× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία «Θωρακίστε» τα νησιά

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2020

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία «Θωρακίστε» τα νησιά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ό,τι διαταράσσει τη ρουτίνα, τη ροή της καθημερινότητάς μας, ένα και μόνο «αντίδοτο» μπορεί να έχει για να αντιμετωπιστεί: τη λογική. Έτσι και στην πανδημία που έχει ενσκήψει, απειλώντας όχι μόνο τους ρυθμούς, αλλά και την ίδια τη ζωή μας, η μόνη λύση για να αντεπεξέλθουμε, μαζί φυσικά με τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών, του ιατρικού κόσμου, είναι η επιστράτευση της λογικής.

Της λογικής που θα καθοδηγήσει τα βήματά μας με ασφάλεια και θα αναδείξει το τι χρειάζεται να γίνει, το πώς πρέπει να δράσουμε. Ειδικά στην περιοχή μας, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, επείγει να ζυγίσουμε το πώς έχει η υφιστάμενη κατάσταση, και ανάλογα να διεκδικήσουμε ή καλύτερα να απαιτήσουμε, να θωρακιστούν με τέτοιο τρόπο τα νησιά μας, ώστε να μπορέσουν να δώσουν εξοπλισμένα επαρκώς τη μάχη που δίνει κι όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συγκριτική ακτινογραφία της Λέσβου, αλλά και συνολικά του Βορείου Αιγαίου, με την υπόλοιπη χώρα, σ’ ό,τι αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, δείχνει καταρχάς πως σε έναν πληθυσμό της τάξης του 2% του συνόλου, αντιστοιχεί:

• Αριθμός μόνιμων γιατρών, ιδιωτών και του δημόσιου τομέα, στα νησιά, 35% κάτω του μέσου όρου της Ελλάδας.
• Αντιθέτως ο μέσος όρος του δημόσιου υγειονομικού τομέα, όσον αφορά κλίνες, ιατρικό προσωπικό και κέντρα υγείας, είναι λίγο πάνω απ’ το μέσο όρο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σαφές λοιπόν ότι για τους ντόπιους η αναλογία γιατρών ανά αριθμό κατοίκων υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση στη στεριανή επικράτεια.

Και δυστυχώς το πρόβλημα για το πώς αντιμετωπίζεις την καταιγίδα που έρχεται γίνεται δυσκολότερο από τρεις ακόμη παραμέτρους:

 Τη νησιωτικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την άμεση υποστήριξη, όταν κι όπου χρειαστεί σε δυναμικό και υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το προσφυγικό ζήτημα που προσθέτει συνολικά 40.000 ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά (εξ αυτών 25.000 στη Λέσβο), έναν πληθυσμό ανοργάνωτο και αχαρτογράφητο, ο οποίος καλύπτεται εν πολλοίς από ΜΚΟ, δίχως έλεγχο και ενεργό ρόλο απ’ τις κρατικές δομές υγείας. Τις οποίες συχνά όμως επιβαρύνει σημαντικά από έκτακτα περιστατικά (π.χ. διενέξεις – μαχαιρώματα μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων), αποδυναμώνοντας έτσι τις διαθέσιμες υπηρεσίες για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 Τις μακροχρόνιες ελλείψεις κυρίως σε ιατροτεχνολογικές υποδομές και μέσα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, και δίχως να διεκδικώ ρόλο ειδικού, απλά και μόνο απ’ τη γενικότερη εμπειρία μου σε θέσεις διοίκησης, αλλά και απ’ τη γνώση του τόπου μου, θεωρώ με βάση τη λογική ότι επείγει να δρομολογηθούν οι εξής ενέργειες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Να αυξηθεί και μέσω οριζόντιου συντονισμού ΚΥ και Νοσοκομείου η αποτελεσματικότητα των ντόπιων ιατρικών δυνάμεων. Ίσως να μην είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση του προβλήματος αν επιβάλλεται η «διαμεσολάβηση» σ’ όλες τις φάσης των κεντρικών υπηρεσιών της Αθήνας.

 Να ενταχθεί στο σχεδιασμό και ο υπάρχων ιδιωτικός τομέας.

 Να υπάρξει ειδική διαχείριση υπό κρατικό έλεγχο της Μόριας, όπως και των άλλων παρόμοιων δομών, οι οποίες και επιβάλλεται οπωσδήποτε να αποσυμφορηθούν.

 Να ενισχυθούν σημαντικά με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, νοσοκομεία και ΚΥ του Βορείου Αιγαίου.

Ας μην παραλείπουμε ποτέ, σε κάθε προσέγγιση που αφορά στην περιοχή μας, να βάζουμε ως υπολογίσιμο παρανομαστή κι αυτόν της θέσης μας στον χάρτη, της ακριτικής θέσης μας που και στην πανδημία ορίζεται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Προσθέτοντας έτσι έναν ακόμη ισχυρότατο λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και μέτρα υπέρ των νησιών του Βορείου Αιγαίου.


* Ο Στρατής Ζαφείρης είναι Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δυτικής Λέσβου, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα νιάμερα της Παναγιάς…Αύγουστος 2023 στη Σάμο…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
Τα νιάμερα της Παναγιάς…Αύγουστος 2023 στη Σάμο…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «εθνικός διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ: ούτε τα προσχήματα

Γράφει ο Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 30 Μαρτίου 2015 - Αύγουστος 2019
Ο «εθνικός διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ: ούτε τα προσχήματα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χάσαμε δικαστικά. Αλλά πολιτικά τι κάναμε επί επτά χρόνια;

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ για τον 13ο και 14ο μισθό;
Χάσαμε δικαστικά. Αλλά πολιτικά τι κάναμε επί επτά χρόνια;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το πληρώνειν εστί τελικώς αποτυχείν (;)

Γράφει η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΓΚΡΑ, διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το πληρώνειν εστί τελικώς αποτυχείν (;)
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/8/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 17/8/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τον Νίκο Καλογερόπουλο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Για τον Νίκο Καλογερόπουλο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Αγιασώτισσα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η Παναγιά η Αγιασώτισσα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ, Αρχιτέκτονας, μέλος του ICOMOS
Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Μιχάλης Μαρμάρου γράφει για μια γιορτή που ένωσε ανθρώπους, παράδοση και δημιουργία
Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής