«Ιατρική απόβαση» στο Πλωμάρι με φοιτητές από όλη την Ελλάδα
Στο πλαίσιο επιτυχημένου προγράμματος που υλοποιείται εδώ και 28 καλοκαίρια από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2024
Στο Πλωμάρι θα βρίσκονται σε λίγες μέρες φοιτητές και φοιτήτριες της ιατρικής της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιατρική Απόβαση», το οποίο πραγματοποιείται για 28η συνεχή χρονιά σε απομακρυσμένα νησιά και ιατρεία της χώρας μας. Το πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές Ιατρικής τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά για 10 ημέρες και να στηρίξουν με τις υπηρεσίες τους δημόσιες δομές υγείας.
Το Εθελοντικό, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς σε τουριστικούς και ακριτικούς προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο θεσμός τελεί με την έγκριση της 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.).
Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος των σπουδών τους.
Έτσι, διασφαλίζεται το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών για την αποτελεσματική παρουσία τους στην εκάστοτε Μονάδα Υγείας. Φέτος στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 120 προορισμοί, εκ των οποίων 65 φιλοξενούν με δωρεάν διαμονή τους εθελοντές φοιτητές, ενώ σημειώνεται και ρεκόρ συμμετεχόντων με τους εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής Αποβάσης 2024 να ξεπερνούν τους 450!
Ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Πρώτος στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του ιατρικού έργου στην περιφέρεια είναι σημαντική κατά τη θερινή περίοδο, όταν οι πάγιες ανάγκες των ντόπιων πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσέλευσης παραθεριστών. Ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, πάντα τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι συνεχίζει.
Δεύτερος στόχος είναι η κλινική άσκηση και πιο σφαιρική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών, μέσω της εξοικείωσής τους με ποικίλα -επείγοντα και μη- περιστατικά σε πραγματικές συνθήκες. Την περίοδο συμμετοχής τους, φεύγουν από το «προστατευμένο» περιβάλλον των Πανεπιστημιακών Κλινικών και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλευρό των ιατρών που την υπηρετούν.
Κατά αυτόν τον τρόπο, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας για την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό Ιατρείο).