× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενημερωτική Ημερίδα από την Ένωση Στρατιωτικών Λέσβου

Στο επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και τα σοβαρά ζητήματα του προσωπικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2025

Ενημερωτική Ημερίδα από την Ένωση Στρατιωτικών Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων και διήρκεσε τρεις ώρες, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες στρατιωτικούς από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΕΛΕΣ και οικοδεσπότης της ημερίδας, ταγματάρχης Ευστράτιος Χαραλαμπέλλης, ενώ το παρών έδωσε σύσσωμο το προεδρείο της ΠΟΜΕΝΣ. Συμμετείχαν ο πρόεδρός της, σμηναγός Ηλίας Κολλύρης, ο αντιπρόεδρος σμήναρχος Νικόλαος Παναγιωτίδης, ο οργανωτικός γραμματέας λοχαγός Γεώργιος Ζγαρδανάς και ο επίτιμος πρόεδρος σμήναρχος Δημήτριος Ρώτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των πολιτικών εκπροσώπων του νησιού. Με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Παρασκευαΐδη, Σταύρος Πολίτης. Εκ μέρους της διοίκησης της ενενηκοστής όγδοης ΑΔΤΕ παρευρέθηκε ο ταξίαρχος Ανδρέας Μυστριώτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον στρατηγό Νικόλαο Γκρέτσα και παρέλαβε έναν σύγχρονο απινιδωτή που δώρισε η ΠΟΜΕΝΣ για τη στήριξη των στελεχών που υπηρετούν στη Λέσβο.

Στην ημερίδα έδωσαν το παρών επίσης ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Σωκράτης Γιακουμής, ο γενικός γραμματέας της ΕΑΑΣ Λέσβου Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Βασίλειος Ροδόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου Λήμνου Παναγιώτης Νικορέτζος. Μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, το οποίο αναγνώστηκε από τον υποσμηναγό Σταμάτιο Κατσαμπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό, με κυρίαρχο το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τις αλλαγές στο βαθμολόγιο, οι οποίες σύμφωνα με τους ομιλητές ανατρέπουν τη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών όλων των προελεύσεων. Σημειώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ αλλά να αφορούν αποκλειστικά όσους εισέρχονται εφεξής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν το προσωπικό να πραγματοποιούνται με προσοχή, συναίνεση και σαφή τεκμηρίωση, ώστε να γίνονται αποδεκτές από τους ίδιους τους στρατιωτικούς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην έντονη αγανάκτηση που επικρατεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας όπως αναφέρθηκε των απαξιωτικών δηλώσεων του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια. Υπογραμμίστηκε ότι η ηρεμία και η ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα της χώρας και ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό το κρίσιμο στοιχείο έχει διαταραχθεί σοβαρά.

Οι βουλευτές που συμμετείχαν συντάχθηκαν με τα αιτήματα των στρατιωτικών, δεσμεύτηκαν ότι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους τομείς των κομμάτων τους και επισήμαναν ότι οι αντιδράσεις απέναντι στο πολυνομοσχέδιο δεν αποτελούν συντεχνιακή κίνηση αλλά υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της θεσμικής υπόστασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας, η Ένωση Στρατιωτικών Λέσβου ευχαρίστησε τον Δήμο Μυτιλήνης και τον αντιδήμαρχο Ελευθέριο Κοτσώνη για την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου των Κεντρικών Λυκείων, καθώς και τους διευθυντές Αντώνιο Νείρο και Χριστόφορο Μουρογιάννη για την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σημαντικά κενά σε σχολεία της Λήμνου καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Συγχωνεύσεις, υπερωρίες και κενά στη μέση της χρονιάς
ΥΓΕΙΑ

Αστεγος συμπολίτης βρίσκει καταφύγιο στο «Βοστάνειο»

Συνάντηση φορέων στις 21/11 για λύση μόνιμης και ασφαλούς φιλοξενίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενα Πολυτεχνείο για παιδιά στο 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης

Θεατρικά αποσπάσματα, μουσική και εικαστικές δημιουργίες στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Το 5ο φύλλο του Οκτώβρη αναδεικνύει ειδήσεις για την ειρήνη που αποκρύπτονται ή παραποιούνται από τα συστημικά μέσα, συνεχίζοντας την εθελοντική προσπάθεια ενημέρωσης
ΥΓΕΙΑ

Νέα δομή αντιμετώπισης εξαρτήσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Θα παρέχει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών θεραπείας των εξαρτήσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έντονη διαμαρτυρία θεολόγων για τα κενά στα σχολεία

«Κινδυνεύουν μαθητές να μη διδαχθούν Θρησκευτικά φέτος»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί σε αγωνιστική παρουσία στην πλατεία Σαπφούς

Το μήνυμα του Νοέμβρη επιστρέφει με τα αιτήματα για ψωμί παιδεία ειρήνη και ελευθερία να παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία από το 1973 στο σήμερα

Εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς της Λέσβου καλούν σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 52η επέτειο, συνδέοντας το ιστορικό μήνυμα με τα σημερινά προβλήματα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξεναγήσεις σε Μεσαγρό και Σκόπελο ολοκλήρωσαν το διήμερο του Open Lesvos

Εννέα διαδρομές, πέντε κτίρια και εκατοντάδες επισκέπτες σε ένα διήμερο γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νεο όχι από Χριστόφα στη Βάστρια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καλείται να αποφασίσει για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που καταρρέει τεχνικά ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης επιμένει σε έναν σχεδιασμό που αγνοεί θεσμούς, περιβάλλον και κοινωνία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντίο στον Μαριγκλέν Χότζα

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ αποχαιρετά τον αδικοχαμένο εργαζόμενο και αναδεικνύει την σκληρή πραγματικότητα των μεροκάματων που κοστίζουν ζωές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ζωντάνεψαν οι Νέες Κυδωνίες στη Γιορτή Κυδωνιού

Παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με το μήνυμα ενίσχυσης των συλλόγων