× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2025

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων μπαίνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, με τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους να προετοιμάζονται για έναν «θερμό» Νοέμβριο. Ήδη γίνονται συσκέψεις και συντονισμοί για τη δημιουργία μπλόκων σε καίρια σημεία της Ελλάδας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η διοργάνωση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, ενδεικτικά έως τις 11 Νοεμβρίου 2025.

Η οργή στον πρωτογενή τομέα έχει ξεχειλίσει. Οι αγρότες βλέπουν τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν «παγώσει» για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τόσο για τα υπόλοιπα του 2024 όσο και για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2025, ενώ την ίδια ώρα η ευλογιά των προβάτων εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες εκμεταλλεύσεις και κτηνοτρόφους χωρίς εισόδημα. Σε όλη την Ευρώπη, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν, οι προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης έχουν ήδη καταβληθεί, γεγονός που κάνει ακόμη πιο έντονη τη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο 70% του ποσού, θα πληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, η αναμονή έχει προκαλέσει ασφυξία στους παραγωγούς που βλέπουν τα έξοδά τους να συσσωρεύονται, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και την κρατική αρωγή να καθυστερεί επικίνδυνα.

Σε αυτό το κλίμα, η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) πραγματοποίησε στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα μια μαζική, πανελλαδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιρισμών, συλλόγων, ενώσεων και μεμονωμένων αγροτών και κτηνοτρόφων από κάθε γωνιά της Ελλάδας – από την Κρήτη έως τον Έβρο. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από έντονο πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας, αποδεικνύοντας ότι ο πρωτογενής τομέας παραμένει ζωντανός, μαχητικός και έτοιμος να διεκδικήσει το αυτονόητο: τη βιωσιμότητα της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κατέθεσαν μια σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων η άμεση έγκριση και εφαρμογή εμβολίου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, πλήρεις και ταχείες αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους και εισοδηματική ενίσχυση για όσους έχασαν τα κοπάδια τους. Ζητούν επίσης αποκατάσταση της ρευστότητας με την άμεση καταβολή των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αλλά και έλεγχο της κατανομής των επιδοτήσεων ώστε να στηρίζονται οι πραγματικοί παραγωγοί και όχι οι «κατά φαντασίαν αγρότες».

Παράλληλα, η ΕΘΕΑΣ εισηγήθηκε τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής με τη συμμετοχή κτηνιάτρων και ειδικών για την παρακολούθηση της επιδημιολογικής πορείας της ευλογιάς και τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων προς το Υπουργείο. Δημιουργείται επίσης Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που θα οργανώσει τις επόμενες κοινές δράσεις και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η κινητοποίηση αυτή, που αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, αποκτά χαρακτήρα πανελλαδικό και ενωτικό. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από νησιά, ορεινές και πεδινές περιοχές δηλώνουν αποφασισμένοι να ενώσουν τις φωνές τους στην πρωτεύουσα, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνάντηση της ΕΘΕΑΣ, «ο αγροτικός κόσμος δεν ζητά προνόμια, ζητά δικαιοσύνη και επιβίωση».

Η Αθήνα ετοιμάζεται, λοιπόν, να υποδεχθεί ένα μεγάλο κύμα αγροτικής διαμαρτυρίας. Και όπως όλα δείχνουν, ο Νοέμβριος θα είναι μήνας αποφάσεων, όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για την κυβέρνηση, που καλείται πλέον να αποδείξει αν μπορεί να σταθεί στο πλευρό ενός τομέα που αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας και της ζωής στην ύπαιθρο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Με ρυθμό ταχύτερο από την ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος ζωής στην χώρα
Στο 4,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή

Θα κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης χωρίς την σχετική επισήμανση στην ετικέτα τους
Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν τη Βεβαίωση Επιλεξιμότητας μέσω του gov.gr ή της πλατφόρμας anakainisi.gov.gr έως τις 31 Ιουλίου 2026
Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο

Αρνητικά τα αποτελέσματα σε 27 εκτροφές. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μεσότοπο
ΑΓΟΡΑ

The Coast Anaxos: Καλοκαίρι, φιλοξενία και απόλαυση σε ένα σημείο

Ένας σύγχρονος προορισμός που συνδυάζει κομψή αισθητική, ποιοτικές υπηρεσίες και μοναδική θέα στο Αιγαίο
The Coast Anaxos: Καλοκαίρι, φιλοξενία και απόλαυση σε ένα σημείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Διασύνδεση του Ελαιοκομικού Μητρώου με το ΟΣΔΕ θέλει η κυβέρνηση

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει ένα απαξιωμένο και προβληματικό εργαλείο που δημιουργήθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια
Διασύνδεση του Ελαιοκομικού Μητρώου με το ΟΣΔΕ θέλει η κυβέρνηση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Leader της Λέσβου δίνει χώρο στους τοπικούς φορείς

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ και του Επιμελητηρίου Λεσβου Παναγιώτης Τατάκης για την νέα πρόσκληση του προγράμματος και αποκάλυψε πότε θα έρθει η πρόσκληση για τις ιδιωτικές επενδύσεις
Το Leader της Λέσβου δίνει χώρο στους τοπικούς φορείς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βαλσαμόλαδο ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός Αντισσας

Αξιοποιώντας το ελαιόλαδο της περιοχής και τις παραδοσιακές γνώσεις για το βαλσαμόχορτο
Βαλσαμόλαδο ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός Αντισσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα αναβολή για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά – Πειραιάς

Η γραμμή αυτή στόχο έχει την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Έβρου δια μέσου της δωρεάν μεταφοράς των προϊόντων τους στον Πειραιά
Νέα αναβολή για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σίγρι – Μεστά – Πειραιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κανένα νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Αρνητικά και τα 61 δείγματα εκτροφών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 16 Ιουνίου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Κανένα νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο ελαιώνας της Λέσβου εγκαταλείπεται ενώ η αγορά αναζητά ποιοτικό ελαιόλαδο

Η χαμηλή κερδοφορία απομακρύνει τους παραγωγούς από τα χωράφια τους, την ώρα που οι παραδοσιακοί ελαιώνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί
Ο ελαιώνας της Λέσβου εγκαταλείπεται ενώ η αγορά αναζητά ποιοτικό ελαιόλαδο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαμένος ο Μάιος και ο Ιούνιος για τα ξενοδοχεία της Λέσβου

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Βασίλης Βογιατζής ζητά ελέγχους στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα Airbnb και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο.
Χαμένος ο Μάιος και ο Ιούνιος για τα ξενοδοχεία της Λέσβου