× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «καυτό» καλοκαίρι μειώνει την παραγωγή ελαιολάδου

Έρχεται αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της παραγωγής ελαιολάδου της νέας σεζόν σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Θύματα του καύσωνα οι ελαιώνες σε νότια Ελλάδα, Σικελία, νότια Ιταλία και πολλές περιοχές της Ισπανίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/8/2024

Το «καυτό» καλοκαίρι μειώνει την παραγωγή ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Τον προσεχή Οκτώβριο, αν όχι νωρίτερα, αναμένουμε να δούμε μια μεγάλη αναθεώρηση των εκτιμήσεων της παραγωγής ελαιολάδου της περιόδου 2024 – 2025 σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Μια ματιά στα δημοσιεύματα του Ελληνικού, του Ισπανικού και του Ιταλικού αγροτικού Τύπου κάνουν σαφές πως από τα τέλη του περασμένου Μαΐου ως τα μέσα του Αυγούστου καταγράφηκαν αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στις νοτιότερες περιοχές των χωρών αυτών. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο καύσωνας συνδέεται με παρατεταμένη ανομβρία.

Στην Ελλάδα εδώ και μήνες υπάρχουν αναφορές για προβλήματα που δημιουργεί η ξηρασία στους ελαιώνες της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Στην Κρήτη οι αναφορές κάνουν μιλούν για ζημιές στους ελαιώνες από τον καύσωνα και για πρόβλημα μικροκαρπίας. Στην Κορινθία και την Αχαΐα  οι ελαιοπαραγωγοί από τις αρχές του καλοκαιριού ανέφεραν καταστροφή της παραγωγής τους από χαλαζοπτώσεις.  Σε Λέσβο, Σάμο και Ρόδο οι επιπτώσεις της ανομβρίας θα φανούν από εδώ και πέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ιταλία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς της Σικελίας και των ηπειρωτικών περιοχών της νότιας Ιταλίας. Η ανομβρία οδηγεί παύση της άρδευσης σε ελαιώνες που μέχρι πρόσφατα ήταν αρδευόμενοι. Επίσης πολλοί φοβούνται πως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση ελαιολάδου τον καρπό. Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ιταλικό βορρά.

Στις 9 Αυγούστου η ιστοσελίδα Teatro Naturale σε άρθρο  για την παραγωγή ελαιολάδου στην Μεσόγειο υπογράμμιζε πως «επιβεβαιώνεται ότι θα είναι μικρότερη από την προσδοκώμενη» και θα κυμανθεί μεταξύ 2,7 και 3,0 εκατ. τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ισπανία οι παράγοντες της Εξτρεμαδούρας που μίλησαν στην ιστοσελίδα Olimerca (14 Αυγούστου) δήλωσαν φοβούνται τις επιπτώσεις του καύσωνα στα ελαιόδεντρα. Καύσωνες έχουν χτυπήσει πολλές περιοχές του Μεσογειακού νότου της χώρας. Προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν σε περιοχές όπως η Ουέλβα, η Κόρδοβα και η Μάλαγα. Αλλά στις περιοχές που υπάρχουν εκτεταμένη συστήματα άρδευσης η εικόνα είναι καλύτερη και οι εκτιμήσεις θέλουν την Ισπανία να παράγει περί του 1,3 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου.

Θετικά μηνύματα για την παραγωγή ελαιολάδου της χώρας έρχονται και από την Τυνησία. Φαίνεται πως η ελαιώνες της χώρας δεν επηρεάζονται αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών