παραγωγής γύρω στους 250.000 τόνους που μαζί με τα αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά εκτιμάται πως καλύψει πλήρως τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Κάτω από τα 9,00 ευρώ το ιταλικό έξτρα παρθένο
Στην Άντρια της Ιταλίας, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μετά από 11 μήνες, έπεσε κάτω από τα 9,00 ευρώ, διαμορφούμενη στα 8,90 ευρώ ανά κιλό στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Teatro Naturale. Φαίνεται πως το πτωτικό κύμα άγγιξε και την ιταλική αγορά αυτή τη φορά. Οι ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ισπανία: Πρόβλημα στην ποιότητα του φρέσκου ελαιολάδου
Ισπανικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν πως τα πρώτα παραχθέντα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ποιότητας. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της ιστοσελίδας Olimerca σε κεντρικό άρθρο στις 24 Οκτωβρίου: «El sector se enfrenta a la pérdida de calidad de los nuevos AOVEs» – που στα ελληνικά αποδίδεται: «Ο τομέας αντιμέτωπος με την απώλεια ποιότητας των νέων έξτρα παρθένων ελαιολάδων».
Οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην ανομβρία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.
Σε πιο απαισιόδοξους τόνους, οι ισπανικοί συνεταιρισμοί ήδη μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στους 1,3 εκατ. τόνους, έναντι των 1,4 εκατ. τόνων που προέβλεπε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας πριν από λίγες εβδομάδες.
Αυτό το κλίμα εξηγεί την οριακή ανάκαμψη των τιμών χονδρικής του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 4,40 ευρώ ανά κιλό την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος Olivar.